Νταβούτογλου: Είμαι ερωτευμένος με τη Θεσσαλονίκη

Για «σπουδαίο εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο» και για ευκαιρία να ξαναγίνει «παγκόσμιο κέντρο εμπορίου και πολιτισμού» έκανε λόγο, αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος και δήλωσε «ερωτευμένος» μαζί της, μετά τη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.

Ο κ. Νταβούτογλου εξήρε την προσωπικότητα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως «η πόλη είναι τυχερή που έχει έναν δήμαρχο με όραμα» και επισήμανε ότι από τούδε και στο εξής σε κάθε ομιλία του θα προσκαλεί τους Τούρκους πολίτες να την επισκέπτονται. Υπογράμμισε ότι «τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη έχει διπλασιαστεί, ενώ τριπλασιάστηκε σε όλη την Ελλάδα» και σημείωσε ότι θα στηρίξει το αίτημα για πιο διευρυμένη αεροπορική, σιδηροδρομική και ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως επίσης και θα παρακολουθήσει προσωπικά την προοπτική αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη.

Ζήτημα τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον κ. Μπουτάρη το θέμα λειτουργίας τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου. Ωστόσο, ο κ. Μπουτάρης εξήγησε ότι το θέμα του τζαμιού είναι ζήτημα της κεντρικής διοίκησης, ενώ σε δηλώσεις του τον διαβεβαίωσε δημόσια πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διευκολύνει τους μουσουλμάνους «για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους και τη δημιουργία ενός κοιμητηρίου που έχει προγραμματιστεί».

Έκανε μάλιστα άνοιγμα προς τη γείτονα χώρα λέγοντας πως «η πόλη έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τους Τούρκους αδελφούς μας για επιχειρηματικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά».

Ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά στις σχέσεις των δύο χωρών, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για την οικοδόμηση μιας «καινούργιας ελληνοτουρκικής φιλίας» και «ενός καινούριου ελληνοτουρκικού άξονα», υπογραμμίζοντας παράλληλα το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα έχει «μια ακόμη πιο αισιόδοξη εικόνα» για τις σχέσεις των δύο χωρών και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τις τοπικές Αρχές για τη φιλοξενία τους. Σε ερώτηση για το Καστελλόριζο, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι «δε δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα και δε θέλω να επαναλάβω», παραπέμποντας στις εξηγήσεις που έδωσε στην Αθήνα.

Επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο

Νωρίτερα, ο κ. Νταβούτοβλου επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης, το σπίτι τού Κεμάλ Ατατούρκ, όπου έγινε δεκτός από τον τούρκο πρόξενο Χουσείν Οζτεμίρ. Ο κ. Νταβούτογλου ξεναγήθηκε στους χώρους του ιστορικού κτίσματος, που έζησε ο Κεμάλ Ατατούρκ και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών.

Συνοδευόμενος από τον τούρκο πρόξενο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε το γειτονικό καφέ «Πρίγκηπος» και ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες του και το προσωπικό, που πριν λίγους μήνες είχαν συμβάλει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην εξωτερική περίφραξη του τουρκικού προξενείου, που είχε προκληθεί από ρίψη μολότοφ. «Οι γείτονες πρέπει να προσέχουν ο ένας τον άλλον», τους είπε ο κ. Νταβούτογλου, και αφού τους ευχαρίστησε, τους προσκάλεσε να τους φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στο τουρκικό προξενείο ομάδα κύπριων φοιτητών της ΠΕΟΦ διαδήλωσε ειρηνικά με πανό, στο απέναντι πεζοδρόμιο, φωνάζοντας συνθήματα για το κυπριακό.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση