λάζαρος-κυρίζογλου-η-συμβολή-της-τοπι-123668
ΔΗΜΟΙ | 24.02.2016 | 20:09

Λάζαρος Κυρίζογλου: Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Επιστολή έστειλε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, προς τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα, με θέμα την συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

την ώρα που η προσφυγική κρίση οξύνεται, την ώρα που πληθυσμοί προδήλως δυσανάλογοι προς τις αντοχές της Χώρας εισρέουν από τα νησιά μας και εγκλωβίζονται προ της μοναδικής πύλης εξόδου τους (Ειδομένη), την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται τόποι και τρόποι για την υποδοχή και την προώθηση των προσφύγων στην Ευρώπη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (οι Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας) αναλαμβάνει, με θάρρος και υπευθυνότητα, πρωτοβουλίες και συστρατεύει όλες τις δυνάμεις της στην κοινή προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

με αλλεπάλληλα έγγραφα μας [τα συνημμένα (α), (β) και (γ) σχετικά], ζητήσαμε, ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων, ενημέρωση για τις διαστάσεις και τις προεκτάσεις του προβλήματος και εκφράσαμε την ομόφωνη βούληση και την ολόθυμη διάθεσή μας να συμβάλλουμε στην επίλυσή του, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των αρμοδίων Υπουργείων.

Όμως, στα έγγραφά μας αυτά απαντήσεις, γραπτές ή προφορικές δεν λάβαμε, ενημέρωση δεν είχαμε και κανείς σχεδιασμός μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν μας είχε αναγγελθεί.

Παρ’ όλ’ αυτά, τόσο η ΠΕΔΚΜ, όσο και οι Δήμοι-Μέλη της, στηρίζουν από την πρώτη στιγμή, μέσα από τους πενιχρούς προϋπολογισμούς τους, δράσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και βρίσκονται εμπράκτως στο πλευρό του πιο έντονα δοκιμαζόμενου Δήμου Παιονίας, – ακριβώς πάνω στην μεθοριακή γραμμή.

Την έλλειψη (καθ’ όλο το 2015) θεσμικής ενημέρωσης την αναπλήρωσαν δελτία τύπου, από τα οποία πληροφορηθήκαμε, στις αρχές Φεβρουαρίου, τον σχεδιασμό, που άρχισε αμέσως να υλοποιείται, για την δημιουργία ενός χώρου υποδοχής και προσωρινής μετεγκατάστασης προσφύγων στην Δυτική Θεσσαλονίκη (πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά του Δήμου Δέλτα).

Και ενώ κανείς αρμόδιος δεν επικοινώνησε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔΚΜ, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016, διατυπώσαμε ομόφωνα προτάσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κρίσης, υποδεικνύοντας, αντί του ενός, έξι (6) χώρους διάσπαρτους σε όλη την έκταση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, αναλαμβάνοντας, χωρίς υπεκφυγές, την ευθύνη και την υποστήριξη της επιλογής τους στις τοπικές μας κοινωνίες [συνημμένο το (δ) σχετικό έγγραφό μας].

Για πρώτη φορά μας ανακοινώθηκε ο υπάρχων σχεδιασμός από τον κ. Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού & Κοινωνικής Συνοχής, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΚΜ της Παρασκευής 12-2-2016, – συνεδρίαση, στην οποία μετείχαν Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι απ’ όλη την Κεντρική Μακεδονία, και στην οποία όλοι οι συμμετέχοντες ομόφωνα συντάχθηκαν με την πρόταση των έξι (6) χώρων (όπως τους υπέδειξε η Ε.Ε. της ΠΕΔΚΜ), επιφυλάχθηκαν δε να προτείνουν, εφόσον τους ζητηθεί από την Κυβέρνηση, και άλλους χώρους, για την υποδοχή και προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων, στην Κεντρική Μακεδονία.

Επί των προτάσεών μας αυτών, ο παριστάμενος στην συνεδρίασή μας κ. Γενικός Γραμματέα δεσμεύθηκε να στείλει γραπτή και αιτιολογημένη απάντηση.

Η απάντηση [συνημμένο το (ε) σχετικό έγγραφο] ήλθε από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ι. Μουζάλα, γραπτή μεν, αναιτιολόγητη δε.  Ο κ. Ι. Μουζάλας απορρίπτει συλλήβδην όλους τους προταθέντες χώρους δηλαδή και τους έξι!

Όμως, πριν απ’ αυτή την γραπτή «μαζική» απόρριψη, σημειώθηκε το (μη αποδοκιμασθέν εισέτι) ατόπημα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Τόσκα, ο οποίος απέκλεισε την προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (Θέρμη), επειδή είναι «η πιο ακριβή περιοχή».  Άραγε το ίδιο «επιχείρημα» αρθρώνουν και οι εταίροι μας για να αποτρέψουν την εγκατάσταση προσφύγων στις «ακριβές» Χώρες της Ευρώπης, επιβάλλοντας μοιραία τον αποκλεισμό τους στην φτωχή Ελλάδα;

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

το προσφυγικό πρόβλημα είναι οικουμενικό, οι λύσεις του όμως εκφράζονται, εκδιπλώνονται και εφαρμόζονται τοπικά, η δε συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επιτυχή εφαρμογή των λύσεων είναι καθοριστική.

Έτσι, δεν έχει, και δεν πρέπει να έχει καμία θέση, στην αναζήτηση και εφαρμογή των λύσεων ούτε η εκ των υστέρων ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτε η συλλήβδην απόρριψη των προτάσεών της, οι οποίες, επιτέλους, δεν μπορεί να είναι όλες προβληματικές και μειονεκτούσες.

Μια απ’ αυτές, που διαθέτει αναμφίβολα σημαντικά πλεονεκτήματα, υποδεικνύει την δημιουργία χώρου υποδοχής προσφύγων στην ανατολική πλευρά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και σε τμήμα έκτασης του στρατοπέδου 561 Τάγματος Πεζικού, στην Θέρμη, με την οποία συμφωνεί και ο οικείος Δήμος και την οποία παρακαλούμε, με άμεση προσωπική παρέμβασή σας, να κάνετε αποδεκτή, Κύριε Πρωθυπουργέ, ώστε η παροχή εξυπηρετήσεων προς τους προσφυγικούς πληθυσμούς να καταστεί ευχερέστερη και λειτουργικότερη αλλά και η συμβολή των επί μέρους τοπικών κοινωνιών στην υποδοχή και προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων να αποκτήσει την απαιτούμενη ισορροπία (ανατολικά-δυτικά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης). Επίσης η πρότασή μας για δημιουργία χώρου υποδοχής προσφύγων εντός του ΟΛΘ, θεωρούμε ότι είναι λογική, λειτουργική και εύκολα υλοποιήσιμη.