Κάτοικοι Λαυρεωτικής: Διεθνές μποϊκοτάζ κατά της Eurobank για το ΧΥΤΑ

Σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις προχωρούν οι κάτοικοι της Κερατέας και των γύρω περιοχών με αφορμή τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Αυτή τη φορά στρέφονται κατά της Eurobank με διεθνές μποϊκοτάζ και, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, «η απόφαση των κατοίκων να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ, πηγάζει από το γεγονός ότι πίσω από την εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΤΕΕ, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου κατασκευής ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου Λαυρεωτικής, βρίσκεται η τράπεζα Eurobank».

Για την κίνησή τους αυτή, ενημερώνουν με ανοιχτή επιστολή τους, που απέστειλαν το πρωί, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ-Τρισέ, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και τον μεγαλομέτοχο της τράπεζας EFG Eurobank Σπύρο Λάτση. Μάλιστα, όπως λένε στην επιστολή τους, το μποϊκοτάζ αυτό θα επεκταθεί και εκτός Ελλάδας, στις θυγατρικές της τράπεζας σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Πολωνία, Τουρκία, Ουκρανία, Λουξεμβούργο και Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανοιχτή επιστολή, οι κάτοικοι γνωστοποιούν ότι «προτίθενται να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τους χιλιάδες υποστηρικτές του αγώνα τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, από τους οποίους θα ζητηθεί να πραγματοποιήσουν ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα της τράπεζας Eurobank».

Προτίθενται, δε, «να μπουν και σε διαδικασία απόσυρσης των τραπεζικών τους καταθέσεων, με στόχο την αποτροπή της κατασκευής χωματερής στην Κερατέα».

Αναλυτικότερα, για την ανοιχτή επιστολή των κατοίκων της Λαυρεωτικής μπορείτε να διαβάσετε, κάνοντας κλικ εδώ (η επιστολή είναι στην αγγλική γλώσσα).

Αποκλεισμός του ΣτΕ

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πραγματοποιήσουν αύριο το πρωί οι κάτοικοι του Δήμου Λαυρεωτικής, όπου εκδικάζεται η προσφυγή τους κατά της ανανέωσης της άδειας περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στη θέση Οβριόκαστρο, ενώ στη συνέχεια θα επιχειρήσουν τον αποκλεισμό των γραφείων της τράπεζας EFG Eurobank, που βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος, στο πλαίσιο του μποϊκοτάζ που ξεκίνησαν εναντίον της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι το μποϊκοτάζ ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή από το υποκατάστημα Λαυρίου, το οποίο απέκλεισαν από νωρίς το πρωί εμποδίζοντας έτσι κάθε συναλλαγή, με αποτέλεσμα να κλείσει νωρίτερα.

Πάντως, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες της Επιτροπής Αγώνα οι αιτήσεις ακυρώσεως με τις οποίες προσβάλλονται οι αποφάσεις για μερική άρση της αναδασώσεως και έγκρισης επέμβασης για τη διάνοιξη των οδών προσπέλασης προς τον ΧΥΤΑ Γραμματικού καθώς και η απόφαση για την αποδόμηση των ευρεθέντων αρχαίων δεν θα συζητηθούν και θα αναβληθούν για την 4η Μαΐου 2011.

Βλ. προηγούμενο ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr για το τι δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Λιακόπουλος για την παραμονή των ΜΑΤ στην Κερατέα, πατώντας εδώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ