ο-μπουτάρης-επαναφέρει-την-πρόταση-το-177128
ΔΗΜΟΙ | 12.03.2015 | 00:52

Ο Μπουτάρης επαναφέρει την πρόταση του για τζαμί στη Θεσ/νικη μέσω περιοδικού για την Ορθοδοξία

Την παλαιά πρότασή του για δημιουργία τζαμιού στη Θεσσαλονίκη επαναφέρει με συνέντευξή του στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ορθοδοξία Info (www.orthodoxia.info), ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Προτείνει μάλιστα και πάλι το στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπου, όπως λέει, βρισκόταν ένα μικρό τζαμί το οποίο για να μην κατεδαφιστεί, επειδή ήταν χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικός χώρος, μετακινήθηκε λίγο παρακάτω. Ο κ. Μπουτάρης μιλά επίσης και για το αποτεφρωτήριο που είναι πιθανόν να γίνει στη Σίνδο, ενώ απαντά στο ερώτημα αν τελούσε γάμο ομοφυλόφιλων.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Γιάννη Μπουτάρη είναι τα εξής:

-Σε ποια φάση βρίσκεται το ζήτημα της καύσης των νεκρών στη Θεσσαλονίκη; Πέρσι είχατε δηλώσει ότι το 2015 η πόλη θα αποκτήσει αποτεφρωτήριο. Που έχει φθάσει το συγκεκριμένο θέμα;

Το έχουμε προχωρήσει πολύ. Μετά από την τροποποιημένη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι το αποτεφρωτήριο δεν είναι απαραίτητο να γίνει μέσα σε νεκροταφείο, είμαστε στην οριστικοποίηση της αναζήτησης χώρου όπου θα γίνει το αποτεφρωτήριο. Είναι ορισμένα περιβαλλοντικά θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Ελπίζουμε, όντως, μέσα στο 2015 να έχει λυθεί το θέμα.

-Κάποια δημοσιεύματα ανέφεραν τη Σίνδο ως πιθανό μέρος.

Η βιομηχανική ζώνη της Σίνδου είναι ένας πιθανός χώρος και μάλιστα ενδείκνυται γιατί έχει πολύ καλή πρόσβαση από πολλά μέρη. Βρίσκεται πάνω σε δύο κεντρικούς άξονες, έχει ρυμοτομία και διαθέτει ελεύθερους χώρους. Σε μια συνάντηση που είχαμε τελευταία με τους δημάρχους του συγκροτήματος, συμφώνησαν όλοι, εκτός από τον Δήμαρχο Δέλτα, ότι η βιομηχανική ζώνη της Σίνδου είναι ο καλύτερος χώρος για τη δημιουργία αποτεφρωτήριου. Επειδή δεν είναι ωραίο να μαλώνουμε για τέτοια σοβαρά πράγματα, νομίζω θα καταφέρουμε να βρούμε λύση.

-Πώς πάει η συγκατοίκηση με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης; Στο παρελθόν έχετε ανταλλάξει βαρείς χαρακτηρισμούς, τώρα πώς είναι οι σχέσεις σας στη δεύτερη θητεία σας ως δήμαρχος;

Είμαι πάντα της άποψης ότι με τον καβγά δεν βγαίνει άκρη. Ο μητροπολίτης είναι ο θρησκευτικός αρχηγός της πόλης και ο δήμαρχος είναι ο πολιτικός αρχηγός. Είπαμε με τον Άνθιμο «ποια πράγματα μας ενώνουν»; Έχουμε πράγματα κοινά. Είναι τα συσσίτια, η φιλανθρωπία, η περίθαλψη των φτωχών και των αστέγων. Έχουμε και πραγματα που μας χωρίζουν, όπως είναι το θέμα του Μακεδονικού.

Κι εγώ ενοχλούμαι με κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα όταν ψέλνουν μέσα στην εκκλησία τον εθνικό ύμνο αλλά δεν το λέω ιδιαίτερα στον Άνθιμο. Από την ώρα που βρήκαμε αυτό το modus vivendi και συζητάμε ήρεμα, νομίζω ότι δεν έχουμε πρόβλημα.

-Τζαμί στη Θεσσαλονίκη. Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα; Ποια είναι η θέση σας για τη λειτουργία τεμένους στην πόλη;

Δεν θα με πείραζε καθόλου. Δεν θα το έκανα εγώ φυσικά. Η μουσουλμανική κοινότητα της Θεσσαλονίκης οφείλει να κάνει ένα αίτημα στο κράτος, στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, για τη δημιουργία ενός χώρου λατρείας. Δεν θα το έλεγα τζαμί αλλά χώρο λατρείας. Μετά χαλάλι τους. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ο χώρος ενός τζαμιού επειδή είναι πολύ πιο αφαιρετικός από τις δικές μας τις εκκλησίες, μου φαίνεται πιο επιβλητικός. Με κάνει να έρχομαι πολύ πιο κοντά στο θείο.

-Θα βοηθούσατε στη δημιουργία τζαμιού στην πόλη;

Θα βοηθούσα. Μάλιστα, έχω κάνει και συγκεκριμένη πρόταση. Υπάρχει ένας χώρος στο στρατόπεδο Παύλου Μελά όπου βρισκόταν ένα μικρό τζαμί. Για να μην κατεδαφιστεί, επειδή ήταν χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικός χώρος, μετακινήθηκε λίγο παρακάτω. Τι πιο απλό για το ελληνικό κράτος, να το δώσει στην μουσουλμανική κοινότητα, εάν κάνει ανάλογο αίτημα. Διαφορετικά, ας βρουν έναν καλό χώρο, ούτως ή άλλως παίρνουν λεφτά από την Τουρκία. Δεν είναι ανάγκη να το βαφτίσουν τζαμί.

-Αν ερχόταν ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων και σας ζητούσαν να τους παντρέψετε, τι θα τους λέγατε;

Αν επιτρεπόταν από το νόμο, θα το έκανα. Αφού δεν επιτρέπεται από το νόμο, δεν μπορώ να το κάνω. Έχουν έρθει γκέι και μου έχουν πει να τους παντρέψω. Τους λέω, παιδιά λυπάμαι πολύ, δεν γίνεται.