κίνδυνος-προστίμου-δεκάδων-εκατ-ευρώ-104344
ΔΗΜΟΙ | 05.07.2016 | 10:06

Κίνδυνος προστίμου δεκάδων εκατ. ευρώ για τις παράνομες κτηματογραφήσεις στη Θεσσαλονίκη

Με πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύει η Ελλάδα για την υπόθεση των παρανόμων κτηματογραφήσεων στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς Κουρουμπλή: Συμμορφωθείτε, αλλιώς πληρώστε», οι Βρυξέλλες απαιτούν την συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης με την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που έκρινε παράνομες τις κτηματογραφήσεις. Όπως αναφέρει η εφημερίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι αποφασισμένη να υπάρξει τελική λύση στο θέμα, ακόμα και αν χρειαστεί να επιβάλλει πρόστιμο στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι γγια την υπόθεση των παράνομων κτηματογραφήσεων σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, το προηγούμενο μήνα υπήρξε παραγγελία για κακουργηματική δίωξη από τον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης.

Η υπόθεση ήρθε στο «φως» ύστερα από σχετική έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ωστόσο σύμφωνα με την «εφημερίδα των συντακτών» τα πάνω-κάτω φέρνει το απαλλακτικό βούλευμα υπ’ αριθμόν 193/2016 του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, με το οποίο κλείνει ουσιαστικά την πολύκροτη υπόθεση των καταγγελλόμενων ως «παράνομων» κτηματογραφήσεων στους Δήμους Αρέθουσας και Εγνατίας.

Το ανώτερο δικαστικό συμβούλιο κρίνει ότι ήταν καθ’ όλα νόμιμες οι ενέργειες των αιρετών αλλά και των υπαλλήλων της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, 47 ατόμων συνολικά, για τις διπλές αναθέσεις επέκτασης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) με παράλληλες κτηματογραφήσεις και υπερβάσεις στις εργασίες που έφταναν το 120%.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που τώρα απαλλάσσονται είχαν βρεθεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρώην αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Ανδρέας Κουράκης, οι οποίοι τον περασμένο Γενάρη απολογήθηκαν για την υπόθεση στην ανακρίτρια Οικονομικών Εγκλημάτων.

Πλέον, όλοι οι εμπλεκόμενοι απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία με το βούλευμα, το οποίο ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Χαράλαμπου Παπαγεωργίου.

Η δημιουργία του ΣΧΟΟΑΠ με επέκταση των υφιστάμενων ορίων των δήμων και η κτηματογράφηση αποφασίστηκε να ξεκινήσουν και στη Θεσσαλονίκη, με τον σχεδιασμό να αρχίζει το 2001, περιλαμβάνοντας μελέτες των υπηρεσιών της πολεοδομίας της νομαρχίας και προκηρύξεις των δήμων.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε πως τα συγκεκριμένα έργα συμπεριλήφθηκαν σε μία προκήρυξη και ανατέθηκαν ταυτόχρονα σε έναν ανάδοχο, παρότι προϋπόθεση της κτηματογράφησης ήταν να ολοκληρωθεί το ΣΧΟΟΑΠ και να συνεχιστεί με ξεχωριστό έργο.

Οι συμβάσεις

Δήμαρχοι, οι οποίοι στη συνέχεια ανέλαβαν καθήκοντα στους ενοποιημένους καλλικρατικούς δήμους, βρήκαν στην εκτέλεση των έργων πλείστες όσες υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς, με συμπληρωματικές συμβάσεις ως 120%, ενώ διαπίστωσαν ότι η κτηματογράφηση προχωρούσε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο επεκτάσεων των οικισμών.

Αυτό είχε ώς συνέπεια να περιληφθούν στα νέα σχέδια περιοχές που προστατεύονται ακόμη και με τη Συνθήκη Ramsar και να χαρακτηριστούν «οικισμοί».

Στην υπόθεση ενεπλάκη και η Πολεοδομία του Δήμου Θεσσαλονίκης, την οποία κληρονόμησε από την πρώην νομαρχία, αναλαμβάνοντας τον φόρτο όλου του νομού.

Σε κάθε περίπτωση, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε πως δεν έγιναν υπερβάσεις στην ανάθεση των συγκεκριμένων έργων, ούτε προκλήθηκε ζημία στο Δημόσιο, παρά τις ενστάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων ως προς αυτό.

«Την επίμαχη περίοδο 2000-2010 τα δημοτικά συμβούλια τουλάχιστον των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, όπως άλλωστε και τα δημοτικά συμβούλια Αρέθουσας και Εγνατίας, γνώριζαν και επιδίωκαν την ένταξη στο σχέδιο πόλεως των οικισμών όσο το δυνατόν μεγαλύτερων εκτάσεων, αυτή δε η “φρενίτιδα” των όσο το δυνατόν περισσότερων και ταχύτερων επεκτάσεων του σχεδίου τούς οδήγησε στην επιλογή της παράλληλης εκπόνησης χωροταξικών και κτηματογραφικών και πολεοδομικών μελετών, όπως στην υπό κρίση υπόθεση, επιλογή όμως που θα αύξανε το κόστος των προς ανάθεση μελετών, γεγονός όμως που γνώριζαν και αποδέχονταν τα εν λόγω δημοτικά συμβούλια» αναφέρει το πολυσέλιδο βούλευμα, αναλύοντας εκτενώς τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη των 47 κατηγορουμένων, επισημαίνοντας:

α) ότι όλες οι ενέργειες των κατηγορουμένων ήταν καθ’ όλα νόμιμες, όπως νόμιμες ήταν και οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, οι πράξεις Καθορισμού Συμβατικής Αμοιβής και οι «συμπληρωματικές» συμβάσεις, καθώς δεν αφορούσαν επέκταση του αρχικού συμβατικού αντικειμένου, αλλά καθορισμό και συγκεκριμενοποίηση αυτού,

β) ότι όλες οι προαναφερόμενες ενέργειες ήταν σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία και την πάγια νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων, η οποία είχε ερμηνεύσει τις διατάξεις του Ν. 716/1977, καθώς και το κοινοτικό δίκαιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις,

γ) ότι τόσο ως προς την ανάθεση και τη σύναψη όσο και ως προς την εκπόνηση και την εκτέλεση των επίμαχων δημοσίων συμβάσεων δεν υπήρξε καμία παραβίαση της εθνικής ή κοινοτικής νομοθεσίας,

δ) ότι στις επίμαχες συμβάσεις δεν υπήρξε αύξηση ή επέκταση του αρχικού συμβατικού αντικειμένου, παρά μόνο καθορισμός συμβατικής αμοιβής και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε ανατεθείσα υπερσυμβατική εργασία,

ε) ότι οι τιτλοφορούμενες ως «συμπληρωματικές» συμβάσεις ήταν κατά κυριολεξία και σύμφωνα με το περιεχόμενό τους «συμβάσεις καθορισμού συμβατικής αμοιβής» και η νομιμότητα της σύναψης των «συμπληρωματικών συμβάσεων» έχει ήδη κριθεί με πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

στ) ότι από τις πράξεις των κατηγορουμένων δεν προέκυψε καμία ελάττωση της περιουσίας των Δήμων Εγνατίας και Αρέθουσας και καμία ωφέλεια τρίτου, καθώς δεν υπήρξε επέκταση αλλά συγκεκριμενοποίηση του αρχικού συμβατικού αντικειμένου.

ζ) ότι δεν μπορεί νομικά να γίνει λόγος για κακουργηματική απιστία που διέπραξε υπάλληλος κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αφού το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο των μελετών επαυξήθηκε έστω κι ενεπίγνωτα από τους αιρετούς υπαλλήλους, δηλαδή τα μέλη των δημοτικών συμβουλίου των πρώην Δήμων Εγνατίας και Αρέθουσας, αλλά με κύριο σκοπό να αυξηθεί η ωφέλεια που ο κύριος του έργου, δηλαδή οι άνω ΟΤΑ, θα απεκόμιζε από την κατάρτιση της μελέτης.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης πραγματοποίησε εκτεταμένο έλεγχο στην Πολεοδομία και σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, για την περίφημη υπόθεση συμβάσεων κτηματογράφησης και πολεοδομικού σχεδιασμού, σε μια προσπάθεια περιορισμού των «τσουχτερών» προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που «τρέχουν» με 50 χιλιάδες ευρώ την ημέρα.

Στο μεταξύ, εξακολουθούν να σχηματίζονται δικογραφίες για τις επεκτάσεις των οικιστικών σχεδίων, με αναφορές και πορίσματα επιθεωρητών που φτάνουν στα εισαγγελικά γραφεία. Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών μπαίνουν πλέον οι παράγοντες των ίδιων των δήμων που προχώρησαν στις αποφάσεις τις επίμαχες περιόδους.