στήριξη-της-ελλάδας-και-χρηματοδότησ-163996
ΔΗΜΟΙ | 04.06.2015 | 14:56

Στήριξη της Ελλάδας και χρηματοδότηση της ανάπτυξης ζήτησε ο Πατούλης από τον Γιούνκερ

Τη στήριξη της Ελλάδος και την προώθηση ενός χρηματοδοτικού πακέτου για τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, ζήτησε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου της  Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Στην ατζέντα της Συνόδου, πέραν των άλλων θεμάτων, θα αποσαφηνιστεί ο ρόλος των περιφερειών και δήμων στην εφαρμογή του Επενδυτικού Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει την διάθεση 315 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση πρόσθετων επενδύσεων, με στόχο την περαιτέρω προώθηση της ανάπτυξης στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το συγκεκριμένο επενδυτικό «πακέτο» έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί μπορεί να στηρίξει εφόσον ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και διευθετηθεί η υπόθεση του χρέους, την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας και τη χρηματοδότηση μιας σειράς έργων και δράσεων, τοπικής και εθνικής σημασίας, που σήμερα δεν μπορούν να υλοποιηθούν εξαιτίας της έλλειψης πόρων.

Το πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ στην Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει στο περιθώριο της με τον κ. Γιούνκερ και να του ζητήσει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός με τις θυσίες που έχει υποβληθεί, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους.

Επίσης ζήτησε να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την Ελλάδα όσον αφορά τη διάθεση των πόρων που προβλέπονται να δοθούν μέσα από το Επενδυτικό Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σχετική ανακοίνωση, η ΚΕΔΕ αναφέρει:

«Η δημιουργία θέσεων εργασίας, η βιώσιμη ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο, η πλήρης αξιοποίηση των ταμείων συνοχής και του επενδυτικού σχεδίου της ΕΕ που δρομολογήθηκε πρόσφατα, θέτοντας παράλληλα τη νομοθεσία της ΕΕ στην υπηρεσία των πολιτών, θεωρούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για την τόνωση των τοπικών και περιφερειακών οικονομιών. Η εδραίωση των σχέσεων μεταξύ των αυτοδιοικητικών αρχών τόσο εντός της ΕΕ όσο και εκτός των συνόρων της, αποτελεί επίσης προτεραιότητα λόγω της αστάθειας που επικρατεί στα ανατολικά σύνορα και της διόγκωσης των μεταναστευτικών ροών από τον Νότο, κι αυτός είναι ο λόγος που στην ίδια Σύνοδο θα τεθεί και το ζήτημα της μετανάστευσης.»