Κερατέα: Πασχαλινή… ανακωχή με την αποχώρηση ΜΑΤ και κατοίκων

Στην αποχώρηση  των ΜΑΤ από την περιοχή της Κερατέας και των κατοίκων από τα μπλόκα του ΒΙΟΠΑ λόγω των εορτών συμφώνησαν πριν από λίγο, μετά τη συνάντηση μιάμισης ώρας που είχαν  ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο οποίος και μεσολάβησε για τη συνάντηση, στην πρώτη ουσιαστικά συνάντηση της δημοτικής Αρχής με κυβερνητικό παράγοντα.

Τα μηχανήματα της περιφέρειας, τα οποία τόσες φορές έχουν γίνει στόχος των κατοίκων, θα μεταφερθούν στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας και θα φυλάσσονται με ευθύνη του δήμου. Ο δε δήμαρχος Κώστας Λεβαντής θα συναντηθεί την Πέμπτη του Πάσχα με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη για να συζητήσουν για το ΧΥΤΑ στο Ομβιόκαστρο και τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και για να καταθέσει τις προτάσεις του.

Χρήστος Παπουτσής: «Τα ΜΑΤ θα φύγουν επειδή αποκαθίσταται η τάξη»

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπενθύμισε πως «εδώ και πολύ καιρό, στη Βουλή, έχω δεσμευτεί ότι η Αστυνομία θα αποχωρήσει από την περιοχή, την επόμενη στιγμή που θα πρυτανεύσει η λογική, ο διάλογος και η διάθεση για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης» και ότι «και στην τοπική κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι έχουν καθυστερήσει εδώ και πολλά χρόνια να προχωρήσουν με λύσεις που είναι επωφελείς για την περιοχή. Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν νέοι φορείς, υπάρχει ένα βιοτεχνικό πάρκο, το οποίο είναι ήδη πολύ προωθημένο, υπάρχουν νέες ιδέες. Ας τις συζητήσουμε και ας προχωρήσουμε. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να συντηρούμε μια εστία έντασης, η οποία, μάλιστα, γίνεται και αντικείμενο εκμετάλλευσης από διάφορες πλευρές και να καθυστερούμε να βρούμε τη λύση».

Κώστας Λεβαντής: «Οι δρόμοι θα παραμείνουν ανοιχτοί»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, αφού σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που συνομιλεί για το θέμα με κυβερνητικό παράγοντα, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έχω κι εγώ προφανώς ευθύνες, για πρώτη φορά, σήμερα βρεθήκαμε εδώ και πραγματικά δώσαμε λύση. Εγώ σε ό,τι έχω αναλάβει, θα γίνουν τις επόμενες ώρες, το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και από πλευράς της Αστυνομίας… Νομίζω, δε, ότι με την πρόταση που έχουμε δεσμευτεί και θα παρουσιάσουμε τη μελέτη της την επόμενη εβδομάδα, την επόμενη Πέμπτη, νομίζω ότι θα βρεθεί λύση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μας αναλογεί, όσο αφορά στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, αυτό που μας αναλογεί θα διαχειριστούμε με μια σύγχρονη μέθοδο, μέσα στο βιοτεχνικό πάρκο του δήμου μας… Σε κάθε περίπτωση, ήταν το πρώτο βήμα που έπρεπε να κάνουμε (σ.σ.: η επαφή). Αυτό, λοιπόν, γίνεται σήμερα».

κ. Νικόλαος: «Άργησα, αλλά τέλος πάντων το έκανα έστω και τώρα»

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής στις δηλώσεις του σημείωσε πως πίστευε ότι «για να βρούμε τους καινούριους δρόμους, έπρεπε να ανοίξει η οδός Λαυρίου» προκειμένου να είναι εφικτό «κάτι παραγωγικό και δημιουργικό να γίνει στην τοπική περιοχή που έχει νεκρωθεί και έχει στιγματιστεί από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών».

Γ. Πεταλωτής: «Πολιτικές αποφάσεις που υλοποιούνται»

«Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου προγραμματίζεται να υπάρξει κι ένας διάλογος για λεπτομερή ζητήματα και είναι πολύ θετικό ότι υπήρξε μια τέτοια εξέλιξη», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την προσωρινή ανακωχή στην Κερατέα, σημειώνοντας πως υπάρχει υποχώρηση από τα μπλόκα και ότι θα υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση και της αστυνομίας.

Σε ερώτηση για το τι άλλαξε ώστε σήμερα να υπάρχει αυτή η εξέλιξη και για το εάν υπήρχε εμμονή κάποιου υπουργού σε μια συγκεκριμένη στρατηγική, ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε στην απόφαση των κατοίκων ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος:

«Το θέμα είναι να υλοποιηθεί το έργο κατά τον καλύτερο τρόπο… δεν έχει αλλάξει τίποτα από την πλευρά της κυβέρνησης… δεν υπάρχει καμία εμμονή κάποιου που έχει αρθεί γιατί δεν υπάρχουν εμμονές… είναι πολιτικές αποφάσεις που υλοποιούνται».

Δήμος Λαυρεωτικής: «Δικαίωση»

Ο Δήμος Λαυρεωτικής, με ανακοίνωσή του (κλικ εδώ) κάνει λόγο, αναφερόμενος στα αποτελέσμα της σημερινής συνάντησης, για «δικαίωση και συγκρατημένη αισιοδοξία για τους κατοίκους τους Δήμου Λαυρεωτικής που από στιγμή σε στιγμή θα δουν τα ΜΑΤ να αποχωρούν από την πόλη της Κερατέας». Δηλώνει, δε, πως δήμος και κάτοικοι «είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τα κομμάτια των δρόμων μας που είχαν κοπεί στη μέση και να προσπαθήσουμε όσο είναι δυνατόν πιο γρήγορα να κλείσουμε τις πληγές που μας άνοιξε αυτός ο δίκαιος αγώνας».

 

Για προηγούμενο θέμα κάνε κλικ εδώ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ