Πάρος: Ξεσηκωμός για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας

Τη φωνή τους ένωσαν σήμερα οι τοπικές Αρχές και οι κάτοικοι της Πάρου και της Αντίπαρου, μπροστά στο Κέντρο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη γιατρών και υποδομών στα νησιά, καθώς και για την υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάρου. Στα αξιοσημείωτα δε της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας η παρουσία των μητροπολιτών Παροναξίας Καλλίνικου, Σύρου Δωρόθεου και Αξώμης Πέτρου.

Είναι χαρακτηριστικό πως το το νησί δε διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό ιατρών γενικής ιατρικής, κανένα παιδίατρο -ενώ πριν από 20 χρόνια είχε δύο-, κανένα γυναικολόγο και κανένα ορθοπεδικό. Το δε ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης προσωπικού υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα τα έκτακτα περιστατικά να μεταφέρονται με ευθύνη των οικείων ή με την αρωγή τής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Μάλιστα, είναι η δεύτερη φορά που μέσα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων που οι Παριανοί διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του τομέα υγείας στην περιοχή τους και αύριο θα προχωρήσουν στην κατάληψη του θυρωρείου του Κ.Υ. Πάρου για να μην καταβάλουν οι πολίτες-ασθενείς το αντίτιμο-εισιτήριο των 5 ευρώ για τις όποιες εξετάσεις τους.

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Πάρου

Δημόσια θέση στο θέμα έχει ήδη πάρει το δ.σ. Πάρου, το οποίο σε ψήφισμά του (μπορείτε να το διαβάσετε, κάνοντας κλικ εδώ) υπογραμμίζει πως «η αδιαφορία, η αδράνεια και η διαχειριστική απραξία των υπευθύνων ή οι υποσχέσεις που δεν λύνουν τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας εδώ και τώρα δεν έχουν θέση σήμερα. Αντίθετα, αποτελούν λόγο και αιτία δυναμικών κινητοποιήσεων στα νησιά μας γιατί δεν πάει άλλο».

«Οι πολίτες της Πάρου και της Αντίπαρου», σημείωνει στο ψήφισμά του το δ.σ. του νησιού, «διακατέχονται από αισθήματα ανασφάλειας και αγανάκτησης όταν οι όποιες παροχές υγείας του παρελθόντος αντί να αναβαθμίζονται, εξαφανίζονται. Εκφράζοντας το σύνολο των κατοίκων των νησιών μας, ζητάμε:

»1. Την πλήρη κάλυψη των θέσεων του Κέντρου Υγείας, όπως προβλέπονται από το σχέδιο τού οργανισμού που έχει ψηφιστεί εδώ και χρόνια από το ΠΕΣΥ, με προσλήψεις σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες, με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να καλύπτονται πλήρως όλες οι ανάγκες.

»2. Την πλήρη κάλυψη των θέσεων στα πολυδύναμα και αγροτικά ιατρεία όπως προβλέπεται από τους οργανισμούς τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν κενά στους αγροτικούς ιατρούς από τη στιγμή που φεύγουν μέχρι να έλθουν άλλοι.

»3. Την κάλυψη των κενών του ΕΚΑΒ σε προσωπικό ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και την αντιμετώπιση άλλων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του (κτηριακό, οχήματα).

»4. Στελέχωση και υποδομές του Κέντρου Υγείας ή όπως αλλιώς θα λέγεται, με κριτήρια πληθυσμιακά, επιδημιολογικά, γεωγραφικά, με κατεύθυνση τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, την πρόληψη, τη σύνδεσή του με την οικογένεια, τους τόπους δουλειάς, εκπαίδευσης και άθλησης, τη μητέρα, το παιδί. Παράλληλα, να προωθηθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Πάρου.

»5. Κάλυψη του Κ.Υ. και των ιατρείων (πολυδύναμα, αγροτικά) με επάρκεια υλικών και σύγχρονου ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού.

»6. Καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις, νοσήλια και θεραπείες. Κάλυψη όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ.

»7. Δημιουργία και ανάπτυξη ενός σύγχρονου, κρατικού φορέα διακομιδών επειγόντων περιστατικών από αέρα και θάλασσα για τη μεταφορά τους στο περιφερειακό ή τα κεντρικά νοσοκομεία. Ζητάμε, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Βελεντζείου Ιδρύματος, το υγειονομικό αεροσκάφος της Πάρου να ενταχθεί στο φορέα αυτό με έδρα το νησί μας».

«Πολίτες κόντρα στον καιρό»

Τη συμπαράστασή τους στους αγώνες των κατοίκων της Πάρου και της Αντίπαρου εκδήλωσαν με επιστολή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νοτίου Αιγαίου Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης από το συνδυασμό «Πολίτες κόντρα στον καιρό» (ΣΥΡΙΖΑ), τονίζοντας:

«Οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται και όμως η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Χορτάσαμε λόγια και υποσχέσεις. Είναι φανερό ότι αυτές οι πολιτικές με αιχμή το μνημόνιο οδηγούν σταδιακά στην απαξίωση και τελικά στη διάλυση της δημόσιας υγείας.

»Γι’ αυτό σε μας, απομένει μόνο ένας δρόμος: ενότητα και αγώνας για να σταματήσει και να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Στην Πάρο, στην Αντίπαρο, σε όλο το Νότιο Αιγαίο, σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε: Φτάνει πια! Οι ζωές μας δεν είναι πειραματόζωα. Φτάνει πια! Οι νησιώτες δεν μπορεί να είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ