Υπ. Άμυνας: Πασχαλινό δώρο-πνεύμονας πρασίνου στο Δήμο Παύλου Μελά

Στο νέο Δήμο Παύλου Μελά παραχώρησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ομώνυμο στρατόπεδο της περιοχής, προκειμένου -όπως είπε ο υπουργός Αμύνης Ευάγγελος Βενιζέλος «να αναδειχθεί σε μητροπολιτικό πάρκο και πνεύμονα της Δυτικής Θεσσαλονίκης και ευρύτερα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης».

Οι υποχρεώσεις του δήμου

Η παραχώρηση του στρατοπέδου στο δήμο είναι για 30 χρόνια, τα υπάρχοντα κτήρια που έχουν κηρυχτεί διατηρητέα θα συντηρηθούν με ευθύνη του δήμου και σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και γίνεται «προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που διέπει την περιοχή, να αναπτύξει μη κερδοσκοπικές, κοινωνικές και πολιτιστικές χρήσεις, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, διαμορφώνοντας τις απολύτως αναγκαίες και νόμιμες υποδομές που πρέπει να είναι οι πιο ήπιες δυνατές».

Σημειώνεται πως ο Δήμος Παύλου Μελά έχει την υποχρέωση να παραχωρήσει κατά χρήση για αντίστοιχο χρονικό διάστημα στο ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας, στο οποίο ανήκει και το στρατόπεδο) έκταση 30 στρεμμάτων σε άλλο σημείο της κτηματικής περιφέρειας του δήμου, κατάλληλη από πλευράς χωροταξικής, πολεοδομικής και δασικής νομοθεσίας για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Στρατού.

Ικανοποίηση από το δήμαρχο

«Για το καλύτερο πασχαλινό δώρο της Πολιτείας» στους κατοίκους της πόλης του έκανε λόγο ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, μίλησε για ευόδωση του αγώνα έπειτα από χρόνια προσπαθειών που ξεκίνησαν το 2002 και σημείωσε ότι η αξιοποίηση του στρατοπέδου, με γνώμονα την «πράσινη ανάπτυξη», θα αποτελέσει σταθμό στην ζωή των πολιτών.

Παραχώρηση στη μητρόπολη

Πέραν αυτού, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «ο υφιστάμενος ιστορικός Ναός της Αγίας Βαρβάρας, με τον απολύτως αναγκαίο περιβάλλοντα χώρο δύο στρεμμάτων, παραχωρείται στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως για την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ