λαϊκή-συσπείρωση-κατά-καμίνη-παίρνει-38290
ΔΗΜΟΙ | 27.05.2017 | 11:49

Λαϊκή Συσπείρωση κατά Καμίνη: Παίρνει αντιδραστική θέση για πολυνομοσχέδιο και κυριακάτικη αργία

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 25ης Μαΐου 2017, ο Στέλιος Λάμπρου, Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, ανέδειξε τα εξής ζητήματα:

«Στις ανακοινώσεις του Δήμου για το Πολυνομοσχέδιο, την Κυριακάτικη αργία και για την “εποπτευμένη χρήση ναρκωτικών”, ο Δήμαρχος παίρνει καθαρά αντιδραστική πολιτική θέση.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό η δημοτική αρχή έλεγε ότι ο Δήμος θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα κι εμείς λέγαμε ότι αυτός ο κατήφορος δεν έχει σταματημό. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, την οποία ο Δήμαρχος υποστηρίζει με θέρμη και συνέπεια εδώ και πολλά χρόνια. Πλέον μιλάμε για 32 Κυριακές το χρόνο, από 1η Μάη μέχρι την 31η Οκτώβρη και ολόκληρος ο Δήμος της Αθήνας αναγορεύεται σε τουριστική περιοχή. Αυτό θα έχει ως συνέπεια το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, η επίθεση δεν περιορίζεται στα δικαιώματα των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων, θα ανοίξουν και τα λογιστήρια και οι τράπεζες. Ανοίγει αυτό το πλαίσιο με στόχο τα δικαιώματα των εργαζομένων και το κλείσιμο μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Για το ζήτημα της εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών το ΚΕΘΕΑ και άλλες οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα αυτό διαφωνούν, αλλά ο Δήμαρχος επιμένει.
 
Πριν από ένα μήνα συζητήσαμε για το ζήτημα της πλατείας Βερανζέρου & Ξούθου και δεσμευτήκατε ότι μέχρι το τέλος του Μαΐου, ο ηλεκτροφωτισμός, τα παγκάκια και όσα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι έτοιμα. Από τότε μέχρι σήμερα, μόνο το καινούριο χώμα έχει τοποθετηθεί. Ο κόσμος γνωρίζει την απόφασή σας και διαμαρτύρεται. Θα πρέπει να υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας ότι σε πέντε μέρες να είναι όλα έτοιμα.
 
Πριν από μερικές μέρες επισκέφτηκα το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Θησείο για κάποια εκδήλωση και είδα με έκπληξη ότι 32 φώτα είναι καμένα. Η κατάσταση των τουαλετών είναι απαράδεκτη και οι πόρτες δεν κλείνουν. Πριν λίγες μέρες είχε πάει στο χώρο και ο Πρόεδρος την Δημοκρατίας για μια άλλη εκδήλωση και έμαθα ότι δυσφόρησε για την κατάσταση. Γίνονται πολλές εκδηλώσεις και ακούμε για εκατομμύρια χρηματοδότησης, θα πρέπει όμως να κοιτάξουμε και τα του οίκου μας για να μη χτυπήσει κάποιος επισκέπτης μέσα στα δημοτικά κτίρια.
 
Είχαμε θέσει το θέμα της δενδροφύτευσης στην πλατεία Καμπύση, στο 5οΔιαμέρισμα. Προ ημερών πήγαν συνεργεία του Δήμου για να προγραμματίσουν τις εργασίες και κάποιος εκπρόσωπος του παρακείμενου καταστήματος της Alpha Bank τους δήλωσε ότι έχουν νοικιάσει την πλατεία από ιδιώτη για πάρκινγκ. Η πλατεία αυτή αποτελεί δημοτική περιουσία και θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος και από τις υπηρεσίες του Δήμου».

Στην ίδια Συνεδρίαση, στη συζήτηση σχετικά με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας από το Δήμο Αθηναίων, ο Στέλιος Λάμπρου, δήλωσε τα εξής:

«Έχουμε θέσει αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητήματα ανθρώπων που τους έχουν σταλεί χαρτιά και έχουν γίνει από το Δήμο διαδικασίες προκατασχέσεων για μικρά ποσά. Είναι γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για να γίνουν πλειστηριασμοί από το Δήμο της Αθήνας, όμως και η διαδικασία των προκατασχέσεων έχει επώδυνα αποτελέσματα για αυτούς τους ανθρώπους όπως δέσμευση κίνησης λογαριασμών, μπλοκάρισμα σε μεταβιβάσεις ή πωλήσεις ακινήτων κ.α.

Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό. Ο Δήμος πρέπει να πιέσει την Κυβέρνηση αλλά και να μην αποδέχεται να περάσει η ευθύνη στην πλάτη του κάθε Δήμου. Δεύτερον, πρέπει να γίνει ένας κοινωνικοταξικός διαχωρισμός για να μπορέσει να πάρει μια ανάσα ένας κόσμος που δεν ήταν μπαταχτσής, αλλά έχασε τη δουλειά του, έκλεισε το μαγαζί του, έμεινε άνεργος.  

Δεν πρέπει να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Πρέπει να υπάρχουν προτεραιότητες. Στην Πλατεία Συντάγματος υπάρχει μαγαζί με χρέος προς το Δήμο 3,5 εκατομμύρια με τις προσαυξήσεις. Η Τεχνόπολη χρωστά στο Δήμο χιλιάδες ευρώ χωρίς να υπάρχει κάποιος διακανονισμός. Υπάρχουν διαφημιστικές εταιρείες που χρωστάνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τέλη διαφήμισης, υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία που χρωστάνε τέλη παρεπηδημούντων, υπάρχουν μαγαζιά που μισθώνουν χώρους του Δήμου, έχουν βγάλει κέρδος και δεν πληρώνουν τα μισθώματα. Όλοι αυτοί δεν πρέπει να είναι στην ίδια μοίρα με κάποιον που έκανε μια σύνδεση με την αποχέτευση ή δεν μπόρεσε να πληρώσει κάποιον λογαριασμό.»