Καμίνης για 9,84: Αν δεν κάναμε περικοπές, θα μένανε όλοι άνεργοι

Την κατακόρυφη μείωση της επιδότησης στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84, προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια για πολιτικές πρόνοιας, επιβεβαίωσε κατά τη σημερινή του συνέντευξη ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Επισημαίνεται ότι το κόστος της μισθοδοσίας του σταθμού μειώνεται από 9 σε 4,8 εκατ. ευρώ, με βασικό στόχο αυτού του προγράμματος εξοικονόμησης να μη βρεθεί κανένας από τους εναπομείναντες εργαζομένους άνεργος.

Από πού όμως θα εξοικονομηθούν αυτά τα χρήματα; Σύμφωνα με το δήμαρχο Αθηναίων, 800 χιλιάδες ευρώ από τις απολύσεις των 20 εργαζομένων αορίστου χρόνου, περίπου 1,3 εκατ. ευρώ από τις 60 συμβάσεις που δεν ανανεώθηκαν και περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση των νέων συμβάσεων έργου στις οποίες προχωράει ο σταθμός.

Κριτήρια απόλυσης-αποχώρησης δημοσιογράφων

«Υπήρξε μία δέσμη κριτηρίων με βάση την οποία ελήφθησαν αυτές οι αποφάσεις», είπε ο κ. Καμίνης αναφερόμενος στις απολύσεις-αποχωρήσεις δημοσιογράφων του 9,84, για να συμπληρώσει: «Πρώτο κριτήριο ήταν η απόδοση των εργαζομένων. Δεύτερο κριτήριο είναι η οικονομική θέση του σταθμού την οποία σάς περιέγραψα πριν από λίγο σε σχέση με τις δυνατότητες χρηματοδότησης που διαθέτει ο δήμος. Η δυνατότητα να βρουν άλλη εργασία και η πολυθεσία είναι ένα κριτήριο στο οποίο βασιστήκαμε πάρα πολύ. Και μία τρίτη δέσμη είναι οι κοινωνικοί λόγοι, οικογενειακή κατάσταση, κάποια προβλήματα υγείας. Στόχος ήταν και τον πετύχαμε να μη βρεθεί κανείς άνεργος, να μη βρεθεί άνθρωπος ο οποίος να μη διαθέτει άλλη πηγή εισοδήματος».

Δεν υπήρξαν κομματικά κίνητρα στις απολύσεις

Αναφερόμενος στις βολές που δέχεται πανταχόθεν ο κ. Καμίνης για απολύσεις με κομματικά κριτήρια, τόνισε χαρακτηριστικά: «Αρκεί κάποιος να κοιτάξει τα ονόματα πολλών γνωστών δημοσιογράφων οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το σταθμό για να συνειδητοποιήσει αμέσως ότι εδώ δεν έχει εμφιλοχωρήσει κανένα απολύτως κομματικό ή παραταξιακά κριτήριο».

Τα «δώρα» του 9,84 και του Ν. Κακλαμάνη

Ο Δήμος Αθηναίων, η προηγούμενη δημοτική Αρχή, θα μπορούσε έγκαιρα να είχε περικόψει τις δαπάνες του ραδιοωνικού σταθμού, αλλά δεν το έκανε, είπε ο κ. Καμίνης.

Ο  σταθμός «είχε κάποια έξοδα για δώρα το 2010, τα οποία ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 182.000 ευρώ. Αναφέρω ενδεικτικά μερικά απ’ αυτά τα δώρα. Μανικετόκουμπα 235 ευρώ. Δερμάτινες ζώνες επίσης, πολλά i-phone και κινητά τηλέφωνα έως την αξία των 562 ευρώ, βιντεοκάμερες, φωτογραφικές μηχανές, καφετιέρες, laptop, τηλεοράσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε η παρούσα διοίκηση αυτά τα κόβει πλήρως. 

»Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ, επειδή ο κ. Κακλαμάνης το αμφισβήτησε», συνέχισε ο κ. Καμίνης, «και στην περίπτωση ενός εργαζομένου ο οποίος δεν έκανε εκπομπή τα τελευταία χρόνια και ζούσε εκτός Αθηνών σε κάποιο νησί και ανέφερα ότι είχε μεικτές αποδοχές 6.000 ευρώ. Για την ακρίβεια είναι 5.782 ευρώ οι αποδοχές του συγκεκριμένου και το όνομά του είναι στη διάθεση του κ. Κακλαμάνη, εάν θέλει να μάθει ποιος είναι να τον πληροφορήσω» (βλ. σχετικό παρασκήνιο πατώντας εδώ).

Ο νέος 9,84

Να σημειωθεί ότι από τον Ιούνιο ο 9,84 αναμένεται να γίνει ανώνυμη εταιρεία, ενώ επίκειται και η ίδρυση εργαστηριακού ραδιοφώνου για άνεργους ή φοιτητές.

Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για «βάσιμες ελπίδες, ότι θα έχουμε εργασιακή ειρήνη στον «9,84» έως τον Ιούνιο», και επανέλαβε ότι το Σεπτέμβριο ο 9,84 «με πλήρως ανανεωμένο πρόγραμμα θα αλλάξει εποχή. Είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, το επανέλαβα και στο δημοτικό συμβούλιο προ ημερών, ότι θέλουμε ένα ραδιόφωνο στραμμένο στην πόλη».

 

Για να διαβάσετε προηγούμενο ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ:

http://www.aftodioikisi.gr/dhmoi/dimos_athinaion/10402

Για να διαβάσετε τι είπε ο Γιώργος Καμίνης για τους μετανάστες-απεργούς πείνας, πατήστε εδώ.

 

Για να ενημερωθείτε για τον απολογισμό του τους δύο πρώτους μήνες της δημαρχίας του και για την κοινωνική του πολιτική, πατήστε εδώ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ