κεδε-το-περιβάλλον-πρέπει-να-είναι-βασ-173500
ΔΗΜΟΙ | 03.04.2015 | 13:54

ΚΕΔΕ: Το περιβάλλον πρέπει να είναι βασικό κομμάτι της πολιτικής για την αυτοδιοίκηση

Η Επιτροπή Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, ενόψει της διεξαγωγής του Συνεδρίου της 7ης-9ης Μαΐου στη Χαλκιδική, τονίζει τη σημασία που πρέπει μα δώσουν οι δήμοι σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας

Στο πλαίσιο της Επιτροπής η οποία συνεδρίασε στις 31 Μαρτίου 2015, στα γραφεία της ΚΕΔΕ υπό την Προεδρεία του Σάββα Χιονίδη, Δημάρχου Κατερίνης, σχηματοποιήθηκε η ατζέντα με την οποία ασχολείται η Επιτροπή.

Συζητήθηκαν διεξοδικά οι βασικοί άξονες ως πυλώνες στρατηγικής, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος όπως:

–           Αστική Βιωσιμότητα και καταπολέμηση της Θερμικής Νησίδας των αστικών περιοχών

–           Αστική Βιώσιμη Κινητικότητα

–           Διαχείριση και επεξεργασία των υγρών και στερεών αποβλήτων

–           Προώθηση της ανακύκλωσης

–           Ύδρευση και ποιότητα πόσιμου νερού

–           Άρδευση και ορεινή υδρονομία

–           Εξοικονόμηση και ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και προστασίας του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα

–           Διασφάλιση της ποιότητας των θαλάσσιων, λιμναίων και ποτάμιων υδάτων

–           Δράσεις υπέρ των περιοχών περιβαλλοντικής προστασίας

–           Διαχείριση, προστασία και εκμετάλλευση των δασών

–           Εξοικονόμηση Ενέργειας

–           Αύξηση της έκτασης του Πρασίνου στον αστικό ιστό

–           Ενεργοποίηση, συμπλήρωση και προσαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για τον Χωροταξικό – Πολεοδομικό Σχεδιασμό

Όπως τόνισε ο κ. Χιονίδης, η Επιτροπή θα αποτελέσει Εργαλείο Παραγωγής Πολιτικής που θα οπλίσει με επιχειρήματα την Αυτοδιοίκηση, πέρα από νοοτροπίες, αντιξοότητες και εγκλωβισμούς της από το Κεντρικό Κράτος, με σημαντικές προτάσεις από εμπειρογνώμονες και Πανεπιστημιακούς.

Στα πλαίσια της ανάλυσης του καθηγητή κ. Ματθαίου Σανταμούρη για τη κλιματική αλλαγή και τις θερμικές νησίδες στον αστικό κυρίως χώρο διαπιστώθηκε η ανάγκη μίας χαρτογραφικής αποτύπωσης του φαινομένου σε όλους τους Δήμους της χώρας, και η προώθηση έργων βιοκλιματικών παρεμβάσεων στις ζώνες αυτές.

Είναι αναγκαίος σε κάθε Δήμο ο Ολοκληρωμένος Ενεργειακός Σχεδιασμός που προκύπτει είτε από τη συμμετοχή των Δήμων στο Σύμφωνο των Δημάρχων είτε από τις απαιτήσεις σχεδιασμού, ωρίμανσης και υλοποίησης έργων ενεργειακής αποδοτικότητας στους Δήμους από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Για το Πράσινο Ταμείο η Επιτροπή προτείνει τη διεκδίκηση της αποδέσμευσης του 50% των πόρων του για έργα περιβαλλοντικής ευθύνης των Δήμων μέσα από τη δημιουργία μίας διακριτής «Πράσινης» ΣΑΤΑ και παράλληλα τη θεσμική εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στη διοίκηση του ταμείου.