Σκυλοκαβγάς για τις γάτες στο Δήμο Αθηναίων

«Σαν τους σκύλους με τις γάτες» τσακώνονται μέλη της παράταξης του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη. Αφορμή μάλιστα για τον καβγά στην περίπτωση που περιγράφουμε παρακάτω, προκαλεί επισήμως μια πρόταση για ένταξη των γατών στο πρόγραμμα φροντίδας των αδέσποτων σκύλων!..

Η πρώτη σύγκρουση εκδηλώθηκε σε μέρα σημαδιακή: την 11η Απριλίου, ημέρα που το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε στον «Αθήνα 9,84» υπό την προστασία των ΜΑΤ και έπειτα από συμπλοκές των αστυνομικών δυνάμεων με τους συμβασιούχους του δήμου. Η συνεδρίαση έβαινε προς ολοκλήρωση στις 21.30, η αντιπολίτευση είχε ήδη αποχωρήσει όπως και ο δήμαρχος και τότε ξεκίνησε η συζήτηση που κατέληξε επίσης σε… αποχώρηση μελών της πλειοψηφίας.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Αγγελος Αντωνόπουλος, κτηνίατρος προεχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, έβαλε επιτακτικά θέμα να ψηφιστεί η πρότασή του, ώστε στο πρόγραμμα που υπάρχει για περίθαλψη των αδέσποτων σκύλων να ενταχτούν και οι γάτες. Ο ίδιος αρνήθηκε να αναβληθεί το θέμα επειδή «έχουν λήξει οι προηγούμενες συμβάσεις»· το πρόγραμμα συνεχίζεται με δωρεά από το καταφύγιο φιλοξενίας, η οποία δωρεά λήγει στις 30 Απριλίου. Το τι ακολούθησε δύσκολα περιγράφεται…

Εννέα σύμβουλοι της πλειοψηφίας πήραν το λόγο και έθεσαν πλήθος ερωτημάτων, ενώ ο πρόεδρος του συμβουλίου, Π. Μπέης, προσπαθούσε ματαίως να ακολουθήσει μια λογική διαδικασία. Η Σταυρούλα Αγγελίδου ζήτησε αναβολή προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τους όρους θέτοντας και θέμα δημόσιας υγείας που δεν υπάγεται στις αρμοδιότητες του κ. Αντωνόπουλου. Ο Ν. Λαμπρακάκης θύμισε ότι υπήρχαν «σοβαρές επιφυλάξεις» για το πρόγραμμα που εφάρμοζαν παλαιότερες διοικήσεις στο δήμο, ενώ ο Φώτης Προβατάς μίλησε ευθέως για την περίοδο Κακλαμάνη για «τεράστια σκάνδαλα» και για τις «υπηρεσιακές ψιψινούλες που κρύβονται πίσω από τις γατούλες»… Αναβολή ζήτησε και ο σύμβουλος Γ. Αποστολόπουλος, ενώ η Νέλλη Παπαχελά ανέφερε ότι δεν βλέπει το λόγο του κατεπείγοντος.

Βαλλόμενος πανταχόθεν ο αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος απείλησε ότι ο δήμος θα μείνει χωρίς φροντίδα και για τα σκυλιά και είπε ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα εφαρμόζεται από το 2003, είναι αναρτημένο στο Διαδίκτυο και οι σύμβουλοι θα μπορούσαν να ενημερωθούν από κει. «Είναι δύσκολο να ψηφίσουμε να μπουν οι γάτες σε κάτι που αμφισβητούμε», είπε μετά η Εύα Κοντοσταθάκου, η Νανά Σπυροπούλου ζήτησε ενημέρωση επί των όρων του διαγωνισμού, ενώ ο προερχόμενος από τους Οικολόγους Φ. Δραγούμης τόνισε τη διαφορά μεταξύ σκύλου και γάτας ως προς τη θέση τους στην τροφική αλυσίδα. «Μόλις έφυγε ο δήμαρχος, χορεύουν τα ποντίκια, αυτό είναι το θέμα για να τα λέμε στα ίσια» είπε κάποια στιγμή ο Π. Μπέης προσπαθώντας να σταματήσει τον ορυμαγδό, ενώ η συζήτηση έληξε διότι οι σύμβουλοι αποχωρούσαν και δεν υπήρχε πλέον απαρτία.

Ο κτηνίατρος

Την επόμενη μέρα ο αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος επέπληξε γραπτώς τους συναδέλφους του μέσω επιστολής. «Αυτού του είδους οι συμπεριφορές να εκλείπουν», ανέφερε μεταξύ άλλων, «αν δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά μόνο ψίθυροι και μεταφορά σχολίων». Θύμισε ότι ως κτηνίατρος και «ενδιαφερόμενος πολίτης» είναι σε θέση να ξέρει τις ανάγκες του προγράμματος, την προσφορά και την αποτίμηση των υπηρεσιών.

Ζήτησε από τους άλλους να προβληματιστούν «για την εικόνα που παρουσιάσαμε και να φροντίσουμε να έχουμε εμπιστοσύνη και να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, όταν προτείνουν θέματα αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων», καταλήγοντας: «Θα έπρεπε να έχουμε ήδη συνετιστεί από τα αποτελέσματα προηγούμενης συνεδρίασης, κατά την οποία λόγω παρόμοιων συμπεριφορών δεν υπερψηφίστηκε το ψήφισμα του δημάρχου σχετικά με τους καταληψίες της Υπατίας». Πάντως το θέμα ήρθε προς ψήφιση στο συμβούλιο της 18ης Απριλίου, αλλά και πάλι αναβλήθηκε…

ΠΗΓΗ: EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ