Καθεστώς… ανωμαλίας στο Δ. Αθηναίων

Σε καθεστώς… ανωμαλίας λειτουργεί ο Δήμος Αθηναίων , όπως παραδέχθηκε και ο δήμαρχος  Γιώργος Καμίνης, αλλά και όπως αποδεικνύεται από σειρά γεγονότων.

Βεβαίως, ο κ. Καμίνης, όταν έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφερόταν στο πρόβλημα των συμβασιούχων, το οποίο -όπως είπε- πρέπει να λυθεί.

Ωστόσο:

– Το γεγονός ότι το δ.σ. συνεδρίασε για 2η φορά σε χώρο εκτός του δημαρχιακού μεγάρου λόγω της γνωστής κατάληψης

– Το ότι συμβασιούχοι της Φιλαρμονικής επιχείρησαν να διακόψουν μετά μουσικής τη συνεδρίαση του ΠΟΔΑ (Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων), προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από την πρόεδρο Άννα Φιλίνη, η οποία συνέχισε κανονικά τη διαδικασία, όσο και από τους πέντε συμβούλους της αντιπολίτευσης που την κατήγγειλαν στο δημοτικό συμβούλιο για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά», (για σχετικό video κάντε κλικ εδώ)

οδηγούν στο συμπέρασμα πως το «καθεστώς ανωμαλίας» μπορεί να ξεκινάει από τους συμβασιούχους, αλλά αφορά στην όλη λειτουργία του Δήμου Αθηναίων.

Καμίνης: Περιμένουμε τον Άρειο Πάγο

Πάντως, μιλώντας στη συνεδρίαση του δ.σ., ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι «το αίτημά τως συμβασιούχων δεν θα συζητηθεί, αν δεν σταματήσει η κατάληψη», δηλώνοντας παράλληλα  πως «θα περιμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου. Ο δήμος δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση».

Κατά τ’ άλλα, όπως αποφασίστηκε, προσωρινή στέγη στο αμφιθέατρο του «Αθήνα 9,84» θα έχει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης (βλ. σχετικό παρασκήνιο της aftodioikisi.gr εδώ), και αυτό καθώς παραμένει υπό κατάληψη το κεντρικό δημαρχείο της Κοτζιάς από τους συμβασιούχους.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ο επικεφαλής της παράταξης «Επιμένουμε Αθήνα» Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ωστόσο αποχώρησε αργότερα, ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις απείχαν καταγγέλλοντας τη συνεδρίαση ως παράνομη.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης

Ο δήμαρχος Αθηναίων γνωστοποίησε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος και του ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση. Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, ενώ παράλληλα δήλωσε πως περιμένει όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις να στηρίξουν το δικαίωμα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα, πόλη της ζωής μας», σε δήλωσή του (κάντε κλικ εδώ), χαρακτήρισε παράνομη την προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας στο ξενοδοχείο «Athens Imperial» ((βλ. σχετικό παρασκήνιο της aftodioikisi.gr εδώ), έκανε λόγο -αναφερόμενος στο Γιώργο Καμίνη- για «δήμαρχο περιορισμένης ευθύνης» και υπογράμμισε:

«Η λύση της διεξαγωγής της συνεδρίασης, στο δημαρχιακό μέγαρο, όπως γίνεται επί περίπου 1,5 αιώνα και παρ’ ότι οι συμβασιούχοι είχαν συναινέσει στη διακοπή της κατάληψης του κτηρίου, δεν επιλέχθηκε από τον κ. Γ. Καμίνη. Αντίθετα, διάλεξε και πάλι τον εύκολο δρόμο της φυγής, όπως την περασμένη Δευτέρα και όχι τον δύσκολο, της αντιμετώπισης των προβλημάτων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δριμύ κατηγορώ κατά του Γιώργου Καμίνη εξαπέλυσε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» και με ανακοίνωσή της ανέφερε πως η δημοτική Αρχή υπονομεύει τον αγώνα των συμβασιούχων.

Κατήγγειλε, δε, την απαγόρευση εισόδου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου φορέων πολιτών, όπως αυτή του αντιπροέδρου της ένωσης γονέων 4ου διαμερίσματος, την οποία και στηλίτευσε ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Λάμπρου. Στο σημείο αυτό, ο κ. Αμυράς αποχώρησε από τη συνεδρίαση διαμαρτυρόμενος για το περιστατικό.

«Ανοιχτή Πόλη»

«Ο περιφερόμενος θίασος σύντομα στη γειτονιά σας…» Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» τη μεταφορά τής συνεδρίασης του δ.σ. της Αθήνας στον 9,84.

«Αυτή τη φορά δεν ισχύει η πρόφαση περί σπουδαιότητας της ψήφισης του προϋπολογισμού εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζει ο νόμος. Μόνη επιδίωξη είναι να ακυρωθεί de facto ο αγώνας των εργαζομένων συμβασιούχων του δήμου που πραγματοποιούν κατάληψη στο κτίριο της οδού Αθηνάς», τόνισε σε ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη» (κάντε κλικ εδώ), και δηλώνοντας αλληλέγγυη στον αγώνα τους καταληγει:

«Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία-παρωδία και να νομιμοποιήσουμε αυτές τις πρακτικές. Η επίλυση του ζητήματος μονιμοποίησης των συμβασιούχων βρίσκεται πλέον στα χέρια των εργαζομένων και των δυνάμεων που στηρίζουν και συμπαραστέκονται στα δίκαια αιτήματά τους».

«Επιμένουμε Αθήνα»

Ο Γιώργος Αμυράς, επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης Επιμένουμε Αθήνα», ζήτησε να να μην ενταχθεί προς συζήτηση και ψήφιση οποιοδήποτε θέμα σχετικό με εργαζομένους, χωρίς την παρουσία όλων των δημοτικών παρατάξεων και πρωτίστως των εκπροσώπων των συμβασιούχων.

Επίσης, κατήγγειλε «την άρνηση των προεδρείων αρκετών δημοτικών κοινοτήτων, φορέων και οργανισμών να παράσχουν στους εκπροσώπους της παράταξης γραπτή ενημέρωση για οικονομικά στοιχεία, ιδιαιτέρως δε για συμβάσεις που έχουν συνάψει οι δημοτικοί οργανισμοί με τρίτους».

Επιπλέον (βλ. περισσότερα για τις θέσεις του Γιώργου Αμυρά πατώντας εδώ), αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σε περιοχή καταυλισμού των Ρομά στο Βοτανικό και τα περιβαλλοντικά ζητήματα (τοξικοί ρύποι κ.λπ.) που εγείρονται από την καύση καλωδίων και την αποτέφρωση απορριμμάτων από τους κατοίκους εκεί, ζητώντας λύση. «Επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της μετεγκατάστασης των κατοίκων που προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες», απάντησε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Ελληνική Αυγή»

Η «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει παράνομο το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε στο ξενοδοχείο, αναφερόμενη στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας, λέγοντας ότι το 28 δεν είναι τα 3/5 του συνόλου των συμβούλων.

Μπάχαλο και στον ΠΟΔΑ

Καθεστώς ανωμαλίας φαίνεται πως επικρατεί και στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, καθώς τα 5 μέλη της αντιπολίτευσης στο δ.σ. κατήγγειλαν «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» της προέδρου Άννας Φιλίνη και ότι μεθόδευσε την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό. Η κυρία Φιλίνη απάντησε, από την πλευρά της, πως τηρήθηκαν οι διαδικασίες και πως ο προϋπολογισμός έπρεπε να ψηφιστεί οπωσδήποτε.

Μήνυση για υπεξαίρεση εγγράφων

Όπως ανέφερε, ο δήμαρχος Αθηναίων κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα από την πρόεδρο του «Αθήνα 9,84» Ρέα Γαλανάκη κατά μέλους της προηγούμενης διοίκησης, με σκοπό να διερευνηθεί για ποιο λόγο τα πρακτικά προμηθειών 2007-2010 βρέθηκαν χωρίς καμία υπογραφή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ