καρφιά-μεταξύ-δημάρχων-για-την-κοιν-113032
ΔΗΜΟΙ | 11.05.2016 | 17:17

«Καρφιά» μεταξύ δημάρχων για την Κοινωφελή – Τι ξεκαθάρισε η Αντωνοπούλου

«Δεν είχαν κανένα πολιτικό πρόσημο τα κριτήρια για την επιλογή των Δήμων και αυτό δεν μπορώ να το κάνω πιο ξεκάθαρο». Αυτό υπογράμμισε σε υψηλούς τόνους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) το μεσημέρι της Τετάρτης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου. Μοναδικό θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης, ζητήματα που αφορούν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και η συμμετοχή των δήμων σε αυτά. Αυτό που κυριάρχησε ήταν τα… παράπονα των δημάρχων για την επιλογή των δήμων που απέκτησαν «προτεραιότητα» στην συμμετοχή των προγραμμάτων. Και αυτό οδήγησε την υπουργό στην παραπάνω επισήμανση.

«Γιατί αυτός στους 17 και γιατί εκείνος στους 34», ήταν εν ολίγοις οι διαμαρτυρίες αιρετών της Αττικής. Τον… χορό έσυρε πρώτος ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Μιλτιάδης Καρπέτας, με… στοχευμένα ερωτήματα: «Από τους 6.918 ωφελούμενους οι 797 είναι στον Δήμο Παύλου Μελά», παρατήρησε σχολιάζοντας ότι πρόκειται για έναν αριθμό μεγάλο που, σύμφωνα με την εκτίμησή του, μπορεί να οδηγήσει σε «άχρηστες» προσλήψεις. Δεν περιορίστηκε μόνο εκεί. Διαμαρτυρήθηκε και για τον αριθμό των ωφελούμενων στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, 818 στον αριθμό, όπως υποστήριξε.

Και από εκείνο το σημείο συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες. Ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, εξανέστη επειδή ο δήμος του δεν έχει συμπεριληφθεί στους 51 (17 + 34) δήμους που θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, ενώ, αντιθέτως, ήταν ανάμεσα στους δήμους που θα εφαρμοζόταν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ακολούθησαν και επόμενες… γκρίνιες, έως ότου η υπουργός να εξηγήσει ότι τα κριτήρια βασίστηκαν σε συγκεκριμένα στατιστικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Όπως είπε, επελέγησαν (από τους 325) οι 117 Δήμοι με αριθμό ανέργων πάνω από 1.000, τα στατιστικά της απογραφής του 2011, καθώς και ο αριθμός μακροχρόνια ανέργων στους Δήμους. Έτσι, δηλαδή, επελέγησαν οι 51.

«Με έπεισαν τα όσα είπε η κ. Αντωνοπούλου», είπε στη συνέχεια ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, για να δεχθεί την ερώτηση από συνάδελφό του εάν ο δήμος δεν είναι ανάμεσα στους 51. «Δεν μπορούσε να μην είναι η Νίκαια», απάντησε και συμπλήρωσε: «Είναι στους 34. Αναρωτιόμουν όμως γιατί ο Λαγουδάκης είναι στους 17», δηλαδή ο Δήμος Περάματος… Υπενθυμίζεται, χωρίς αυτό να αμφισβητεί σε καμία περίπτωση την ανάγκη να συμπεριληφθεί ο συγκεκριμένος δήμος στους 17 πρώτους για την εφαρμογή του προγράμματος, ότι από το δημαρχείο Περάματος, εξήγγειλε κατά την επίσκεψη του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την έναρξη της κοινωφελούς εργασίας για το 2016. Ο Γιάννης Λαγουδάκης δεν πήρε τον λόγο κατά τη συνεδρίαση.

Ίσως, όμως, η πιο εύστοχη τοποθέτηση να ήταν αυτή του δημάρχου Χαϊδαρίου, Μιχάλη Σελέκου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση με αυτά τα προγράμματα «προσπαθεί να μοιράσει την φτώχεια. Δεν μιλά για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δεν μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην καθημερινότητά τους. Ζητάω προσλήψεις μόνιμου και αναγκαίου προσωπικού στο Δήμο μου», είπε εκφράζοντας στη συνέχεια την άποψη ότι οι ΟΤΑ έχουν καταλήξει να «μαλώνουμε μεταξύ μας για το πόσες προσλήψεις θα γίνουν στους διπλανούς Δήμους».

«Και εγώ είμαι μαζί σας στο αίτημά σας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», απάντησε η υπουργός, «αλλά δεν θέλω να με κατηγορήσετε ότι σας διχάζω». Κατά την εισήγησή της τόνισε ότι η ανεργία στην Ελλάδα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και «θα απομειωθεί όταν ξαναπάρει μπροστά ο ιδιωτικός τομέας». Άποψη που έσπευσε να επιδοκιμάσει ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης.