ΚΕΔΚΕ: «Στο κόκκινο» τα οικονομικά των δήμων

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση προκειμένου να συζητηθεί «η τραγική οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας» ζητά η ΚΕΔΚΕ μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Παρασκευή.

Κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε ότι παρά τις νέες αρμοδιότητες που ανέλαβαν οι δήμοι, παρά τις χιλιάδες μετατάξεις προσωπικού που έχουν γίνει, τα τακτικά έσοδα των δήμων παραμένουν στα – χαμηλά – επίπεδα του 2010, με αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να μη μπορούν να καταβάλλουν μισθούς και δώρα, ενώ σε αρκετούς οι συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.*

Επίσης άγνωστο παραμένει το πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση της ΣΑΤΑ – με την οποία χρηματοδοτούν οι δήμοι τα τεχνικά τους και επενδυτικά προγράμματα – ενώ, ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, για να γνωρίζουν οι δήμοι το ύψος της φετινής τους χρηματοδότησης.

Παράλληλα στα συρτάρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παραμένει και η υπογραφή και καταβολή του 50% της τρίτης δόσης παρακρατηθέντων πόρων των δήμων σε προηγούμενα χρόνια – 107 εκ. ευρώ – και είναι επίσης άγνωστο πότε και τι θα γίνει.

Προτάσεις για το Π.Δ. για ΚΕΔΕ, ΠΕΔ

Αναφορικά με το Π.Δ. «Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας» η ΚΕΔΚΕ καταρχήν ζητά να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκλογής των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προτείνει να διευρυνθούν οι σκοποί λειτουργίας των Περιφερειακών Ενώσεων (ΠΕΔ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), πέραν αυτών που ορίζονται στο Π.Δ., με έμφαση στην προώθηση και εκπόνηση προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης, του ΕΣΠΑ κ.α.

Επίσης υπογραμμίζεται ομόφωνα πως:

ü  Το Π.Δ. θα πρέπει να διασφαλίσει τη συμμετοχή στις εκλογές όλων ανεξαιρέτως των αυτοδιοικητικών παρατάξεων.

ü  Να διατηρηθεί η αναλογία δημάρχων και δημοτικών συμβούλων (19-12 αντίστοιχα) στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

ü  Η εκλογή και των δύο κατηγοριών αιρετών (δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι) ανά συνδυασμό για τη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ να γίνει όπως γίνεται σήμερα, δηλαδή εναλλάξ μέχρι την πλήρωση του αριθμού των εδρών κάθε συνδυασμού.

ü  Σε επίπεδο Περιφερειακών Ενώσεων να δημιουργηθούν Τοπικές Επιτροπές ανά νομό υπό την προϋπόθεση ότι εντός των ορίων του υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις δήμοι.

ü  Στην περίπτωση που προκύπτει μονοπρόσωπη εκπροσώπηση της μειοψηφίας του δήμου στην ΠΕΔ, τότε αυτή να προέρχεται από την μείζονα μειοψηφία. Σε περιπτώσεις πλέον του ενός να προβλέπεται και η εκπροσώπηση της ελάσσονος μειοψηφίας.

ü  Για τη χρηματοδότηση των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προτείνεται να ισχύσει ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα.

ü  Τέλος ζητείται η ψήφιση διάταξης που να επιτρέπει τις μετατάξεις του προσωπικού των ΤΕΔΚ.

Κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ προτείνει τα εξής:

ü  Κριτήριο για την εκπροσώπηση των δήμων στις γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ να είναι ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι ο πληθυσμός, όπως προβλέπεται στο προτεινόμενες διατάξεις του Π.Δ.

ü  Ο αριθμός των μελών της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Ν. Αττικής να αυξηθεί στα 434 και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας στα 362.

 

*Για το θέμα των απλήρωτων εργαζόμενων στους δήμους κάντε κλικ εδώ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΕΔΕ