πρόγραμμα-εκμάθησης-της-ποντιακής-δι-268862
ΔΗΜΟΙ | 24.01.2013 | 20:14

Πρόγραμμα εκμάθησης της Ποντιακής διαλέκτου από το Δ. Θεσσαλονίκης

Πρωτοπόρος σε όλη την Ελλάδα αναδεικνύεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς υλοποιεί προγράμματα και δράσεις που έχουν σημαίνουσα κοινωνική, πολιτιστική και εθνική σημασία, όπως τονίστηκε σήμερα, Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη του τριετούς προγράμματος διδασκαλίας της Ποντιακής διαλέκτου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της τριετίας, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα, θα αναπτυχθεί η διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου μέσα από πέντε προγράμματα που θα πραγματοποιούνται παράλληλα στα πέντε κέντρα της διά βίου μάθησης που έχουν δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη. Στο πρόγραμμα, συμμετέχουν είκοσι εκπαιδευτές, φιλόλογοι και δάσκαλοι, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτικοί της Ποντιακής διαλέκτου, επιμορφώνονται συνεχώς πριν από την έναρξη των μαθημάτων και θα διδάξουν με βάση το εγχειρίδιο διδασκαλίας –του οποίου είναι ήδη έτοιμο το πρώτο τεύχος- σε ενήλικες.

Τα τμήματα που θα συγκροτηθούν δε θα υπερβαίνουν τον αριθμό των 30 ατόμων, στους οποίους με το πέρας της παρακολούθησης των –δωρεάν- μαθημάτων θα δοθεί σχετική βεβαίωση και ότι οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν μέσω του Διαδικτύου σε χρόνο που θα ανακοινωθεί.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος δήμος στην χώρα ο οποίος υλοποιεί προγράμματα που έχουν και κοινωνική και πολιτιστική και εθνική διάσταση. Το πρόγραμμα της διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και δεν είναι τυχαίο που γίνεται εδώ στην Θεσσαλονίκη», ανέφερε στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Κώστας Ανθόπουλος και προσέθεσε: «Πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη διότι βρήκαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση, κυρίως όμως διότι εκτιμήθηκε η πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής, που έχει εγκαταλείψει την θεωρία και προχωρά σε πράξεις. Δεν έχουμε ανάγκη από εκείνους που διαχωρίζουν τους Ποντίους σε κατηγορίες και θέτουν ταμπέλες. Ο ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος».

«Ξεκινήσαμε με τη διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου, διότι η παρουσία του ποντιακού στοιχείου στην πόλη μας είναι πολύ ισχυρή», σημείωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα της διδασκαλίας των γλωσσικών ιδιωμάτων είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, αρκεί να αναφερθεί ότι κάθε χρόνο περίπου 2000 από αυτά τείνουν να εξαφανιστούν παγκοσμίως και προσέθεσε: «Η διατήρηση του γλωσσικού ιδιώματος μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των πολιτιστικών στοιχείων και στο να παραμείνουν ζωντανές οι μνήμες ενός λαού. Στο πλαίσιο αυτό η ανάδειξη του ποντιακού στοιχείου ήταν ένα ζήτημα που απασχολούσε από παλιά τη διοίκηση του Δήμου και μένα προσωπικά».

Η ποντιακή διάλεκτος σχετίζεται άμεσα με την αρχαία ελληνική γλώσσα και εξακολουθεί να διατηρείται ζωντανή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία όπου διαβιούν αμιγείς ποντιακοί πληθυσμοί, ανέφερε από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης Αντώνης Καρούμπης. «Καθώς είμαστε ο πρώτος Δήμος που αξιοποιεί και επιδοτεί εξ ολοκλήρου το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προσδοκούμε να το διαδώσουμε και σε άλλες πόλεις, με απώτερο σκοπό να ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης», είπε.

Αναφερόμενος στην θεωρητική διάσταση του προγράμματος και την εγκυρότητα του ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Κώστας Ανθόπουλος τόνισε πως, η διδασκαλία θα γίνει με τις βασικές αρχές της διδασκαλίας ενηλίκων και μέσω ειδικού εγχειριδίου που έχει συγγράψει η επιστημονική επιτροπή του Συνδέσμου, που συγκροτήθηκε γι αυτό το σκοπό. Επιπλέον σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικοί που θα διδάξουν στο πρόγραμμα επιμορφώνονται διαρκώς με ειδικά σεμινάρια και ότι το μάθημα θα γίνεται κατανοητό με ευχάριστο τρόπο μέσω της τέχνης (θέατρο, τραγούδι, μουσική, λογοτεχνία), της δραματοποίησης και της συναισθηματικής προσέγγισης.

Το τριετές πρόγραμμα διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου σε ενήλικες, που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί αύριο Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου και ώρα 20.00 σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Ομιλητές στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης ( Λεωφόρος Νίκης 13, 2ος όροφος), θα είναι οι Στάθης Πελαγίδης (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), δρ Γεωργία Χαριτίδου (φιλόλογος, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών) και δρ Αντώνης Παυλίδης (σχολικός σύμβουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών), ενώ τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.