καρδίτσα-ιστορική-διαδρομή-στα-σχολε-242456
ΔΗΜΟΙ | 02.11.2013 | 14:08

Καρδίτσα: Ιστορική διαδρομή στα σχολεία της Οξυάς

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, η προγραμματισμένη εκδήλωση – συζήτηση από το Σύλλογο Απανταχού Οξυωτών Καρδίτσας «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» με θέμα: «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΟΞΥΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ»

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο ανακαινισμένο κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου στο κέντρο της Οξυάς το οποίο παραχωρήθηκε από το Δήμο Μουζακίου στο Σύλλογό μας και διαμορφώθηκε σε χώρο ιστορίας (Λαογραφικό Μουσείο) – παιδείας και πολιτισμού.

Ομιλητές ήταν οι Οξυώτες δάσκαλοι με συγγραφική και κοινωνική δράση Ιωάννης Α. Γκέκας, Δημήτριος Κ. Πάτας και Γεώργιος Η. Πάττας.

Αφού προηγήθηκε ξενάγηση στις νεοδιαμορφωμένες αίθουσες του κτιρίου, σε αίθουσα εκθεμάτων, αίθουσα σχολικού αρχείου και αίθουσα παιδείας και πολιτισμού, η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Προέδρου του Συλλόγου Απανταχού Οξυωτών Μαρίας Β. Γκαραβέλα η οποία αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους, ενημέρωσε για τις εργασίες αναπαλαίωσης στο συγκεκριμένο χώρο, οι οποίες ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2012 από το Σύλλογο με συνεχιζόμενες εθελοντικές παρεμβάσεις, στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της συγκεκριμένης συζήτησης, δίνοντας το λόγο στους ομιλητές.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Ιωάννης Α. Γκέκας αφού συνεχάρη το Σύλλογο έκανε μια ιστορική αναδρομή της εκπαίδευσης στην περιοχή από την εποχή της τουρκοκρατίας και μια λεπτομερή στα σχολεία της Οξυάς από το 1882, προτείνοντας τα κλειστά και έρημα σχολεία του χωριού να γίνουν μουσεία σχολικής ζωής τα οποία θα λειτουργούν ως ανοικτά μαθητικά κέντρα και θα είναι επισκέψιμα όχι μόνο από μαθητές του Δήμου Μουζακίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνέχεια ο κ. Δημήτριος Κ. Πάτας, εξήρε την προσπάθεια του συλλόγου αλλά και όσων δούλεψαν εθελοντικά για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου και πρότεινε την δημιουργία ομάδας εθελοντών ” προκειμένου να συντηρηθούν και τα άλλα τρία σχολεία του χωριού ώστε να τα δούμε ξανά ζωντανά. Πρέπει τις μνήμες των σχολείων να τις συνδέσουμε και να τις κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, γιατί λαός χωρίς ιστορία είναι δέντρο χωρίς ρίζες. Το ξεριζώνει ο αέρας και χάνεται”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Οξυάς, κλείνοντας την ομιλία του.

Οι τοποθετήσεις ολοκληρώθηκαν με τον κ. Γεώργιο Η. Πάττα ο οποίος αφού χαιρέτησε κι αυτός με τη σειρά του τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μίλησε για την ανάγκη διάσωσης όλων των σχολικών κτιρίων. “Όταν βλέπει κάποιος ένα σχολικό κτίριο” είπε, “έχει την αίσθηση ότι συνεχίζει να εκπέμπει ένα φως. Μέσα σ΄ αυτό το κτίριο για δεκάδες χρόνια δημιουργήθηκαν χαρακτήρες, μορφώθηκαν παιδιά, και αυτά τα κτίρια με την ιστορία που κουβαλάνε πρέπει να σωθούνε με οποιονδήποτε τρόπο. Από πολιτιστικούς φορείς, από ιδιώτες, από οργανισμούς”.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Μουζακίου  Γεώργιος Κωτσός αφού συνεχάρη το Σύλλογο τόνισε : “η Οξυά σήμερα γράφει ιστορία γιατί σ΄ αυτή την περίοδο που η πολιτεία αδυνατεί, κάποιοι άνθρωποι μέσα από πρωτοβουλίες, μέσα από τον εθελοντισμό και τη συνεργασία ανέλαβαν να μετατρέψουν το ερειπωμένο σχολείο σ΄ ένα πανέμορφο χώρο κι αυτό πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα.” Κάλεσε δε τους Οξυώτες να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια εμπλουτισμού του Λαογραφικού Μουσείου παραχωρώντας παλιά αντικείμενα από την καθημερινή τους ζωή . “Τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ζωντανά” τόνισε ο Δήμαρχος, “γι αυτό και παραχωρούνται σε πρωτοβουλίες πολιτιστικών και κοινωνικών ομάδων που έχουν τη διάθεση να τ΄ αναλάβουν”. Τέλος ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση σε α΄ φάση της αξιοποίησης του περιβάλλοντος χώρου.

Η εκδήλωση έκλεισε με παράθεση εδεσμάτων και ποτών στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου.