ποιο-το-μέλλον-των-δευα-μετά-την-ένταξη-432589
ΔΗΜΟΙ | 17.01.2018 | 21:39

Ποιο το μέλλον των ΔΕΥΑ μετά την ένταξη ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ στο υπερταμείο

Τις ανησυχίες του για την ένταξη της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) στο Υπερταμείο αλλά και ανησυχίες για το μέλλον των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, μετά την δυνατότητα της ΕΥΔΑΠ (που επίσης έχει περάσει στο Υπερταμείο) να επεκτείνεται και να επενδύει σε οικονομικά μη ανθηρές ΔΕΥΑ, εξέφρασε στην εκπομπή «με λόγο και Αιτία» του δημοτικού ραδιοθαλάμου Τρικάλων της ΕΡΤ το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ κ. Γιώργος Αρχοντόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση επικαλέστηκε τόσο το παράδειγμα του Παρισιού όσο και του Λονδίνου, τα οποία προχωρούν σε επαναδημοτικοποίηση του νερού, μετά την αποτυχημένη από πολλές πλευρές ιδιωτικοποίησή του.

Στο πολυνομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή προβλέπεται η ένταξη της ΕΥΑΘ όπως και της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο, με βασικό κυβερνητικό επιχείρημα την αξιοποίηση των εταιριών και του νερού. «Πρόκειται για ιδιωτικοποίηση – σημείωσε ο κ. Αρχοντόπουλος – καθώς παραχωρείται η διαχείριση των εταιριών σε ιδιωτικά χέρια».

Η ένταξη στο υπερταμείο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους αλλοιώνει τον χαρακτήρα των εταιριών ύδρευσης, που ήταν η παροχή καθαρού και ποιοτικού νερού, μεταστρέφοντας τον στόχο στην επιδίωξη κερδών από την πλευρά των ιδιωτών. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Αρχοντόπουλος με την ενιαία τιμολόγηση του νερού μέσω σχετικής ΚΥΑ, τα κοινωνικά τιμολόγια, που στην παρούσα φάση επιβαρύνουν τις ίδιες τις επιχειρήσεις, θα επιβαρύνουν πλέον τους καταναλωτές, αν και παραδέχθηκε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί απολύτως ο τρόπος τιμολόγησης. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι θα είναι ενιαίος για όλη την Ελλάδα.

Σημαντικό είναι ότι η όλη διαδικασία δεν αφήνει απ’ έξω τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Αρχοντόπουλο, μετά την αλλαγή του καταστατικού της ΕΥΔΑΠ, εάν μία Δημοτική Επιχείρηση έχει τρεις συνεχόμενους αρνητικούς ισολογισμούς, τότε μπορεί αυτή η επιχείρηση να περάσει στην ΕΥΔΑΠ προς αξιοποίηση, (η οποία ΕΥΔΑΠ βέβαια είναι με τη σειρά της στο Υπερταμείο).  «Αφού λοιπόν η ΕΥΔΑΠ ιδιωτικοποιείται – σημείωσε ο ίδιος –  υπάρχει αντίστοιχος κίνδυνος και για τις ΔΕΥΑ. Ο ιδιώτης δεν θα πάρει μεμονωμένες ΔΕΥΑ. Μία μεγάλη ΕΥΔΑΠ, όμως που θα έχει επεκταθεί και σε δημοτικές επιχειρήσεις θα συμφέρει στους ιδιώτες».

Τέλος, υπενθύμισε το δημοψήφισμα που έγινε στη Θεσσαλονίκη το 2014, στο οποίο το 98% του κόσμου ψήφισε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και την απόφαση του Σ.τ.Ε. της ίδιας χρονιάς ότι θα πρέπει το 51% των επιχειρήσεων αυτών να παραμένει στο κράτος.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ: