σπαπ-ψήφισμα-για-την-ξήρανση-των-πεύκω-317693
ΔΗΜΟΙ | 25.05.2009 | 00:00

ΣΠΑΠ: ψήφισμα για την ξήρανση των πεύκων

Ψήφισμα με προτάσεις για ουσιαστικές ενέργειες με στόχο την επίλυση του προβλήματος της ξήρανσης των πεύκων, εξέδωσε και θα καταθέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ), μετά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου, στελέχη της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων, δημότες και κάτοικοι των δήμων και κοινοτήτων που είναι μέλη του, για τη συνεχιζόμενη αδράνεια από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών.

Φορείς και κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν, καθώς τα αστικά και περιαστικά τους δάση έχουν πληγεί από έντομα, παράσιτα και μύκητες, με αποτέλεσμα τη ραγδαία εξέλιξη της ξήρανσης των πεύκων.

Ο πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. δημήτριος Στεργίου Καψάλης, θα καταθέσει το ψήφισμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το ψήφισμα προτείνεται:

– άμεσα υλοτομία και απομάκρυνση όλων των νεκρών και νεκρούμενων δένδρων. Η ξήρανση των δένδρων είναι ταχύτατη (εντός διμήνου περίπου, από υγιές σε ξερό πεύκο).
– να μελετηθούν άμεσα από τους αρμόδιους ερευνητές το είδος των εντόμων, παρασίτων, μυκήτων και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να σταματήσει η καταστροφή στα αστικά και περιαστικά δάση.

Όπως σημειώνει ο ΣΠΑΠ, η ύπαρξη των αποξηραμένων αυτών δένδρων μέσα στα δασύλλια λειτουργεί ως προσάναμμα και για την τρέχουσα πυροσβεστική περίοδο πυροπροστασίας – πυρασφάλειας. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος προτίθεται να ενισχύσει το έργο των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών με μέσα και εθελοντές για την υλοποίηση των αποφάσεων του υΥπουργείου και του δασαρχείου Πεντέλης.

Το θέμα της απομάκρυνσης των νεκρών πεύκων θα απασχολήσει το Σύνδεσμο, σε ειδική ημερίδα που θα γίνει στο δήμο Πεντέλης, την Κυριακή 31 Μαΐου. Μάλιστα, προτείνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η άμεση σύγκλιση συντονιστικής σύσκεψης για το θέμα προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα και να αναληφθούν δράσεις.

«Είναι απαραίτητο στη σύσκεψη αυτή να συμμετάσχουν το υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων και το δασαρχείο Πεντέλης ως και οι λοιπές συναρμόδιες δασικές υπηρεσίες που κοινοποιείται το παρόν, προκειμένου να επιλυθούν τα θέματα που αφορούν στις διοικητικές διαδικασίες υλοποίησης της δράσης. Το θέμα είναι σοβαρό και επείγον και ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου καθίσταται ακόμα περισσότερο αναγκαίο να επιλυθεί άμεσα», επισημαίνεται στο ψήφισμα.

Tags: