συνεργασία-δ-κισσάμου-με-εμπ-για-την-κα-140732
ΔΗΜΟΙ | 01.11.2015 | 18:00

Συνεργασία Δ.Κισσάμου με ΕΜΠ για την καταγραφή παραδοσιακών κτισμάτων

Η Δημοτική Αρχή Κισσάμου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος του Δήμου Κισσάμου συνεργάστηκε με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ για την υλοποίηση του έργου της καταγραφής των παραδοσιακών κτισμάτων και οικισμών από σπουδαστές της εν λόγω Σχολής.

Με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Θεόδωρου Σταθάκη και κατόπιν σχετικής απόφασης του ΔΣ Κισσάμου, επισκέφθηκαν – από την Δευτέρα 26.10.2015 έως και το Σάββατο 31.10.2015 – την περιοχή του Δήμου, 5 καθηγητές και 143 σπουδαστές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, οι οποίοι εργάστηκαν μεθοδικά για τη συλλογή μιας σειράς στοιχείων που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία 14 παραδοσιακών οικισμών του Δήμου, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα μεμονωμένα κτήρια και συγκροτήματα, καθώς και δημόσιους ελεύθερους χώρους, με φωτογραφίες και αρχιτεκτονικά σχέδια.

Οι παραδοσιακοί οικισμοί που επιλέχθηκαν από το ΕΜΠ – βάσει αρχιτεκτονικών κριτηρίων – και μελετήθηκαν ήταν οι: Άνω Καλάθενες – Γρηγοριανά – Δραπανιάς – Καλυβιανή – Κερά – Κουκουναρά – Μάκρωνας – Μεράδα – Πολυρήνεια – Ποταμίδα – Ρόκα – Τοπόλια – Τσικαλαριά – Χουδαλιανά.

Μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα, οι σπουδαστές πρόκειται να επεξεργαστούν και να συμπληρώσουν το υλικό που συγκέντρωσαν κατά τη επιτόπια επίσκεψη και στο τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου κάθε ερευνητική ομάδα θα παραδώσει προς το Δήμο Κισσάμου ένα τεύχος για κάθε οικισμό σε ηλεκτρονική μορφή και το οποίο θα αναρτηθεί και στο Διαδίκτυο, ώστε να είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Με αφορμή την επιτυχημένη συνεργασία του Δήμου Κισσάμου με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ ο Δήμαρχος κ. Θ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν για το Δήμο από την καταγραφή των παραδοσιακών κτισμάτων και οικισμών σημειώνοντας ότι «εκτός από την διδακτική τους αξία, οι εν λόγω εργασίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς δημιουργούν ένα αρχείο της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, και διασώζουν την εικόνα ιστορικών κτηρίων και οικισμών του τόπου μας που αλλοιώνονται ή καταστρέφονται. Δεδομένου ότι η σημαντική αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών της Κισσάμου δεν έχει μέχρι σήμερα μελετηθεί, η καταγραφή της θα συμβάλλει στην ανάδειξη και την διάσωση του τοπικού πολιτισμού. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι και οι σπουδαστές που συμμετείχαν στο έργο θα μπορέσουν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου μας, όσο και την ελληνική κοινωνία, επειδή η ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι σημαντικό στοιχείο του νεότερου πολιτισμού μας, και η ανάδειξη καθώς και η διάσωση της είναι αναγκαία».

Ο κ. Σταθάκης δεσμεύτηκε επίσης ότι τα αποτελέσματα της καταγραφής των παραδοσιακών οικισμών θα αξιοποιηθούν από το Δήμο και προς την κατεύθυνση εξεύρεσης χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την ανάδειξη και προστασία αυτών ενώ τέλος ευχαρίστησε θερμά όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος και ιδιαίτερα τον Δρ. Γεώργιο Γιαννίτσαρη, Επίκουρο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη συνεργάτιδα του κ. Λαϊνάκη Νεκταρία, τους αντιδημάρχους Βαρουχάκη Σταυρούλα, Γλαμπεδάκη Βασίλη και τον ειδικό συνεργάτη του Δήμου κ. Ψαράκη Νεκτάριο καθώς επίσης και το ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου για τις δωρεάν μετακινήσεις των σπουδαστών όπως και όλους τους κατοίκους των ανωτέρω οικισμών για την ζεστή φιλοξενία που έδωσαν προς τους καθηγητές και σπουδαστές του ΕΜΠ.