πειραιάς-πολιτών-έξι-προτάσεις-για-269508
ΔΗΜΟΙ | 17.01.2013 | 07:31

«Πειραιάς Πολιτών»: Έξι προτάσεις για την αξιοποίηση των πέντε ακινήτων του δήμου

Έξι σημεία προτάσεων, ενστάσεων και παρατηρήσεων στο προτεινόμενο από τη διοίκηση του Δήμου Πειραιά σχέδιο διακήρυξης για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης πέντε (5) σημαντικών ακινήτων της πόλης κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Πειραιά ο επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία» Γιάννης Μίχας.

Ο κ. Μίχας επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε την πορεία του το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο και η σημερινή δημαρχιακή αρχή, όλες ανεξαιρέτως οι παρατάξεις έθεσαν ως κορυφαίο και μείζον ζήτημα την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Πειραιά.

Και αυτό, «διότι όλοι γνωρίζουν ότι ο Δήμος Πειραιά έχει την τύχη να διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, αναξιοποίητη και ανεκμετάλλευτη, η οποία μπορεί με την κατάλληλη αξιοποίηση να αποτελέσει σημαντική πηγή εξοικονόμησης και άντλησης νέων πόρων».

Παράλληλα μέρος της περιουσίας αυτής, όπως είναι ο Πύργος του Πειραιά ή το κτίριο της πρώην Ραλλείου στοιχειώνουν με την παρουσία – απουσία τους εδώ και δεκαετίες την πόλη υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την αισθητική της.

«Στις επανειλημμένες παρεμβάσεις τόσο της δικής μας παράταξης όσο και των υπολοίπων παρατάξεων για την ανάγκη καταγραφής της περιουσίας του Δήμου και εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αξιοποίηση της, απόκριση από τη δημοτική αρχή δεν υπήρξε.

Φτάσαμε λοιπόν στο σήμερα, όπου η δημοτική αρχή έφερε ένα σχέδιο διακήρυξης προς έγκριση για να προχωρήσει ο Δήμος Πειραιά στην δημοπράτηση 5 πολύ σπουδαίων ακινήτων με τη μέθοδο της Σύμβασης Παραχώρησης», σημείωσε.

Πρόκειται για :

• Το κτίριο που φιλοξενεί το σημερινό Δημαρχείο συνολικής επιφάνειας 7.000 τ.μ.

• Τον Πύργο του Πειραιά συνολικής επιφάνειας 32.230 τ.μ.

• Το κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής συνολικής επιφάνειας 19.300 τ.μ.

• Το ακίνητο επί της οδού Ρετσίνα 45-47 με συνολικό εμβαδό 10.517,20 τ.μ.

• Το ακίνητο επί της οδού Θηβών 50 και Φαλήρου με συνολικό εμβαδό 9.890,00 τ.μ.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν στο σχέδιο της διακήρυξης, που πρέπει να επιλυθούν ώστε να διεξαχθεί ο διαγωνισμός με όρους διασφάλισης των συμφερόντων του Δήμου. Τα σημεία αυτά είναι το ακόλουθα :

1. Της διακήρυξης δεν έχει προηγηθεί εκπόνηση Τεχνοοικονομικής Μελέτης που να δείχνει, ποια είναι η σημερινή αξία των ακινήτων, ποια μπορεί να είναι τα πιθανά οφέλη από την αξιοποίησή τους, με ποιο τρόπο θα ήταν καλύτερο να αξιοποιηθεί το κάθε ακίνητο. Αντιθέτως απαριθμούνται ορισμένες επιλογές για την αξιοποίησή τους αφήνοντας τους ενδιαφερόμενους να καθορίσουν αυτοί την χρήση των ακινήτων αντί του Δήμου. Το κυριότερο όμως είναι ότι χωρίς κοστολόγηση, δεν μπορούμε να μιλάμε για προϋπολογισμό, δεν μπορούμε να έχουμε μια τάξη μεγέθους του οικονομικού αντικειμένου.

2. Στην διακήρυξη δεν αναφέρεται, ποιο είναι το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να συνεισφέρει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Πόσα θα βάλουν, ένα, δύο, δέκα, είκοσι, εκατομμύρια ευρώ; Χωρίς ελάχιστο όριο δεν υπάρχει από τον ενδιαφερόμενο καμία δέσμευση.

3. Στην διακήρυξη αναφέρεται ότι ως αντάλλαγμα για την αξιοποίηση των ακινήτων, οι ενδιαφερόμενοι θα φτιάξουν ως Δημαρχείο ένα από τα κτίρια, της Ραλλείου, του σημερινού Δημαρχείου, ή μέρος προφανώς του Πύργου. Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο Δήμος ποιο θέλει να είναι το Δημαρχείο της πόλης;

4. Πέραν των παραπάνω ανταλλαγμάτων ο ιδιώτης αναλαμβάνει να δίδει το 1 % του κύκλου των εργασιών του κατ’ έτος και ένα ποσό ως αντισταθμιστική εισφορά. Πόθεν προκύπτει το 1 % και γιατί δεν είναι 2, 3 %; Όλα αυτά δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια ακριβώς γιατί δεν ξέρουμε, τι θέλουμε και που θέλουμε να πάμε.

5. Διατηρείται επιφύλαξη επειδή δεν έχει γνωστοποιηθεί με επίσημες δικαστικές αποφάσεις ποια είναι η τύχη του κτιρίου της πρώην Ραλλείου Σχολής. Για το θέμα πρέπει να ενημερώσει η νομική υπηρεσία.

6. Ως κριτήριο κατακύρωσης του διαγωνισμού έχει τεθεί η συμφερότερη προσφορά, αναγόμενη στο ετήσιο ανταποδοτικό όφελος. Τα κριτήρια κατακύρωσης είναι εξαιρετικά απλά για μια τόσο σύνθετη διαδικασία και δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δήμου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μίχας επεσήμανε «Η ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Πειραιά είναι αδιαμφισβήτητη. Χρειάζεται ωστόσο επαρκής οργάνωση και προετοιμασία κατά τρόπο τέτοιο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών. Εμείς λοιπόν λέμε ναι στην αξιοποίηση βάσει των δυνατοτήτων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Ζητάμε όμως διαδικασίες επαρκώς προετοιμασμένες με σαφή στόχευση και ως εκ τούτου  διασφάλιση του επιθυμητού αποτελέσματος για τους Πειραιώτες».