καμίνης-διπλή-η-τιμωρία-των-δήμων-από-τ-39740
ΔΗΜΟΙ | 21.05.2017 | 13:32

Καμίνης: Διπλή η τιμωρία των Δήμων από το πολυνομοσχέδιο

Με μια αναλυτική δήλωση ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο για τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα. Ο δήμαρχος κάνει λόγο για διπλή τιμωρία των Δήμων στον απόηχο των μέτρων του πολυνομοσχεδίου: «με νέες περικοπές στη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό (ήδη από το 2010 η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά 60%), καθώς και με αιφνιδιαστικό διπλασιασμό του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2017», εξηγεί ο κ. Καμίνης.

Απευθυνόμενους προς τους πολίτες αναφέρει ότι πρέπει να γνωρίζουν «ότι το πολυνομοσχέδιο αφαιρεί και την τελευταία ελπίδα ανανέωσης του προσωπικού των δήμων, με το άρθρο για μηδενικές προσλήψεις τα έτη 2018 και 2019. Τα τελευταία επτά χρόνια, λόγω των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και της μαζικής φυγής που προκάλεσαν στους υπαλλήλους η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου Αθηναίων μειώθηκε από 11,5 χιλιάδες σε λιγότερο από 7 χιλιάδες υπαλλήλους».

Ο κ. Καμίνης καταλήγει στη δήλωσή του ως εξής: «Η κοινωνία το γνωρίζει, πρέπει και η κυβέρνηση να το αντιληφθεί: η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέλαβε πολύ μεγαλύτερες ευθύνες από εκείνες που ήταν υποχρεωμένη στην αντιμετώπιση των μεγάλων κρίσεων της χώρας, της οικονομικής, της κοινωνικής και της προσφυγικής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ζητά χρήματα από την κυβέρνηση, ζητά όμως να την αφήσει να κάνει τη δουλειά της χωρίς εμπόδια», τονίζει.

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η δήλωσή του δημάρχου Αθηναίων :

“Με την υπερψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, δεν είναι η πρώτη φορά που χάνεται μία ακόμη ευκαιρία για αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία αλλά και για πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι δήμοι, μάλιστα, που φρόντισαν να εξορθολογίσουν τα οικονομικά τους μέσα στην πιο βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, τιμωρούνται διπλά: με νέες περικοπές στη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό (ήδη από το 2010 η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά 60%), καθώς και με αιφνιδιαστικό διπλασιασμό του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2017.
 
Οι πολίτες πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι το πολυνομοσχέδιο αφαιρεί και την τελευταία ελπίδα ανανέωσης του προσωπικού των δήμων, με το άρθρο για μηδενικές προσλήψεις τα έτη 2018 και 2019. Τα τελευταία επτά χρόνια, λόγω των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και της μαζικής φυγής που προκάλεσαν στους υπαλλήλους η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου Αθηναίων μειώθηκε από 11,5 χιλιάδες σε λιγότερο από 7 χιλιάδες υπαλλήλους.

Η καθαριότητα, το πράσινο και τα τεχνικά έργα, κομβικοί τομείς για την καθημερινότητα του πολίτη, απειλούνται με παράλυση αν δεν προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας.    

Ακόμη και αναπτυξιακές προσπάθειες υπονομεύονται από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ως γνωστόν, ο δήμος Αθηναίων έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, στις αμιγώς τουριστικές περιοχές της πόλης, υπό την προϋπόθεση της απαρέγκλιτης τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ρύθμιση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές δεν μπορεί παρά να έχει ως κεντρικό και μοναδικό συντονιστή τη δημοτική αρχή.

Η κοινωνία το γνωρίζει, πρέπει και η κυβέρνηση να το αντιληφθεί: η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέλαβε πολύ μεγαλύτερες ευθύνες από εκείνες που ήταν υποχρεωμένη στην αντιμετώπιση των μεγάλων κρίσεων της χώρας, της οικονομικής, της κοινωνικής και της προσφυγικής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ζητά χρήματα από την κυβέρνηση, ζητά όμως να την αφήσει να κάνει τη δουλειά της χωρίς εμπόδια”.