σταδιακή-εκκένωση-του-καταυλισμού-χέ-118862
ΔΗΜΟΙ | 29.03.2016 | 16:23

Σταδιακή εκκένωση του καταυλισμού Χέρσου ζητά ο δήμος Κιλκίς

Την άμεση αποσυμφόρηση του προσωρινού Κέντρου Φιλοξενίας στο Χέρσο Κιλκίς (πρώην στρατόπεδο Μαζαράκη) ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς.

Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο του ψηφίσματος “αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση αποσυμφόρηση του προσωρινού Κέντρου Φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο «Μαζαράκη» στο Χέρσο Κιλκίς, και η σταδιακή εκκένωσή του, σε εύλογο χρονικό διάστημα, από τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς ο μεγάλος αριθμός τους – περίπου 4000 – σε αντιστοιχία με τον υποπολλαπλάσιο αριθμό των μόνιμων κατοίκων του οικισμού (περίπου 800), αποτελεί μείζον ζήτημα τόσο για τη δική τους υγιεινή και ασφαλή διαβίωση, αλλά και για την καθημερινότητα των κατοίκων. Βρέθηκαν ξαφνικά μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι άνθρωποι αποκλεισμένοι στο ίδιο τους το χωριό, αφού σχεδόν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ασφυκτικά κατειλημμένοι από πρόσφυγες. Επίσης επιβάλλεται να αποτραπεί κάθε σκέψη ή πρόθεση για προώθηση νέων φιλοξενουμένων από την περιοχή είτε της Ειδομένης, είτε από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας προς το Χέρσο, αφού ήδη ο αριθμός των φιλοξενουμένων καταγεγραμμένων προσφύγων στο Νομό Κιλκίς είναι τεράστιος σε αναλογία με τον αριθμό των προσφύγων σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα.

2. Η παραμονή του στρατού στο χώρο φιλοξενίας είναι επιβεβλημένη, καθώς η παρουσία του εγγυάται την ομαλή λειτουργία τόσο στην διανομή ειδών διατροφής, ένδυσης κ.λ.π, αλλά και στο ζήτημα της ασφάλειας, ασκώντας ένα τυπικό έλεγχο για την είσοδο και έξοδο των φιλοξενουμένων στο συγκεκριμένο χώρο φύλαξης, επιδρώντας θετικά στην εμπέδωση της τάξης .

3. Να υπάρξει δέσμευση για μη κατασκευή οποιασδήποτε σταθερής δομής στο συγκεκριμένο χώρο, που θα οδηγήσει σε μακροχρόνια διαμονή τόσο μεγάλου και μη διαχειρίσιμου αριθμού φιλοξενουμένων, δίπλα σε οικισμούς.

4. Ζητήματα αυξημένης αστυνόμευσης με πρόσθετη παρουσία περιπολικών και αστυνομικών, και ενίσχυση των δομών στους τομείς της καθαριότητας και της υγιεινής τόσο με προσωπικό, αλλά και υποδομές, όπως διάθεση ενός απορριμματοφόρου αποκλειστικά για την περιοχή του Χέρσου, κάδων απορριμμάτων, κατασκευή λουτήρων κ.λ.π. είναι απαραίτητα, για να αποφευχθούν επιδημίες και διάφορες ασθένειες”.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση ΕΔΩ