Με 24ωρο «λουκέτο» απειλούν οι δήμαρχοι

Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των δήμων λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, κατά τη σημερινή του συνεδρίασή του, εάν μέχρι τις 4 Μαΐου η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχει απέναντί τους.

Ειδικότερα στις 4 Μαΐου, που θα συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, εάν δεν έχουν αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θα αποφασιστεί η ημερομηνία κλεισίματος καθώς και άλλες συμπληρωματικές δράσεις.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση των δήμων, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είναι δραματική. Μεγάλος είναι ο αριθμός των δήμων που δεν θα μπορεί να πληρώσει ακόμη και το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους, αφού η δόση – δωδεκατημόριο της κρατικής τους επιχορήγησης για το μήνα Απρίλιο είναι άγνωστο πότε θα τους καταβληθεί.

Εκτός όμως της καθυστέρησης της απόδοσης της δόσης του Απρίλη , επισημάνθηκε ότι οι δήμοι δεν γνωρίζουν μέχρι σήμερα το ύψος των επιχορηγήσεων που θα λάβουν το 2011 τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών όσο και για την κάλυψη δαπανών που αφορούν σε πληρωμή προμηθευτών ή ακόμη και για τον προγραμματισμό έργων, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Παράλληλα καταγγέλλουν ότι την κατάσταση περιπλέκει και το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει κανένα φως για το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, ύψους 4 δις ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτούσε αναπτυξιακά έργα των δήμων, αφού το σχετικό Π.Δ. για την ενεργοποίησή του χειμάζει στα υπουργικά συρτάρια. Αυτό έχει ως συνέπεια να έχουν μπλοκάρει και τα υπολειπόμενα έργα του «ΘΗΣΕΑ», η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να μεταφερθούν στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ.

Επισημαίνεται ότι οι ανησυχίες των αιρετών για τα οικονομικά των δήμων, όπως σημειώνουν, αυξάνονται και ενόψει της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση των νέων μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012 -2014.

Nα σημειωθεί τέλος ότι δηλώσεις αναφορικά με το θέμα έκανε και ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών της ΝΔ, Χρήστος Ζώης, οι οποίες είναι οι εξής:

«Με τη σημερινή απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ  για το κλείσιμο των Δήμων λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων τους επιβεβαιώνεται η ανησυχία που είχε επανειλημμένα εκφράσει η Νέα Δημοκρατία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις περικοπές των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το επικείμενο «λουκέτο».

Καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει -έστω αυτή τη στιγμή- και να δώσει, επιτέλους, λύσεις στο οικονομικό αδιέξοδο της Αυτοδιοίκησης, που επί των ημερών της έχει μετατραπεί σε επαίτη του κεντρικού κράτους».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΕΔΕ