μοσχολιός-κανένας-δήμαρχος-δε-θα-υπογ-273730
ΔΗΜΟΙ | 26.11.2012 | 16:10

Μοσχολιός: Κανένας δήμαρχος δε θα υπογράψει διαπιστωτική πράξη

Άδικο, πρόχειρο και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το μέτρο της διαθεσιμότητας ο ΠΕΔάρχης Δυικής Ελλάδας, δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνης, πριν από την έκτακτη γενική συνέλευση των δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας. Όπως ξεκαθάρισε και διαβεβαίωσε τους εργαζομένους ο Π. Μοσχολιός, σύμφωνα και με την απόφαση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, κανένας δήμαρχος δε θα συναινέσει την υλοποίηση του μέτρου όπως αυτό δρομολογείται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ως εκ τούτου δεν θα υπογράψει καμία διαπιστωτική πράξη.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο ΠΕΔάρχης Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε διεξοδικά στα πρόσφατα νομοθετήματα της κυβέρνησης, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στα σημεία εκείνα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα όργανά της. Μάλιστα, όπως είπε, η Εποπτεία καταργεί την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αυτοτέλεια της Αυοδιοίκησης.

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες νέων μεγάλων αλλαγών και παρεμβάσεων που εισήγαγαν τόσο η ψήφιση του νέου Μεσοπρόθεσμου, όσο και η μετέπειτα υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Εμείς θεωρούμε πως πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν και πλήττουν όχι μόνο την καθημερινή λειτουργία των δήμων αλλά και την ίδια την υπόσταση και τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας», είπε και συμπλήρωσε:

«Κάποιοι στην Κεντρική Διοίκηση αναζητούν άλλοθι και ενδεχομένως συνενόχους για την αδυναμία τους να προχωρήσουν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και στην Δημόσια Διοίκηση. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες θα εξαντλήσουμε όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα που παραμένουν στη διάθεσή μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των πόλεων και να κρατήσουμε “ανοικτό” το δίχτυ κοινωνικής προστασίας των ευαίσθητων ομάδων των τοπικών μας κοινωνιών, αφού, άλλωστε, το κράτος, όπως η ίδια η κυβέρνηση έχει διακηρύξει, εκχώρησε στην Αυτοδιοίκηση το δύσκολο αυτό έργο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρέθεσε στοιχεία που «καταδεικνύουν τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας και τις οικονομίες κλίμακας που έχει πετύχει, με παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων της». Σημείωσε ότι «η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνολικό δημοσιονομικό χρέος της χώρας ανέρχεται σε μόλις 0,9%» και προσέθεσε ότι «είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης των 27, γεγονός που έχουν παραδεχθεί, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, τόσο η ελληνική πολιτική ηγεσία, όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ είναι καταγεγραμμένο και στο Μεσοπρόθεσμο».

Σε ό, τι αφορά το προσωπικό, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι ενώ οι αποχωρήσεις των εργαζομένων στους δήμους στη διετία ξεπέρασαν ήδη τις 6.000 και ο αριθμός των συμβασιούχων έχει μειωθεί περισσότερο από 60%, οι δήμοι καλούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 να ασκήσουν 200 νέες αρμοδιότητες, που αφορούν όλο το παραγωγικό φάσμα και τη λειτουργία του κράτους, με ταυτόχρονες περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις. Επίσης, χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσχερείς τις συνθήκες μέσα στις οποίες, όπως τόνισε, καλούνται οι δήμαρχοι να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.