νέα-ιωνία-κινητοποιήσεις-από-δήμο-γον-267482
ΔΗΜΟΙ | 09.02.2013 | 09:50

Νέα Ιωνία: Κινητοποιήσεις από δήμο, γονείς για υποχρηματοδότηση σχολείων

Την ανάγκη να δοθούν περισσότερα κονδύλια για τα σχολεία από το κράτος και το Δήμο υπογράμμισαν γονείς και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων που έδωσαν το παρών στη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας το βράδυ της Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου και η οποία ήταν αφιερωμένη στην παιδεία.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του Δήμου Νέας Ιωνίας (και εισηγητής του θέματος), κ. Χρήστος Σταθόπουλος, μετέφερε την ανησυχία των γονέων για την υποχρηματοδότηση των σχολείων και ενημέρωσε το Σώμα για το αίτημα των Συλλόγων Γονέων να στηριχτούν τα σχολεία αλλά και για κινητοποιήσεις. “Η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι…η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων πρέπει να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα” τόνισε ο κ. Σταθόπουλος που είπε πως τόσο το κεντρικό κράτος όσο και ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για να λειτουργήσει ομαλά ο χώρος της παιδείας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν και άλλοι εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και άλλων φορέων με κοινή διαπίστωση πως αν συνεχιστούν οι περικοπές δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ικανοποιητικά η δημόσια εκπαίδευση. “Οι γονείς μαζί με καθηγητές και παιδιά πρέπει να διεκδικήσουμε να ζούμε στον 21ο Αιώνα και να μην γυρίσουμε στη δεκαετία του 40 και του 50. Δεν πρέπει να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ οι γονείς που έχουν γονατίσει από τη φορολογία” τόνισε ο κ. Γιώργος Μελιτζανάκης από το Σύλλογο Γονέων του 7ου Γυμνασίου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 11ου Δημοτικού Σχολείου, κ. Παναγιώτης Τσεκούρας είπε πως οι γονείς θα συμμετέχουν σε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί για κινητοποιήσεις αλλά παράλληλα διευκρίνισε πως τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων του 2ου Γυμνασίου στις κινητοποιήσεις που αποφασιστούν εξέφρασε ο κ. Σωτήρης Κουφάκος που ζήτησε να μην δοθεί πολιτικό χρώμα σε αυτές και τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. “Θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά να μείνουμε μακριά από τις καγκελόπορτες των σχολείων” ήταν το αίτημα του.

Ο κ. Κώστας Παπουλής από την τοπική Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) υπογράμμισε τα πολλά εκπαιδευτικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία και έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για την αδιαφορία που δείχνουν οι μαθητές λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα σχολεία με την υποχρηματοδότηση των σχολείων. “Να υπάρξει ένα διαδημοτικό μέτωπο, να σηκωθεί όλη η Αττική στο πόδι” ήταν το αίτημά του. Από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Γιώργος Σεφέρης”, η κυρία Νέλλη Βοριά ενημέρωσε το Σώμα για την προσπάθεια του Υπουργείου να ρυθμιστούν οι τάξεις ανάλογα με τα τετραγωνικά με στόχο “να στοιβαχτούν 30-35 παιδιά σε κάθε τάξη”. Κατήγγειλε δε την υλοποίηση μέτρων που υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες όπως την προωθούμενη αξιολόγηση εκπαιδευτικών η οποία σύμφωνα με την ίδια φέρνει απολύσεις αλλά και την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών-χορηγιών στα σχολεία.

Ασανσέρ με τα νούμερα και αποχώρηση των γονέων

Μπορεί οι γονείς και οι εκπρόσωποι φορέων να κατέθεσαν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, αλλά η συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των παρατάξεων μάλλον απογοήτευσε τους περισσότερους εξ αυτών καθώς κυριάρχησαν οι παραταξιακές συγκρούσεις, τα κομματικά μανιφέστα και οι (απαράδεκτες) νουθεσίες προς τους γονείς από Συμβούλους που δεν τους άρεσαν σημεία των…τοποθετήσεων τους.

Για αυτό άλλωστε και στο τέλος της συζήτησης που κράτησε 4,5 ώρες οι περισσότεροι είχαν αποχωρήσει και ελάχιστοι παρακολουθούσαν την ανταλλαγή πολιτικών πυρών που λίγο είχε να κάνει με τα προβλήματα των σχολείων.

Αρχικά υπήρξε ένα κομφούζιο σχετικά με το οικονομικό άνοιγμα των σχολικών επιτροπών καθώς ακούστηκαν διάφορα νούμερα στην αίθουσα (από 400.000 έως 100.000), κάτι που προκάλεσε την κόντρα της νυν διοίκησης με την Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά και την αγανάκτηση κάποιων γονέων αφού φάνηκε πως η “τρύπα” δεν είναι τόσο μεγάλη όσο εμφανίστηκε αρχικά (προφορικά) από τη διοίκηση. Για αυτό άλλωστε και η Δημοτική Σύμβουλος της Ιωνία 21ος Αιώνας, κυρία Γεωργία Τσομπανίδου έκανε λόγο για ασανσέρ με νούμερα και συνέστησε στη διοίκηση να είναι πιο προσεκτική σε τόσο ευαίσθητα θέματα που αφορούν και να μην δημιουργείται “κλίμα τρομοκρατίας”.

Απόφαση για κινητοποιήσεις

Από την πλευρά της διοίκησης τόσο ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης όσο και η Αντιδήμαρχος Παιδείας, κυρία Όλγα Κατημερτζή υποστήριξαν πως, παρά τις περικοπές στα κρατικά κονδύλια για τα σχολεία (από 1 εκ. ευρώ το 2009 δόθηκαν 442.000 το 2012), λόγω του αγώνα που καταβάλλουν οι σχολικές επιτροπές και οι υπηρεσίες του Δήμου και με συμμάζεμα εξόδων τα σχολεία μέχρι σήμερα λειτουργούν υποδειγματικά. Ωστόσο, υπογράμμισαν πως πρέπει να απαιτηθεί να μην γίνουν επιπλέον περικοπές γιατί τότε θα υπάρξουν προβλήματα. Απάντησαν δε στην Ένωση Γονέων πως αυτή τη στιγμή δεν περισσεύουν κονδύλια από άλλες δημοτικές δράσεις ώστε να δοθούν στα σχολεία.

Σκληρή κριτική στη διοίκηση άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος, κ. Παναγιώτης Μανούρης, που αμφισβήτησε έντονα τα νούμερα που παρουσίασε η κυρία Κατημερτζή. “Υπάρχουν μειώσεις και προβλήματα αλλά η Δημοτική Αρχή δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε κανένα άλλο επίπεδο πέραν του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Δεν ξέρετε να χειριστείτε τα υπόλοιπα. Δεν υπάρχει φαντασία” υποστήριξε.

Από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς ζήτησε να υπάρξει σαφής εναντίωση με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και να δημιουργηθεί πλατιά κοινωνική συμμαχία με άλλα κοινωνικά στρώματα που δοκιμάζονται στην πόλη προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο επικεφαλής της ΠΑΚ. κ. Άρης Χατζησαββίδης υπογράμμισε για μια ακόμα φορά την ανάγκη οικονομικής αυτοδυναμίας της Αυτοδιοίκησης και ζήτησε να σταλεί το ψήφισμα που θα εκδοθεί στα όργανα της Αυτοδιοίκησης για να μπουν και αυτά στον χορό των αντιδράσεων.

Τελικά, μετά από πολύωρη συζήτηση και αφού οι γονείς είχαν αποχωρήσει, η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. απείχε η “Λαϊκή Συσπείρωση”) υιοθέτησε το ψήφισμα που κατέθεσε η διοίκηση και με το οποίο, μεταξύ άλλων, καταδικάζονται οι πολιτικές υποχρηματοδότησης της παιδείας και απαιτούνται περισσότερα χρήματα για τα σχολεία από το κράτος ώστε να μην βάζουν ούτε ένα ευρώ οι γονείς. Επίσης, αποφασίστηκε μια σειρά κινητοποιήσεων όπως συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πλατεία Σημηριώτη αλλά και στο Υπουργείο Εσωτερικών μέσα στο Φεβρουάριο. Βέβαια μένει να δούμε αν θα υπάρξει και η ανάλογη συμμετοχή για να έχουν επιτυχία οι κινητοποιήσεις (και να μην είναι μόνο οι “συνήθεις ύποπτοι”) καθώς οι περισσότεροι γονείς έφυγαν δυσαρεστημένοι από το Δημαρχείο.

ΠΗΓΗ: xtypos.gr