πόλεμος-πουλάκη-λαμπάκη-για-την-α-39434
ΔΗΜΟΙ | 23.05.2017 | 06:55

«Πόλεμος» Πουλάκη – Λαμπάκη για την απλή αναλογική

«Πόλεμο» μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του υπυοργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη και του προέδρου της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη προκάλεσε η παρουσία του πρώτου στην ακριτική πόλη την περασμένη Τετάρτη.

Αφορμή στάθηκε επιστολή του κ. Λαμπάκη ο οποίος υποστήριξε ότι «δυστυχώς, για μια ακόμη φορά η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών απέδειξε την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της, δια του γενικού γραμματέα   κ. Πουλάκη, στην κομματική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αλεξανδρούπολη, την 17-05-2017», προσθέτοντας ότι «εάν δεν εφαρμόσετε την απλή αναλογική, θα χάσει και πάλι το κόμμα σας την δυνατότητα ελέγχου  των  Δήμων  σε ποσοστό πάνω από 90%.  Δυστυχώς μοναδική σας στόχευση είναι να ελέγξετε τις πλειοψηφίες. Άρα ακυβερνησία στους Δήμους, και διοίκηση από παρατάξεις που δε θέλησε ο λαός του κάθε Δήμου να είναι πρώτες, πλαστογραφώντας έτσι τη βούληση του λαού μας», πρόσθεσε ο κ. Λαμπάκης.

Απαντώντας ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ τονίζει «το υπουργείο και η κυβέρνηση απέδειξαν την ουσιαστική και ειλικρινή τους προσήλωση στο δημοκρατικό διάλογο, με τη σύσταση μίας πολυμελούς επιτροπής στην οποία μετείχαν – με πλουραλιστική μάλιστα εκπροσώπηση – όλοι οι βασικοί αυτοδιοικητικοί φορείς». Παράλληλα χαρακτηρίζει «μοναδική παραφωνία» στην όλη διαδικασία, τη στάση της ΚΕΔΕ, «η οποία – αφού επί σχεδόν επτά μήνες – συμμετείχε στις συνεδριάσεις αρνούμενη να καταθέσει απόψεις και να συνδιαμορφώσει ουσιαστικά, ελάχιστες μόνο μέρες πριν τη λήξη των εργασιών της επιτροπής, επέλεξε να αποχωρήσει, δυναμιτίζοντας έκτοτε, ενίοτε και με χυδαίες προσωπικές επιθέσεις, οποιαδήποτε προσπάθεια διαλόγου». Επαναλαμβάνει, δε, πως «οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε η επιτροπή και δόθηκαν στη δημοσιότητα, δεν είναι οριστικές, αλλά αποτελούν μία πρώτη επεξεργασία ως βάση προς περαιτέρω συζήτηση». Κάνει λόγο για «λυσσαλέο πόλεμο» της ηγεσίας της αυτοδιοίκησης εναντίον της απλής αναλογικής, «όχι γιατί νοιάζεται για την περίφημη κυβερνησιμότητα των δήμων, αλλά γιατί θέλει να συνεχίσει να νέμεται την τοπική εξουσία, στηριζόμενη σ’ ένα ακραία πλειοψηφικό σύστημα, αντί να μπει στη βάσανο του διαλόγου και των συναινέσεων».