Καμίνης: Ανησυχούμε για τη ζωή των απεργών πείνας μεταναστών

Την ανησυχία για τη ζωή των απεργών πείνας μεταναστών εξέφρασε νωρίτερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι η πορεία της υγείας των διακομισθέντων απεργών πείνας στο νοσοκομείο βρίσκεται σε ελεγχόμενη κατάσταση, έπειτα από ενημέρωση που είχε ο ίδιος προσωπικά από τους διευθυντές και διοικητές του.

Επισημαίνεται ότι η λύση που προκρίνεται για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος αναφέρεται σε διάλογο, βάσει του οποίου θα πρυτανεύσει η κοινή λογική, αφού όμως πρώτα δοθούν οι κατάλληλες εγγυήσεις για τη ζωή των μεταναστών, κάτι που όμως παραπέμπει στο περιεχόμενο ψηφίσματος που προκάλεσε έντονους κλυδωνισμούς κι αναταράξεις στη δημοτική αρχή.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Καμίνης αυτή την ώρα πραγματοποιεί συνάντηση με τους εκπροσώπους της «Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», ενώ εμφανίστηκε συναινετικός στις προτάσεις που κατέθεσε η Ένωση χθες.

Όσον αφορά πάλι στους μετανάστες-απεργούς πείνας, συν τοις άλλοις, τάχθηκε υπέρ της μείωσης των ενσήμων για την ανανέωση των αδειών παραμονής της ταχύρρυθμης εξέτασης αιτήσεων ασύλου και της καταγραφής των μεταναστών χωρίς χαρτιά με την προοπτική να υπαχθούν σε ένα καθεστώς ανοχής.

«Έχουμε ζητήσει όπως και ζητούσα πάντοτε από Συνήγορος του Πολίτη που ήμουν -και το ίδιο ισχύει και για την πρώτη προϋπόθεση των ενσήμων- την ταχύρρυθμη εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Και φυσικά μία πρώτη ορθολογική προσέγγιση στο θέμα των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα χωρίς χαρτιά, είναι όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, να καταγραφούν αυτοί οι άνθρωποι, να ταυτοποιηθούν, να γνωρίζουμε ποιοι είναι, να μπορούν και αυτοί να αναπτύσσουν κάποιες συναλλαγές με άλλους ιδιώτες ή με τις δημόσιες υπηρεσίες, σε ένα πλαίσιο ανοχής, σε ένα πλαίσιο που θα ρυθμίζεται από το νόμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι οι μετανάστες που έχουν πλέον αξιώσεις να παραμείνουν επί μακρόν στην ελληνική επικράτεια», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι χαρακτήρισε φυσιολογικές τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα του ψηφίσματός του, καθώς η δημοτική Αρχή είναι ένα πρωτοπόρο κι ετερόκλητο εγχείρημα στην οποία θα κυριαρχεί ο διάλογος.

 

Για να διαβάσετε τι είπε ο δήμαρχος Αθηναίων για τις απολύσεις-αποχωρήσεις δημοσιογράφων στον 9,84, πατήστε εδώ.

Για να ενημερωθείτε για τον απολογισμό του τους δύο πρώτους μήνες της δημαρχίας του και για την κοινωνική του πολιτική, πατήστε εδώ.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ