σε-λειτουργία-η-πρώτη-σδιτ-απορριμμάτ-60882
ΔΗΜΟΙ | 13.02.2017 | 09:51

Σε λειτουργία η πρώτη ΣΔΙΤ απορριμμάτων

Την πρώτη ΣΔΙΤ απορριμάτων στην Ελλάδα, στην οποία θα συμμετέχει και το ελληνικό δημόσιο στην διαχείριση, λειτουργεί από τις αρχές Φεβρουαρίου σε πιλοτικό στάδιο στη Δυτική Μακεδονία. Η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων είναι δυναμικότητας 120.000 τόνων, για είναι ένα πρώτο ισχυρό δείγμα γραφής για τον τρόπο που η αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να επιλύσει διαχρονικά, τον πρόβλημα των απορριμμάτων.

Δώδεκα δήμοι συγκροτούν την διαδημοτική επιχείρηση αστικών αποβλήτων της περιοχής (ΔΙΑΔΥΜΑ), η οποία λειτουργεί στην Κοζάνη και θα επεξεργάζεται τα απορρίμματα της Δυτικής Μακεδονίας.

Ήταν η πρώτη αλλά και η τελευταία σύμπραξη μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προ διετίας, σε πείσμα της κυβερνητικής γραμμής που αναθεωρούσε τότε, την πολιτική των ΣΔΙΤ, παγώνοντας όλα τα άλλα έργα (Πελοπόννησο, Ηλεία κ.α). Ο λόγος είναι προφανείς. Ήταν το μόνο έργο, στο οποίο συμμετείχε και υποστήριζε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η άρνηση της υπογραφής, θα ισοδυναμούσε με ρήξη με τον κύριο χρηματοδότη μεγάλων έργων υποδομής της χώρας. Έτσι ενώ οι άλλες ΣΔΙΤ, περιμένουν ακόμη για να υπογράψουν σύμβαση, η μονάδα της Κοζάνης έχει ήδη τελειώσει.

Με την πλήρη λειτουργία της ΣΔΙΤ από τις αρχές Ιουνίου, το συνολικό κόστος της διαχείρισης απορριμάτων θα διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα από τα 136 ευρώ ανά τόνο που ορίζει η σύμβαση. Από την συνολική δαπάνη, το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλλει με βάση την συμφωνία το 50% (από το ΠΔΕ), ποσοστό το οποίο θα διαμορφωθεί μεσοσταθμικά στο 38%, στα 25 χρόνια, που είναι η λειτουργία της μονάδας. Η ετήσια παραγωγή απορριμμάτων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει υποχωρήσει λόγω κρίσης, σε περίπου 100.000 τόνους (από 120.000). Εξαιτίας της μείωσης των απορριμμάτων, υπήρξαν γκίνιες το προηγούμενο διάστημα από μερίδα δημάρχων, για το ύψος της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας που θα παίρνει η μονάδα, η οποία είναι οι 90.000 τόνοι.

Στην εγκατάσταση της ΔΙΑΔΥΜΑ περιλαμβάνεται τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), 10 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων εκ των οποίων 9 υφιστάμενοι και ένα καινούριο που είναι ο ΣΜΑ Κοζάνης. Στο πλαίσιο του έργου θα υπάρξει και η λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης. Σήμερα, η μονάδα απασχολεί 40 άτομα προσωπικό ενώ σε πλήρη λειτουργία, θα έχει 120 εργαζόμενους. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 48 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 13 εκ. προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ισόποσο ποσό από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (Jessica) Δυτικής Μακεδονίας, 17 εκ. ευρώ ιδιωτική χρηματοδότηση από τον ανάδοχο και 5,6 εκ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.