πατούλης-πιέζουμε-την-κυβέρνηση-για-μ-59974
ΔΗΜΟΙ | 16.02.2017 | 14:21

Πατούλης: Πιέζουμε την κυβέρνηση για μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στους ΟΤΑ

«Πιέζουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, στην ομιλία του κατά την Τακτική Συνάντηση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης που φιλοξενήθηκε σήμερα στο Ζάππειο.

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε, στη σημαντική συμβολή του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη βέλτιστη λειτουργία της τοπικής και περιφερειακής λειτουργίας σε όλα τα κράτη μέλη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Προέδρου κ. Leen Verbeek,  ο οποίος επεσήμανε πως οι εκθέσεις του Κογκρέσου αποτελούν για την Ελληνική Αυτοδιοίκηση ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο και οδικό χάρτη επίλυσης σημαντικών ζητημάτων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εργασίες της Επιτροπής ο Γ. Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης.

Ειδικότερα, στην ομιλία του, ο κ. Πατούλης σημείωσε πως με δεδομένο ότι η δημοκρατία πραγματώνεται στον εγγύτερο στον πολίτη βαθμό που είναι η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού η έκθεση που συνέταξαν προ διετίας για την Ελλάδα αποτελεί χρήσιμο οδηγό καθώς αντικατοπτρίζει τα πραγματικά προβλήματα έτσι όπως αυτά παρουσιάστηκαν από πολλαπλούς παράγοντες της διοίκησης όλων των επιπέδων διοίκησης της χώρας.

Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Ελληνική Αυτοδιοίκηση με σύμμαχο το Κογκρέσο θα συνεχίζει να πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στις τοπικές κοινωνίες, προς όφελος των πολιτών.

Αναφερόμενος στο σημαντικό έργο της επιτροπής υπογράμμισε ότι ερευνά επί μακρόν και σε βάθος χρόνου προβληματικές καταστάσεις της τοπικής δημοκρατίας σε επίπεδο λειτουργίας των θεσμών σε όλα τα κράτη μέλη και με την παραγωγή συστάσεων και αποφάσεων σχετικά, στοχεύει μέσω του soft law στην σταδιακή και εμπεδωμένη αλλαγή της παιδείας των πολιτών, όλων των ηλικιών όλων των κατηγοριών με ιδιαίτερη ευαισθησία σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που περισσότερο ταλαιπωρούνται.

Αυτό, όπως ανέφερε, είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα στη διαμόρφωση των πολιτικών και στην λογική της επεξεργασίας τους από κάτω προς τα επάνω,

Σχετικά με το ρόλο του Κογκρέσου αλλά και του πρώην εκλιπόντος Προέδρου κ. Frecon στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έκανε λόγο για «χαρακτηριστική ευαισθησία» και πρόσθεσε πως το κορυφαίο όργανο διαχειρίστηκε με δυναμισμό θέματα που είναι καυτά για την Ελλάδα και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και τα οποία δεν παύουν να σχετίζονται άμεσα με την θέση της Ευρώπης στον πολιτικό χάρτη αλλά και με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό εν γένει που οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορίας του.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως η Ευρώπη, που τον τελευταίο χρόνο δοκιμάστηκε τόσο από τη μεταναστευτική κρίση όσο και τα τρομοκρατικά χτυπήματα, κατάφερε να κάνει άλματα προόδου και επισήμανε πως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν περισσότερη ασφάλεια και προστασία, αλλά όχι απομόνωση , όχι λιγότερη ελευθερία.

Έχουμε ευθύνη να υπερασπισθούμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να κάνουμε την Ευρώπη, και όλη την υφήλιο, πιο ασφαλή, όχι όμως σε βάρος των ανοικτών συνόρων και του ανοικτού πνεύματός μας που βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και της ανεκτικότητας».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι διανύουμε μία περίοδο που αμφισβητείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ανέφερε πως «έχουμε κοινή ευθύνη να το υπερασπισθούμε» και επισήμανε πως μετά το Brexit και ενόψει των λαϊκιστικών και των εθνικιστικών τάσεων που ενισχύονται σε όλη την ήπειρο, με αιτία την οικονομική κρίση που πλέον αγγίζει τις περισσότερες χώρες, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι που μας φαίνεται σήμερα αυτονόητο, όπως είναι η Ενωμένη Ευρώπη, είναι και ευάλωτο.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, σεβόμενη τις δημοκρατικές πρακτικές και τον συνάνθρωπο, θα συνεχίσει την αγαστή συνεργασία με το Κογκρέσο καλωσορίζοντας κάθε πρόταση στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών στην τοπική αυτοδιοίκηση κάθε κράτους μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατά τη συνάντηση χαιρετισμό απεύθυνε και ο Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης –Δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας των πολιτών και των Δήμων. «Στην περίοδο των οικονομικών και κοινωνικών αναταραχών που βιώνουμε, οι πολίτες επιθυμούν να ζήσουν σε ένα κόσμο συγκροτημένο, στέρεο, ιεραρχημένο και ασφαλή» ανέφερε χαρακτηριστικά.