θεσ-νίκη-η-γαστρονομική-κουλτούρα-των-302643
ΔΗΜΟΙ | 04.04.2011 | 13:05

Θεσ/νίκη: Η γαστρονομική κουλτούρα των Βαλκανίων στο «πιάτο» της πόλης

Στο …πιάτο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να βρεθεί η γαστρονομική κουλτούρα των χωρών της Βαλκανικής, καθώς η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βόρειας Ελλάδας πρότεινε στο Δήμο Θεσσαλονίκης, την παραχώρηση χώρου για τη στέγαση του Ελληνικού Ινστιτούτου Γαστρονομίας και Πολιτισμού (ΕΛΙΓΑΠ), είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Λέσχης, Γιάννης Πανταζόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λαϊκοί μύθοι που συνδέονται γύρω από γνωστά φαγητά που παρασκευάζονται στις χώρες της περιοχής, όπως το ιμάμ μπαϊλντί, ή τα κεφτεδάκια που «συναντώνται» με διάφορες παραλλαγές στα συστατικά της παρασκευής τους, θα «παντρευτούν» με τις γνώσεις καταξιωμένων σεφ, μελών της Λέσχης, αλλά και συναδέλφων τους από τις χώρες των Βαλκανίων, προκειμένου να εντοπιστούν και να καταγραφούν οι κοινοί γαστρονομικοί δεσμοί των Βαλκανίων.

Στόχος του Ινστιτούτου, τόνισε ο κ. Πανταζόπουλος, θα είναι ο εντοπισμός των νέων τάσεων της αγοράς, αλλά και η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της κουζίνας των Βαλκανίων.

Η πρόταση της Λέσχης για το Ινστιτούτο «αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη», είπε ο κ. Πανταζόπουλος και πρόσθεσε ότι η πρόταση της Λέσχης προς το δήμο για την προώθηση του γαστρονομικού πολιτισμού, στοχεύει, επίσης στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βόρειας Ελλάδας ιδρύθηκε το 1994 και τα μέλη της, καταξιωμένοι σεφ του χώρου, στοχεύουν στην προστασία της γαστρονομικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την παρουσίαση προτάσεων μιας σύγχρονης “έκδοσης” της κουζίνας των Βαλκανίων.

Για παράδειγμα- τόνισε ο κ. Πανταζόπουλος- πιάτα όπως το αρνάκι φρικασέ, αλλά και το αρνάκι γιουβέτσι, παρουσιάζονται, πλέον, με μια μοντέρνα “εκδοχή” και φινέτσα, περισσότερο κατανοητή στο ευρύ κοινό, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην ποιότητα των υλικών με τα οποία παρασκευάζονται.

Το Ινστιτούτο- σύμφωνα με την πρόταση της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βόρειας Ελλάδας- θα αποτελέσει φορέα, ο οποίος θα αναδεικνύει και θα προβάλει την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, διαμέσου της γαστρονομίας, προσφέροντας, ταυτόχρονα, κοινωνικό έργο, επαγγελματική κατάρτιση και τουριστική προβολή, σημείωσε ο πρόεδρος της Λέσχης.

Στις δράσεις που προωθεί το Ινστιτούτο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Μουσείο Γαστρονομίας και Διατροφής, μέσω του οποίου θα αναδειχθούν οι γαστρονομικές “επιρροές” της Θεσσαλονίκης (μικρασιάτικη, ποντιακή, εβραϊκή, βλάχικη, θρακιώτικη, μακεδονική κουζίνα κ.α.), το κέντρο εκπαίδευσης, το εκθετήριο παραδοσιακών οικοτεχνιών και συνεταιρισμών της Μακεδονίας, το ερευνητικό εργαστήριο οικολογικής γεωργίας και γαστρονομίας, το εργαστήριο γευσιγνωσίας και ερευνών, καθώς και η τράπεζα πληροφοριών με παραδοσιακές συνταγές και έθιμα της Μακεδονίας.

Ο κ. Πανταζόπουλος εκτίμησε ότι, η δημιουργία του ΕΛΙΓΑΠ βοηθάει στη συμμετοχή των φορέων γαστρονομίας στα προγράμματα ΕΣΠΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία εργαλείων προώθησης του πολιτισμού διαμέσου της γαστρονομίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ