ολοκληρώθηκαν-οι-εργασίες-της-1ης-διάσ-125518
ΔΗΜΟΙ | 12.02.2016 | 13:04

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης Διάσκεψης για την Αθήνα – Συμπεράσματα και ανακοινώσεις

Με μεγάλη επιτυχία, ολοκληρώθηκε η 1η Διάσκεψη για την Αθήνα γα τη διαμόρφωση των αποφάσεων για την πόλη, που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος φορείς, σύλλογοι, εκπρόσωποι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και παραγωγικών φορέων, καθώς και πολίτες, οι οποίοι συζήτησαν για τέσσερα θέματα, που αφορούν τη ζωή και τη λειτουργία της πόλης της Αθήνας: την αποκατάσταση του εμπορικού τριγώνου, την αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου, τα Ανοιχτά Σχολεία για το ζωντάνεμα της γειτονιάς και τον ρόλο της τοπικής κοινωνίας στη λήψη των αποφάσεων.

Κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «είναι μια συνάντηση εργασίας, με εξειδικευμένα, θεματικά εργαστήρια, στη διαρκή αναζήτηση προτάσεων και ιδεών για θέματα και μέτωπα της Αθήνας που έχουμε ήδη δουλέψει και βρίσκονται σε διαδικασία εξέλιξης».

Παράλληλα, προανήγγειλε την οργάνωση, τους επόμενους μήνες, μιας 2ης Διάσκεψης για την Αθήνα, με πιθανό θέμα την Κλιματική Αλλαγή.

Εστιάζοντας στις ιδέες και προτάσεις των τεσσάρων θεματικών εργαστηρίων, ο κ. Καμίνης, αναφέρθηκε:

Α) Στην πιλοτική παρέμβαση στο εμπορικό κέντρο, ως ένα πρώτο παράδειγμα εφαρμογής κανόνων στον δημόσιο χώρο. Έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την επέκταση της πιλοτικής παρέμβασης, ενώ τόνισε πως μια συντονισμένη δραστηριότητα των φορέων στον δήμο Αθηναίων μπορεί να αλλάξει την εικόνα του κέντρου και να περιφρουρήσει το έργο.

Β) Στην αναζωογόνηση του Εθνικού Κήπου, εξετάζοντας τους τρόπους που θα επιτρέψουν να ξαναγίνει ο Κήπος αγαπημένο τοπόσημο, κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και το πως θα συντηρηθεί και θα αναδειχθεί η βοτανολογική, ιστορική και πολιτιστική του πλευρά, μέσω χορηγιών, δωρεών και συμπράξεων.

Γ) Στο θέμα των Ανοιχτών Σχολείων στη Γειτονιά και την Κοινωνία, και τα ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με το τι εμποδίζει την επέκταση της λειτουργίας των σχολείων και μετά το σχολικό ωράριο, έγινε αναφορά στα προβλήματα ασφάλειας και καθαριότητας και το πως αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν, αλλά και στο τι έχει να συνεισφέρει η εμπειρία του προγράμματος «Έτσι μαθαίνω καλύτερα» -που βρίσκεται σε εφαρμογή σε 12 σχολεία της πόλης –   και την επέκταση του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία».

Δ) Για το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών αναδείχθηκαν ιδέες και προτάσεις, για τον τρόπο και τα εργαλεία διαμεσολάβησης, για τη δημιουργική συμβολή των ίδιων των πολιτών, που αν τα αξιοποιήσει ο δήμος και οι υπηρεσίες του, μπορεί να συνεισφέρουν: α) στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, β) σε καινοτόμες μορφές συνεργασίας, γ) σε ένα νέο τύπο άμεσων διαδικασιών  στη λήψη αποφάσεων. Αναφέρθηκε επίσης, στην ανάδειξη της τοπικής κοινότητας και κοινωνίας, στην ενοποιητική βάση των  αιτημάτων/αναγκών/καθημερινότητας : απέναντι στην συχνά στρεβλή και παραπλανητική δημαγωγία και συνθηματολογία, των κομματικών παρατάξεων.

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων (ΣΒΑΑ)

Η «Επιστροφή στην πόλη» δεν είναι μόνο ένα σύνθημα, αλλά συμπυκνώνει μια πολύπλευρη στρατηγική, παρουσιάζοντας το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων (ΣΒΑΑ).

«Ένα ολοκληρωμένο και πολυδύναμο αναπτυξιακό σχέδιο. Σκοπός, η αποφασιστική αντιμετώπιση των κοινωνικών και αστικών προβλημάτων της Αθήνας και η ριζική αλλαγή της οικονομικής και επιχειρηματικής φυσιογνωμίας της» τόνισε ο κ. Καμίνης σημειώνοντας ότι αποτελεί συνέχεια του προγράμματος “Έργο: Αθήνα” 2012-2015 και εμπεριέχει τις προϋποθέσεις για τη συνέχεια της χρηματοδότησης του προγράμματος. «Δεν καταφεύγουμε σε προχειρότητες. Η λειτουργική συνέχεια των ενεργειών μας και ο συνεκτικός σχεδιασμός είναι για εμάς ζητούμενο.  Η συνέχεια που δεν υπάρχει στην κεντρική διοίκηση, να υπάρξει σ’ εμάς» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Η στρατηγική του ΣΒΑΑ αποτυπώνεται σε 5 άξονες:

  • α. Αστική Αναζωογόνηση
  • β. Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής
  • γ. Οικονομική Ανάπτυξη
  • δ. Κοινωνική Συνοχή & Ανάπτυξη
  • ε. Ενδυνάμωση Διοικητικής Ικανότητας δήμου Αθηναίων

Σύμπραξη για την Αθήνα

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, στο πλαίσιο της 1ης Διάσκεψης για την Αθήνα, ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία της Σύμπραξης για την Αθήνα – Athens Partnership. «Έχοντας πάντα ως στόχο την ενεργοποίηση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη – δηλαδή ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα – όλων όσοι θα επιθυμούσαν να στηρίξουν και να σταθούν αρωγοί στην Αθήνα και τους πολίτες της, προχωρήσαμε ένα ακόμη βήμα προχωρήσαμε στη σύσταση της Σύμπραξης για την Αθήνα (Athens Partnership), είπε ο δήμαρχος Αθηναίων. Η Σύμπραξη για την Αθήνα είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, που δημιουργήθηκε για να προωθήσει στοχευμένες συνεργασίες ανάμεσα στο δήμο και τον ιδιωτικό τομέα, που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην πόλη, τους κατοίκους και επισκέπτες της.

Ακολουθεί την παράδοση επιτυχημένων μοντέλων σε πόλεις, όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, η Μελβούρνη. Είναι ένα εργαλείο που στοχεύουμε να στηρίξει αποτελεσματικά, έργα που έχουν προτεραιότητα, καθώς και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών, την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Είναι ένας μη – κερδοσκοπικός οργανισμός, που προσελκύει  στον δήμο Αθηναίων δωρεές των Ελλήνων της διασποράς, ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και ιδιωτών, με διεθνή πρότυπα διαφάνειας και ταχύτητα. Χρηματοδοτεί πιλοτικά προγράμματα, επιτακτικές ανάγκες, και υποδομές. Υποστηρίζει υφιστάμενες δράσεις. Ως ανεξάρτητη οντότητα, στη σύζευξη μεταξύ του δήμου Αθηναίων και του ιδιωτικού τομέα, θα αξιοποιεί τους πόρους και τις δυνάμεις και των δύο.