λέσβος-επαναληπτικές-δημαιρεσίες-μ-268998
ΔΗΜΟΙ | 23.01.2013 | 15:43

Λέσβος: Επαναληπτικές… δημαιρεσίες μετά την προσφυγή Βουνάτσου

Την προσεχή Κυριακή αναμένεται να γίνουν στο δημοτικό συμβούλιο Λέσβου οι… επαναληπτικές δημαιρεσίες για το νέο προεδρείο και άλλα συλλογικά Όργανα του δήμου, μετά την προσφυγή Βουνάτσου, την οποία έκανε δεκτή η γ.γ Αποκεντρωμένης Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία ζητούσε να ακυρωθούν οι αρχαιρεσίες, κατά τις οποίες επικράτησε… ζούγκλα και εξελέγη προεδρείο όχι φίλα κείμενο στο νυν δήμαρχο.

Η γενική γραμματέας έκανε αποδεκτή την προσφυγή του Δημήτρη Βουνάτσου επειδή κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Λέσβου στις 13-1-2013 δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία που υπαγορεύεται από τα άρθρα 64 και 66 του ν. 3852/2010, καθώς τοποθετήθηκαν στη θέση του Προέδρου και του γραμματέα του Δ.Σ. διαγραφέντες δημοτικοί σύμβουλοι (Απόστολος Πατέστος και Σοφία Δόλκα αντίστοιχα).

Στο σκεπτικό της απόφασης ορίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 64 περίπτωση 4 του ν. 3852/2010 αν δεν επιτευχθεί εκλογή Προεδρείου του Δ.Σ. για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 64.

Αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγονται, ανάλογα με την περίπτωση, πρόεδρος και γραμματέας, οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού που έλαβαν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που τους ανακήρυξε, και αντιπρόεδρος ο σύμβουλος του πρώτου επιλαχόντος συνδυασμού της μειοψηφίας που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με την ίδια δικαστική απόφαση.

Στην ίδια απόφαση ξεκαθαρίζεται και ο ρόλος των ανεξάρτητων ή Διαγραφέντων Δημοτικών συμβούλων καθώς σύμφωνα με το άρθρο 66 περ.6 του ν. 3852/2010 «Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του προεδρείου ή της οικονομικής επιτροπής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, καθώς και να ορισθεί ή να παραμείνει αντιδήμαρχος κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Επίσης σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, που αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ανεξαρτητοποιηθέντων ή διαγραφέντων δημοτικών συμβούλων και ισχύει σήμερα ως έχει, ο ανεξαρτητοποιηθείς ή διαγραφείς δημοτικός σύμβουλος από παράταξη της πλειοψηφίας ή μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ούτε να ψηφίσει κατά τη μυστική ψηφοφορία, κατά τη διαδικασία εκλογών Προεδρείου του Δ.Σ. για την υπόδειξη του υποψηφίου Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα του Δ.Σ. Έχει δικαίωμα ψήφου μόνο ενώπιον της Ολομέλειας κατά τη διαδικασία του άρθρου 64 περίπτωση 2 παρ.4. Επιπρόσθετα δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα κατά την εκλογή μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής καθώς σύμφωνα με το άρθρο 74 περίπτωση 8 του ν. 3852/2010, όταν τα μέλη της οικονομικής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής παύουν για οποιονδήποτε λόγο να είναι μέλη των αντίστοιχων δημοτικών παρατάξεων, εκπίπτουν αυτοδικαίως από την οικονομική ή την επιτροπή ποιότητας ζωής και αντικαθίστανται, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 74 του Καλλικράτη

Η απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου απαντά και στο κατά πόσον τίθεται θέμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Δημάρχου της νομιμότητας άσκησης του αξιώματος του επειδή υπάρχει ικανός αριθμός δημοτικών συμβούλων, που δηλώνουν ανεξάρτητοι από την παράταξη της πλειοψηφίας, τονίζεται ότι δεν τίθεται θέμα τέτοιο θέμα, καθώς η «αρχή της δεδηλωμένης» δεν εφαρμόζεται για το αξίωμα του Δημάρχου, ο οποίος δεν δύναται να χάσει το αξίωμα του στην περίπτωση όπου μεγάλος αριθμός συμβούλων της παράταξης του έχουν διαγραφεί ή ανεξαρτητοποιηθεί.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ