συνεδρίαση-επιτροπής-υγείας-κεδε-στη-484514
ΔΗΜΟΙ | 19.05.2018 | 17:00

Συνεδρίαση Επιτροπής Υγείας ΚΕΔΕ στη Μήλο: Στο επίκεντρο οι πρωτοβάθμιες δομές Υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την ανάγκη ενίσχυσης και διεύρυνσης σε όλη την Περιφέρεια, εκτός από τα αστικά κέντρα, των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας της Αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

«Η Αυτοδιοίκηση κάνει την αποκέντρωση πράξη. Θα οργώσουμε την Ελλάδα στηρίζοντας τους πολίτες που μας έχουν ανάγκη» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το συγκεντρωτικό κράτος οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η διάχυση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να ξαναγυρίσει η χώρα στην ανάπτυξη».

Στην εισήγηση του κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Μήλο, ο κ. Πατούλης πρότεινε σειρά δράσεων που θα υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα με στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλη τη χώρα, με προτεραιότητα τις παραμεθόριες περιοχές.

Ειδικότερα η Επιτροπή κατόπιν σχετικής εισήγησης του Προέδρου της Γ. Πατούλη αποφάσισε:

  • Τη διοργάνωση θεματικού συνεδρίου με επίκεντρο δράσεις και προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας από τους φορείς της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη συμμετοχή συλλόγων ασθενών και προσωπικοτήτων του επιστημονικού κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα μεταφέρουν τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη
  • Πραγματοποίηση σειράς επισκέψεων ιατρικού προσωπικού σε όλη τη χώρα για την παροχή υπηρεσιών υγείας, με έμφαση τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε περιοχές δύσκολης προσβασιμότητας
  • Την έμπρακτη στήριξη του προσωπικού που απασχολείται στις δομές Υγείας της Αυτοδιοίκησης. Σε αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζεται η διοργάνωση κοινού θεματικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ με τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων και την κατάθεση προτάσεων για τη διασφάλιση του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που προσφέρουν

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι του Υπουργείου Εσωτερικών ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι αυτό δεν περιέχει καμία ρύθμιση σχετικά με τη βελτίωση και διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των δομών υγείας της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα επικαλούμενος εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία απαιτείται προέγκριση από το κράτος για την υλοποίηση δράσεων πρόληψης από τους δήμους, καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια χειραγώγησης της Αυτοδιοίκησης. «Αντί να προωθεί την αποκέντρωση η κεντρική εξουσία ενισχύει το συγκεντρωτισμό ακόμα και σε ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία των πολιτών. Προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση η προάσπιση της υγείας των πολιτών. Με συγκεκριμένες δράσεις η ΚΕΔΕ θα συμβάλει στην καλύτερη πρόληψη και θωράκιση της ζωής των πολιτών».

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του κάλεσε όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις θέσεις τους και συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων για το μέλλον των δομών πρωτοβάθμιας υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν τα εξής μέλη της Επιτροπής: Τσιπουράκης Σ (Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου)., Γκιόλης Α.(Δημοτικός Σύμβουλος Ξυλοκάστρου), Δεληγιάννης Γ.(Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης), Καραντινός Γ.(Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου Κρήτης), Μαργαρίτη Β.(Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας), Νικολάου Α.(Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας), Παπαδόπουλος Κ (Δημοτικός Σύμβουλος Νίκαιας Ρέντη). και  Παυλίδου Μ.(Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμαριάς).