καμίνης-το-προσφυγικό-ζήτημα-απαιτεί-135540
ΔΗΜΟΙ | 05.12.2015 | 11:47

Καμίνης: Το προσφυγικό ζήτημα απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό σε εθνικό, έως και διεθνές επίπεδο

«Το επισημαίνω εδώ και πάρα πολύ καιρό: το προσφυγικό είναι ένα κορυφαίο ζήτημα που απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», επαναλαμβάνει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στην εφημερίδα Free Sunday και τη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού.

Όμως, όπως συμπληρώνει ο δήμαρχος «στη χώρα μας δυστυχώς αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται όλα τα μεγάλα θέματα. Θεωρούμε ότι θα βρεθεί ένα μαγικό χέρι που στο τέλος θα δώσει τη λύση. Αυτή είναι μία αντίληψη που εν πολλοίς ευθύνεται για όσα βιώνουμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Το κράτος ενεργεί καθυστερημένα και οι δήμοι παίζουν κρυφτό».  

Ο κ. Καμίνης τονίζει επίσης ότι ο δήμος Αθηναίων επεδίωξε εξαρχής τη συνεργασία με την κυβέρνηση «διότι η Αθήνα δέχεται μία δυσανάλογα μεγάλη πίεση. Μόλις λίγες μέρες πριν, αποφασίσαμε να δώσουμε ακόμη περισσότερο χώρο για τη φιλοξενία προσφύγων στον Ελαιώνα. Η δυναμικότητά της προσωρινής αυτής δομής από 600 άτομα, θα ξεπεράσει τα 1.000. Αυτή θεωρούμε ότι είναι η υπεύθυνη στάση απέναντι στους πολίτες, την πόλη και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Οι πλατείες και τα πάρκα δεν θα αφήσουμε να γίνουν πρόχειροι καταυλισμοί. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδα ότι σε αυτή μας την απόφαση είχαμε και τη στήριξη σχεδόν σύσσωμης της δημοτικής αντιπολίτευσης», συμπλήρωσε.

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων:

ΔΗΜ.: Ιδιαίτερα ωραία στολισμένη είναι η Αθήνα φέτος. Αντίδραση στην εθνική μιζέρια;

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Θεωρώ ότι είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας στους πολίτες που ζουν ή επισκέπτονται την πόλη αλλά και σε εκείνους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Αθήνα να ζει η πόλη σε κλίμα γιορτή και αισιοδοξίας. Δεν υπάρχει μεγαλούπολη σε όλο τον κόσμο, που ο εορταστικός στολισμός της να μην είναι ένα μικρό ή μεγαλύτερο στοίχημα για την τοπική αρχή. Τα τελευταία πέντε χρόνια, θέλω να πιστεύω ότι αποδεικνύουμε καθημερινά και στην πράξη πως αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας. Πολιτικά και αισθητικά βρισκόμαστε στην απέναντι όχθη με λογικές του τύπου «άρτος και θεάματα» αλλά οι πολίτες έχουν ανάγκη ένα περιποιημένο και εορταστικό αστικό περιβάλλον. Το σημαντικό είναι ότι περίπου 250 εκδηλώσεις θα απλωθούν σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας.

ΔΗΜ.: Σε συνέντευξή μας την προηγούμενη εβδομάδα ο Δ. Χριστόπουλος έλεγε ότι είναι ρεαλιστικός ο κίνδυνος εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας. Το πιστεύετε; Σας ανησυχεί;

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Το επισημαίνω εδώ και πάρα πολύ καιρό: το προσφυγικό είναι ένα κορυφαίο ζήτημα που απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στη χώρα μας δυστυχώς αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται όλα τα μεγάλα θέματα. Θεωρούμε ότι θα βρεθεί ένα μαγικό χέρι που στο τέλος θα δώσει τη λύση. Αυτή είναι μία αντίληψη που εν πολλοίς ευθύνεται για όσα βιώνουμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Το κράτος ενεργεί καθυστερημένα και οι δήμοι παίζουν κρυφτό.

ΔΗΜ.: Βρίσκεστε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα;

 

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Επιδιώξαμε ευθύς εξαρχής τη συνεργασία, διότι η Αθήνα δέχεται μία δυσανάλογα μεγάλη πίεση. Μόλις λίγες μέρες πριν, αποφασίσαμε να δώσουμε ακόμη περισσότερο χώρο για τη φιλοξενία προσφύγων στον Ελαιώνα. Η δυναμικότητά της προσωρινής αυτής δομής από 600 άτομα, θα ξεπεράσει τα 1.000. Αυτή θεωρούμε ότι είναι η υπεύθυνη στάση απέναντι στους πολίτες, την πόλη και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Οι πλατείες και τα πάρκα δεν θα αφήσουμε να γίνουν πρόχειροι καταυλισμοί. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδα ότι σε αυτή μας την απόφαση είχαμε και τη στήριξη σχεδόν σύσσωμης της δημοτικής αντιπολίτευσης.

 

ΔΗΜ.: Γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μία από τις λίγες χώρες που δεν γίνεται αποτέφρωση νεκρών;

 

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Αν με το ερώτημά σας υπαινίσσεστε ότι ευθύνεται ο δήμος της Αθήνας γι αυτό, να το συζητήσουμε. Αρκεί να συμφωνήσουμε σε ορισμένες παραδοχές: το 2014, και ενώ η αποτέφρωση ήταν επί πολλά χρόνια θεσμοθετημένη, ελάχιστες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση για την Αθήνα, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο ρίσκο που θα μπορούσε να έχει μία τέτοια ενέργεια, αποφάσισα να παρουσιάσω εγώ ο ίδιος τη νομοθετική πρόταση του Νίκου Αλιβιζάτου, που σήμερα είναι νόμος του κράτους. Ζητώντας από όλα τα πολιτικά κόμματα, να κάνουν το αυτονόητο: να την ψηφίσουν. Γιατί λοιπόν, κανένας από εκείνους που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους δεν είχε τα κότσια, τότε, να στηρίξει την πρότασή μας; Για θεμελιώδη δικαιώματα, για τα οποία ο ίδιος αγωνίστηκα, για τα οποία δίδαξα στο Πανεπιστήμιο και τα οποία υπηρέτησα ως Συνήγορος του Πολίτη, επιτρέψτε μου να μην δέχομαι μαθήματα από κανέναν. Αυτά τα δικαιώματα είναι αδύνατον να μην προσπαθήσω να τα εφαρμόσω, ως δήμαρχος της πρώτης πόλης της χώρας. Πρέπει όμως να γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε οι χειρισμοί να μην προκαλέσουν νέες, ακόμη μεγαλύτερες, καθυστερήσεις.

ΔΗΜ.: Συμμετείχατε τις δύο προηγούμενες ημέρες στο Παρίσι στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα…

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Κυρία Σπανού, η διεθνής παρουσία της Αθήνας είναι για μένα προτεραιότητα. Η πόλη αυτή δεν πρέπει να ζει στο καβούκι της. Αξιοποιώντας και το γεγονός ότι η Αθήνα για διάφορους λόγους βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, επιδιώξαμε να αποκτήσει η πόλη διακριτή παρουσία σε διεθνείς πρωτοβουλίες. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των πόλεων C40 για την κλιματική αλλαγή. Βραβευθήκαμε από το Ίδρυμα Bloomberg και συνεργαζόμαστε σε ζητήματα κοινωνικής καινοτομίας. Το ίδρυμα Rockefeller ανέδειξε την Αθήνα στις 100 πιο ανθεκτικές πόλεις. Η IBM επέλεξε εμάς και άλλες 15 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ώστε να μας προσφέρει δωρεάν συμβουλές και τεχνογνωσία για τις έξυπνες μετακινήσεις. Σας λέω λοιπόν ότι έξω πάμε καλά και στο δρόμο αυτό θα συνεχίσουμε.

ΔΗΜ.: Μπορεί να εισφέρει η Αθήνα της κρίσης στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής;

 

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Θα σας μεταφέρω το παράδειγμα που παρουσιάσαμε στο Παρίσι: Η αποκατάσταση του εμπορικού τριγώνου που ξεκινάμε εντός του 2016 θα έχει ως άξονα την απόδοση ελεύθερων χώρων στον πεζό, την απελευθέρωση των πεζοδρόμων από τα αυτοκίνητα, θα χρησιμοποιηθούν ψυχρά – φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, και φωτισμός εξοικονόμησης.

ΔΗΜ.: Δώσατε κοινή συνέντευξη τύπου και με τη δήμαρχο του Παρισιού, την κυρία Ινταλγκό. Το Παρίσι ξαναβρίσκει το βηματισμό του;

 

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Μου δόθηκε και πάλι η ευκαιρία να δηλώσω πόσο αλληλέγγυα είναι η Αθήνα στο Παρίσι. Με την κυρία Ινταλγκό υπάρχει συναντίληψη σε πάρα πολλά ζητήματα και μην ξεχνάτε ότι μαζί και με τη Ρώμη ξεκινήσαμε, ένα χρόνο πριν μία, πρωτοβουλία των τριών ιστορικών ευρωπαϊκών πρωτευουσών για κοινή στάση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό ζήτημα.

 

ΔΗΜ.: Έχουμε μια Αθήνα καθαρή και φωτισμένη. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί κι άλλο η εικόνα της και η καθημερινότητα των πολιτών;

 

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Επιδίωξή μας είναι μια πόλη ακόμη πιο καθαρή και φωτισμένη αλλά σίγουρα η Αθήνα δεν είναι μία βρώμικη και σκοτεινή πόλη. Πρόκειται για μία μάχη καθημερινή. Καθημερινή, σκληρή και συχνά άνιση, γιατί ο σεβασμός στο αστικό περιβάλλον είναι κάτι που δυστυχώς υποχωρεί στην αξιακή κλίμακα στην Ελλάδα της κρίσης. Από αυτή την καθημερινή μάχη, σε κάποια μέτωπα βγαίνουμε νικητές, σε κάποια άλλα όχι και συνεχώς κάποια νέα προκύπτουν, που ζητούν νέο τρόπο αντιμετώπισης.

ΔΗΜ.: Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα βοηθήσει το εμπόριο και τον τουρισμό στο κέντρο της πόλης;

 

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Θα θυμάστε ότι πρωτοστατήσαμε στην ανάγκη αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Κυρίως για εκείνες που βρίσκονται στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας, με την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης όσων προβλέπει η νομοθεσία για τους εργαζόμενους.

ΔΗΜ.: Φτώχεια και εκρηκτικές ανισότητες δυναμιτίζουν την κοινωνική συνοχή. Έτσι είναι;

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Την πρώτη μας θητεία ουσιαστικά την αφιερώσαμε στη δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης. Το λέω και μερικές φορές δεν με πιστεύουν. Μόνο ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών που δημιουργήσαμε στο παλιό Φρουραρχείο, απέναντι από το σταθμό Λαρίσης, στηρίζει με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, περισσότερες από 8.300 οικογένειες. Υπολογίζουμε ότι ωφελούνται περίπου 23.000 άνθρωποι.

ΔΗΜ.: Όλα τα σενάρια για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς καταλήγουν σε εσάς, ως πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθεια. Ισχύει;

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Η προσπάθεια για την Αθήνα και η επιδίωξη ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς, είναι τα μόνα που με ενδιαφέρουν. Η παρούσα κατάσταση της Αθήνας δεν αφήνει περιθώρια για περισπασμούς.

 

ΔΗΜ.: Για ποια κεντροαριστερά συζητάμε; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ηγεμονική δύναμη στο χώρο στον οποίο κάποτε κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ;

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Μιλάμε με όρους που ενδεχομένως έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Να σας φέρω ένα παράδειγμα; Ηγούμαι μιας δημοτικής παράταξης που στηρίχθηκε από 16 κόμματα και κινήσεις πολιτών, που κάλυπταν το φάσμα από τη φιλελεύθερη δεξιά έως την ανανεωτική αριστερά. Στις συζητήσεις μας υπάρχουν πολλές φορές ιδεολογικές αποχρώσεις. Όταν όμως φτάνουμε στο συγκεκριμένο πρόβλημα και στη λύση που απαιτείται, ο δρόμος που ξεχωρίζει είναι ένας: της αποτελεσματικής και διαφανούς διαχείρισης.