θεσσαλονίκη-στο-1-3-θα-μειωθεί-το-κόστος-57198
ΔΗΜΟΙ | 02.03.2017 | 14:47

Θεσσαλονίκη: Στο 1/3 θα μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων των δήμων

Στο ένα τρίτο θα μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων για τους δήμους, τα απορριμματοφόρα των οποίων έπρεπε μέχρι τώρα να διανύουν ακόμη και 100 χιλιόμετρα για κάθε δρομολόγιο μεταφοράς σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. Από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε εγκαινιάζεται η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, που κατασκευάστηκε στην περιοχή της Ευκαρπίας, αναμένεται μεγάλη μείωση του κόστους μεταφοράς, τόσο σε καύσιμα, όσο και σε εργατοώρες, αλλά και σε δαπάνες συντήρησης οχημάτων.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, σε συνέντευξη Τύπου, τα οχήματα των δήμων θα φτάνουν πλέον μόνο μέχρι τον ΣΜΑ, όπου τα απορρίμματα θα συμπιέζονται και θα τοποθετούνται σε κοντέινερ, χωρητικότητας φορτίου τριών ή και τεσσάρων απορριμματοφόρων, για να οδηγηθούν στη συνέχεια στο ΧΥΤΑ με ευθύνη του Φορέα.

Ο κ. Γεράνης επισήμανε ότι η κατασκευή του ΣΜΑ καθυστέρησε επτά χρόνια λόγω των αντιδράσεων και διαμαρτυριών από λιγοστές -όπως είπε- φωνές, ενώ με αφορμή τη διαμαρτυρία που προγραμματίζει για την ερχόμενη Δευτέρα το δίκτυο φορέων και συλλόγων κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας είπε: “καλούμε όλους, ακόμη και εκείνους που ενδεχομένως είχαν μια αρνητική άποψη, να παραστούν στα εγκαίνια της λειτουργίας του έργου και να το δουν από κοντά”.

Παράλληλα έκανε λόγο για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, τόνισε ότι ο ΦΟΔΣΑ σέβεται κάθε πολίτη για την άποψή του, ωστόσο με τη λειτουργία του έργου υιοθετείται μια πεπατημένη πάρα πολλών χρόνων, την οποία εφαρμόζουν χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης με υψηλό δείκτη στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στον νέο ΣΜΑ, που κόστισε 12 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από ευρωπαϊκά κονδύλια, θα μεταφορτώνεται το 60% των απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και τα απορρίμματα των δήμων Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Ωραιοκάστρου, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου και Χαλκηδόνας. Ειδικότερα εκτιμάται ότι τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων των δήμων θα μειωθούν κατά 60% ετησίως, ενώ πέραν της εξοικονόμησης πόρων στον τομέα της καθαριότητας, θα μειωθούν η κυκλοφοριακή επιβάρυνση και οι διαρροές στραγγιδίων στην περιφερειακή και στο Δερβένι, ο κίνδυνος ατυχημάτων και οι εκπομπές ρύπων και αερίων θερμοκηπίου (4.000 τόνοι ετησίως μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα).

Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας αποτελείται από μόνιμα εγκατεστημένα συστήματα συμπίεσης και φόρτωσης απορριμμάτων. Ξεκινά τη λειτουργία του με δυναμικότητα 1.100 τόνων απορριμμάτων ανά ημέρα. Στο πάνω επίπεδο βρίσκεται ο χώρος ελιγμών των απορριμματοφόρων και το κτήριο όπου εισέρχονται για την εκκένωσή τους. Στο κάτω επίπεδο βρίσκεται το σύστημα υποδοχής, των απορριμμάτων, συμπίεσης και πλήρωσης των κοντέινερς ενώ οι θύρες του κτηρίου είναι πλήρως αυτοματοποιημένες, για να αποφεύγεται η έκλυση αερίων ρύπων και σκόνης στο περιβάλλον. Στη λειτουργία του έργου συμπεριλαμβάνεται μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων.

Σχετικά με τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων ο κ. Γεράνης έκανε λόγο για μια νέα κουλτούρα που θα πρέπει να υιοθετηθεί από όλους και εισάγει τη διαλογή στην πηγή, την επαναχρησιμοποίηση και την ανάκτηση υλικών. Γνωστοποίησε ακόμη ότι άμεσα θα προκηρυχθούν οι μελέτες για τις δύο μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, μία στον ‘Αγιο Αντώνιο για την ανατολική Θεσσαλονίκη και μία στη δυτική Θεσσαλονίκη που ακόμη δεν έχει χωροθετηθεί αλλά θα χωροθετηθεί.

Για την τεχνολογία με την οποία θα λειτουργούν οι μονάδες τόνισε: “τις τεχνολογίες δεν πρέπει να τις βλέπουμε σαν φαντάσματα, όταν εδώ και 30, 40, 50 και 60 χρόνια υπάρχει ενεργειακή αξιοποίηση με οικονομικά αποτελέσματα. Ήρθε η ώρα και στη χώρα μας. Ως αυτοδιοίκηση είμαστε πλέον αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στις νέες τεχνολογίες”.