Με κλείσιμο των ΧΥΤΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απειλούν οι εργαζόμενοι

Χριστούγεννα με σκουπίδια είναι πιθανόν να περάσουν οι κάτοικοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ προτίθενται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας σε τροπολογία των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας με την οποία δίνεται η δυνατότητα, να ανατεθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων των δήμων σε ιδιώτες και δημοτικές επιχειρήσεις μέχρι 31.12.2009.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος με δηλώσεις του προανήγγειλε ήδη ότι η Ομοσπονδία πρόκειται να κλείσει τους ΧΥΤΑ από σήμερα το βράδυ, προειδοποιώντας ότι «στην περίπτωση, που δεν αποσυρθεί η τροπολογία η ΠΟΕ – ΟΤΑ θα προχωρήσει σε απεργία διαρκείας». Για το λόγο αυτό συνεδριάζει έκτακτα η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. σήμερα στις 11.00 το πρωί στα γραφεία της Ομοσπονδίας. 

                    ΠΟΕ-ΟΤΑ: Αιφνιδιασμός παρά τις διαβεβαιώσεις

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ- ΟΤΑ μιλά για αιφνιδιασμό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η τροπολογία κατατέθηκε την ώρα που το υπουργείο Εσωτερικών είχε διαβεβαιώσει την Ομοσπονδία «ότι δεν επρόκειτο να ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα της Κ.Ε.δ.Κ.Ε. και ενώ υπήρχε σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ της Κ.Ε.δ.Κ.Ε. και της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. για να βρεθεί λύση, με την οποία θα αίρονταν μεν οι καταλογισμοί για δαπάνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και θα αντιμετωπίζονταν τα προβλήματα μικρών δήμων που δεν έχουν οργανωμένες υπηρεσίες καθαριότητας, μέσα από διαδημοτικές συνεργασίες, χωρίς να θίγεται ο δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας αυτών των υπηρεσιών». Προσθέτει δε ότι «προετοιμάζονται να στήσουν τη μεγάλη ‘μπίζνα’ με το μεγάλο κεφάλαιο γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων», και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία. 

                                Τι προβλέπει η τροπολογία

Να σημειωθεί με τη συγκεκριμένη τροπολογία η αποκομιδή των απορριμμάτων μπορεί να ανατεθεί σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή και σε δημοτικές επιχειρήσεις μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και διαγωνισμό έως και τις 31 δεκεμβρίου του 2009.  Ως προϋπόθεση τίθεται να μην υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία στο δήμο, ή το υφιστάμενο προσωπικό να είναι ανεπαρκές. Παράλληλα, με στόχο να παρακαμφθεί σχετική νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου θεωρούνται νόμιμες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί πριν την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ


Αφήστε μια απάντηση