Καμίνης: Σε κοινωνική πολιτική τα 10 εκατ. του 9,84

Την αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας αλλά και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής από το δήμο, σε συνδυασμό με το νοικοκύρεμα των οικονομικών του, έθεσε ως προτεραιότητες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην πρώτη εφ’  όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου.

Ριζική αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου

Όσον αφορά το ιστορικό κέντρο, ο κ. Καμίνης είπε ότι οι πρώτες ανακοινώσεις θα γίνουν το Μάρτιο με έμφαση στην επίσπευση των απαλλοτριώσεων, στην ανάκτηση των δημόσιων χώρων,   με στόχο η πόλη να γίνει πιο πράσινη και πιο φιλική και τα κίνητρα για επιστροφή των κατοίκων στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης, θα εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής στην πόλη ώστε να επιστρέψουν οι πολίτες στην πόλη, θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και θα αναβαθμιστούν εκείνες της υγείες και θα στηριχθεί η τοπική οικονομία και οι νέοι επιχειρηματίες.

Το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου

Αναφορικά με την κοινωνική πολιτική, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι τα περίπου 10 εκατ. ευρώ που εξοικονομούνται από τον «Αθήνα 9.84» το κόστος του οποίου το 2010 ανήλθε στα 15,5-16 εκατ. ευρώ ( για το σχετικό προ δεκαημέρου ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/dhmoi/dimos_athinaion/10319) θα δοθεί για την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών του δήμου, με έμφαση τους παιδικούς σταθμούς, την ενίσχυση άπορων, αστέγων κ.λπ.). Όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, ο δήμος δεν θα δώσει παραπάνω από 5 – 5.5 εκ. το 2010 για τον Αθήνα 9,84.

«Τα εκατομμύρια που θα εξοικονομήσουμε από τα 15 που ξοδεύτηκαν από το σταθμό πέρυσι, τα 10 θα πάνε στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, με μεγάλη έμφαση στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η πόλη δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Άνθρωποι βλέπουν τις αποδοχές τους να περιορίζονται δραστικά, άνθρωποι χάνουν την εργασία τους, άνθρωποι δηλαδή αδυνατούν πλέον να αφήνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Αυτούς τους ανθρώπους εμείς θέλουμε να τους ανακουφίσουμε, να ανοίξουμε και άλλους παιδικούς σταθμούς με υποδομή, με προσωπικό για να μπορέσουμε να τους στηρίξουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στα 77 εκατ. ευρώ τα χρέη του δήμου

Παράλληλα, ο κ. Καμίνης τόνισε ανάλογες περικοπές στην επιχορήγηση  θα γίνει και στους δημοτικούς φορείς εκτός του βρεφοκομείου, ενώ και ο προϋπολογισμός θα είναι προσαρμοσμένος στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Συγκεκριμένα, τα 990 εκατ. ευρώ του 2010 θα μειωθούν σε 818 το 2011 (μείωση σχεδόν 17%).

Σύμφωνα με το δήμαρχο Αθηναίων, ο δήμος χρωστάει προς τρίτους 77 εκατ. ευρώ  και μάλιστα, όπως είπε, υπάρχουν ήδη προβλήματα με προμηθευτές, ενώ το 2010 υπήρξε αύξηση του δανεισμού κατά 50%, δηλαδή από 150 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009 σε 220.

Καμιά αύξηση στα δημοτικά τέλη

Με δεδομένο την αρνητική πορεία των οικονομικών του δήμου, όπως είπε ο κ. Καμίνης, θα γίνουν μειώσεις στις επιχορηγήσεις και σε άλλους φορείς και νομικά πρόσωπα, πλην του Βρεφοκομείου Αθηνών, όπου εκεί η επιχορήγηση θα είναι αυξημένη σε σχέση με το 2010.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές, αναλογούμενος και τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουν πλέον οι πολίτες-δημότες, αλλά και ο εμπορικός κόσμος της πόλης, ότι «διατηρούμε τα δημοτικά τέλη στο ύψος των προηγουμένων ετών».

Εξοικονόμηση πόρων από τα ενοίκια

Παράλληλα, ο κ. Καμίνης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της aftodioikisi.gr, τόνισε ότι ήδη ο δήμος βρίσκεται στο τελικό στάδιο καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του, προσθέτοντας ότι σε πρώτη φάση θα γίνει εξοικονόμηση από υπέρογκα ενοίκια που πληρώνει για κτήρια, όπως το ΚΕΠ της πλατείας Συντάγματος, καθώς θα μετακινήσει υπηρεσίες σε ιδιόκτητα κτήρια, και σε δεύτερη φάση θα υπάρξει και αξιοποίηση αυτής της περιουσίας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε επίσης για την παράνομη στάθμευση, τονίζοντας το πρώτο δίμηνο δόθηκαν 116.000 κλήσεις, 60% περισσότερες από πέρυσι. Μάλιστα, όσον αφορά στο θέμα της κυκλοφορίας και της στάθμευσης ο κ. Καμίνης τόνισε ότι θα δώσει έμφαση στην κυκλοφορία με ποδήλατο με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, ενώ θα αυξήσει τις θέσεις στάθμευσης για δίκυκλα, μειώνοντας παράλληλα αυτές για τα αυτοκίνητα.

Μείωση θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων είναι πιθανόν να υπάρξει και από το διπλασιασμό των κάδων ανακύκλωσης (μπλε) που σχεδιάζει η νέα δημοτική Αρχή (από 4.000 σε 8.000).

Επαναφορά των μπαρών σε κεντρικούς πεζόδρομους

Όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων στη συνέντευξη Τύπου, σε πεζοδρόμους βασικούς για την κυκλοφορία στην πόλη και οι οποίοι πλέον έχουν καταντήσει πάρκινγκ, για τη διευκόλυνση των πεζών θα μπουν κινητές μπάρες. «Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αγίου Παύλου και η Ερμού από τον Κεραμικό έως την Αγίων Ασωμάτων θα ελέγχονται από τη δημοτική αστυνομία με κυλιόμενες μπάρες για να αποδοθούν στους πεζούς».

Ο τομέας της καθαριότητας – Ανακύκλωση

«Στην καθαριότητα, όλοι οι αποσπασμένοι επιστρέφουν στη θέση τους», δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ο κ. Καμίνης, ενώ αναφερόμενος στην ανακύκλωση και στην επιθυμία του να διπλασιαστούν οι μπλε κάδοι σημείωσε:

«Η επιθυμία αυτή δυστυχώς συναντά σοβαρά διαδικαστικά προβλήματα στον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων. Είναι ο Οργανισμός αυτός ο οποίος διαθέτει τα χρήματα στους Δήμους προκειμένου να προμηθευτούν μπλε κάδους. Ο Δήμος  Αθήνας, το λέω και το τονίζω, από τη στιγμή που τα χρήματα αυτά θα διατεθούν, θα αρχίσει να αναπτύσσει πρόγραμμα μπλε κάδων με φιλοδοξία σε ένα ορατό χρονικό διάστημα να έχει διπλασιάσει τους κάδους».

Διαφάνεια

Κλείνοντας ο κ. Καμίνης τη συνέντευξη-απολόγισμό του σημείωσε πως ο Δήμος Αθήνας θα είναι ο πρώτος που από τις 15 Μαρτίου θα αναρτίζει στο Διαδίκτυο στον ιστότοπο του δήμου όλες τις αποφάσεις του στο πλαίσιο του Προγράμματος Διαύγεια.

 

 

Για να διαβάσετε τι είπε ο Γιώργος Καμίνης για τους μετανάστες-απεργούς πείνας, πατήστε εδώ.

Για να διαβάσετε τι είπε ο δήμαρχος Αθηναίων για τις απολύσεις-αποχωρήσεις δημοσιογράφων στον 9,84, πατήστε εδώ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ