μάτης-ο-καπόν-εξέθεσε-τον-μπουτάρη-και-273434
ΔΗΜΟΙ | 29.11.2012 | 06:34

Μάτης: Ο Καπόν εξέθεσε τον Μπουτάρη και την «κάθαρσή» του

Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης (στις 11 το πρωί), ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες-Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης, μέσω γραπτής του δήλωσης, κάνει λόγο για «”συμμορίες” και “συμ-μωρίες”» στο δήμο, με αφορμή τη χθεσινή κατάθεση Καπόν, που έβγαλε ουσιαστικά «λάδι» τον τέως δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο για την υπόθεση της υπεξαίρεσης (σε αντίθεση με το Γιάννη Μπουτάρη που τον υπέδειξε).

Ο Χρ. Μάτης, στη δήλωσή του, μεταξύ άλλων σημειώνει πως η διοίκηση του δήμου χρησιμοποίησε την κάθαρση για πολιτικές σκοπιμότητας και αναρωτιέται: «Η αποκατάσταση της βλάβης του Δήμου Θεσσαλονίκης από την υπεξαίρεση από ποιον θα ζητηθεί; Αφού όλοι οιπολιτικοί” κατηγορούμενοι είναι αθώοι. Ο Παπαγεωργόπουλος δεν μπορεί να ήξερε, ο Ζορπίδης είδε και έφυγε, ο Αθανάσαρος αν ήξερε θα το απέτρεπε, ο Γερογιάννης απλώς θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε αποτρέψει…

»Και αφού ήταν έτσι όλα αυτά, μπορούμε να μάθουμε επιτέλους ποιος έδωσε εντολή στον έγκριτο νομικό κ. Χατζηνικολάου, στον οποίο έναντι 10.000 ευρώ ανατέθηκε η εκπροσώπηση του δήμου, λόγω ειδικής εμπειρίας να ζητά να ασκηθούν κατηγορίες για «σύσταση και συμμορία;»

 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΤΗ
«Συμμορίες» και «συμ-μωρίες» στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ζήτησα να ενημερωθεί επισήμως το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για την άποψη της διοίκησης του Δήμου σε σχέση με την δίκη της υπεξαίρεσης, η οποία θα άρχιζε στις 19 Σεπτεμβρίου και στην οποία ο Δήμος θα παρίστατο ως πολιτική αγωγή.

Το σκεπτικό ήταν απλό. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί την αποκατάσταση της βλάβης την οποία υπέστη από την υπεξαίρεση. Αυτό σήμαινε πρακτικά, ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να καταδικαστούν. Διότι αν δεν υπάρξει καταδίκη, δεν θα υπάρξει και διεκδίκηση αποζημίωσης. Και κυρίως καταδίκη των πολιτικών στελεχών του πρώην δημάρχου και των τριών πρώην αντιδημάρχων.

Με επιλογή της διοίκησης, η οποία βόλευε και άλλους, αυτή η συζήτηση δεν έγινε ποτέ. Μετά τις καταθέσεις των πολιτικών στελεχών της διοίκησης καταλαβαίνω γιατί.

Διότι η υπεξαίρεση εκτός από δικαστικό και οικονομικό μέγεθος είναι και πολιτικό μέγεθος. Και πάνω σε αυτό, στο ηθικό πλεονέκτημα, στηρίχτηκε η στρατηγική της για τη νίκη στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τώρα, πάνω σε αυτό το ηθικό πλεονέκτημα, οι απόψεις των στελεχών της τωρινής διοίκησης αποδεικνύονται διχασμένες.

Ένα τμήμα έδειξε τον πρώην δήμαρχο, υποστηρίζοντας ότι «αποκλείεται να μην ήξερε» και αθώωσε τον κ.Ζορπίδη, διότι «έφυγε όταν κάτι κατάλαβε».

Ένα άλλο τμήμα, αθώωσε και τον πρώην δήμαρχο και τον κ. Ζορπίδη με την ίδια αιτιολογία και τον κ.Αθανάσαρο.

Με τον κ. Γερογιάννη ουδείς ασχολήθηκε. Απλώς εκείνος ταλαιπωρήθηκε.

Μένω λοιπόν με το ερώτημα: Η αποκατάσταση της βλάβης του δήμου Θεσσαλονίκης από την υπεξαίρεση από ποιον θα ζητηθεί; Αφού όλοι οι «πολιτικοί» κατηγορούμενοι είναι αθώοι. Ο Παπαγεωργόπουλος δεν μπορεί να ήξερε, ο Ζορπίδης είδε και έφυγε, ο Αθανάσαρος αν ήξερε θα το απέτρεπε, ο Γερογιάννης απλώς θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε αποτρέψει…

Και αφού ήταν έτσι όλα αυτά, μπορούμε να μάθουμε επιτέλους ποιος έδωσε εντολή στον έγκριτο νομικό κ. Χατζηνικολάου, στον οποίο έναντι 10.000 ευρώ ανατέθηκε η εκπροσώπηση του δήμου, λόγω ειδικής εμπειρίας να ζητά να ασκηθούν κατηγορίες για «σύσταση και συμμορία»;

Εναντίον ποίων; Των αθώων; Η διοίκηση χρησιμοποίησε το αίτημα για κάθαρση στις πολιτικές σκοπιμότητες και εξέθεσε την ανάγκη της.