καμίνης-πόλος-έλξης-για-έλληνες-ξένο-268742
ΔΗΜΟΙ | 26.01.2013 | 18:40

Καμίνης: Πόλος έλξης για έλληνες & ξένους το Βιομηχανικό Μουσείο

«Το Βιομηχανικό Μουσείο, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου της Αθήνας, και της αποφασιστικότητας του να αντιτάξει στα φαινόμενα διάλυσης και αδράνειας που προκαλούν η ύφεση και η κρίση, το όραμα και την κινητοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων». Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, εγκαινιάζοντας το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο της Αθήνας, στο Γκάζι.

Ο δήμαρχος Αθηναίων εκτίμησε ότι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου «θα γίνει πόλος έλξης για έλληνες και ξένους επισκέπτες», ενώ σημείωσε πως «το παλιό Εργοστάσιο Φωταερίου, με τα περίπου 130 χρόνια της λειτουργίας του, μεταφέρει το δικό του -σύνθετο- μήνυμα, επιχειρηματικής καινοτομίας, σκληρού, εργατικού μόχθου και προόδου».

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην «Τεχνόπολη» οργανώθηκε στη θέση του παλιού Εργοστασίου Φωταερίου, που το 1857 υπήρξε η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα. Είναι ένα μουσείο τεχνολογίας και βιομηχανικής κληρονομιάς, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που εμπλουτίζει -εστιάζοντας σε λιγότερο γνωστές πτυχές της νεότερης ιστορίας μας- το μουσειακό χάρτη της Αθήνας αλλά και της χώρας. Με μόλις ένα ευρώ, ο επισκέπτης θα μπορεί να ταξιδέψει στα χρόνια του φωταερίου, να δει τις μοναδικά σωζόμενες στην Ευρώπη εγκαταστάσεις, και να γνωρίσει με τη βοήθεια διαδραστικών και οπτικοακουστικών μέσων, επιστημονικών ξεναγήσεων, αλλά και των παράλληλων εικαστικών και φωτογραφικών εκθέσεων, το τεχνολογικό θαύμα μιας άλλης εποχής.

Ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού με την προοπτική να γίνει μουσείο και χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τεχνολογίας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, καθώς σώζεται το μεγαλύτερο μέρος των κτγριακών εγκαταστάσεων και σχεδόν ακέραιο ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση αντικειμένων από το εργοστάσιο καθώς και συσκευών φωταερίου αποτελούν την πλούσια συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου.

Η επισκευή και αποκατάσταση των παλαιών κτιρίων, καθώς και η οργάνωση του ελευθέρου χώρου του συγκροτήματος ολοκληρώθηκε το 2004. Το 2011 η νέα διοίκηση της «Τεχνόπολης» ανέλαβε το φιλόδοξο έργο της δημιουργίας Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, αναθέτοντας σε μια ομάδα επιστημόνων την υλοποίηση του μουσείου.

Πριν από δύο χρόνια περίπου τέθηκε από τον Κωστή Μπιτζάνη, ως στόχος η δημιουργία του μουσείου και σήμερα έχουμε εγκαίνια. Τα χρήματα για τη δημιουργία του μουσείου έχουν προέλθει από την ετήσια επιχορήγηση της “Τεχνόπολης” από το Δήμο Αθηναίων, χωρίς έξτρα κονδύλι για αυτή τη λειτουργία και από τις χορηγίες των τριών μεγάλων εταιρειών φυσικού αερίου, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, και της ΕΠΑ οι οποίες έχουν συνδράμει το μουσείο και πρακτικά δηλαδή δωρίζοντας μέρος της συλλογής. Οι ιθύνοντες διαμόρφωσαν ως μουσειακούς χώρους 800 τετραγωνικά μέτρα και άλλα 600 τετραγωνικά μέτρα αύλειων χώρων.