Υμηττός: 27 φορείς προειδοποιούν για την καταστροφή του δάσους από καταπατητές

Είκοσι επτά φορείς με υπόμνημά τους προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, δήμους και κρατικές υπηρεσίες εκπέμπουν SOS για την προστασία του Υμηττού, καθώς η δρομολογούμενη ακύρωση του ισχύοντος προεδρικού διατάγματος για την προστασία του βουνού, θέτει σε κίνδυνο τον δασικό πλούτο από ιδιοκτήτες και καταπατητές.

Με την ακύρωση του ΠΔ 187/2011 «θα επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς μειωμένης προστασίας του βουνού, νομότυπης και αυθαίρετης δόμησης, εμπορικών συναλλαγών στο δασικό χώρο» τονίζουν.

Να σημειωθεί ότι παρά τη θέσπιση του ΠΔ, το οποίο κατοχύρωνε αυστηρότερο καθεστώς προστασίας του Υμηττού και επέκταση της Α΄ Ζώνης, η οποία χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Απολύτου Προστασίας της φύσης και των μνημείων, αμφισβητήθηκε νομικά και στην πράξη από πολλούς δήμους και κατοίκους.

Εδώ και αρκετές δεκαετίες ιδιώτες, δημόσιοι φορείς, δήμοι έχουν καταπατήσει εκτεταμένες εκτάσεις του Υμηττού, σε πολλά σημεία έχουν καταγραφεί αυθαίρετα κτίσματα, ενώ, όπως αναφέρουν οι είκοσι επτά φορείς, οι εμπρησμοί, οδηγούν στη ραγδαία συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων.

Η πρώτη προσπάθεια για την ανακοπή της επέκτασης των αυθαιρέτων οικισμών και της δόμησης νέων στις Ζώνες προστασίας Α΄ και Β΄ επιχειρήθηκε με το πρώτο ΠΔ το 1978,που επέτρεπε την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων για κοινωφελή έργα στη Β΄ Ζώνη, όπως σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές, πολιτιστικές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις εγκαταστάσεις, ανοίγοντας, έτσι το δρόμο για νέα γενιά αυθαιρέτων.

Το 2011 με την τροποποίηση του ΠΔ του 1978 τροποποιήθηκε το ΠΔ του 1978 προκειμένου να μπει «φρένο» στη συνεχιζόμενη οικοδόμηση.

«Οι θετικές διατάξεις του νέου ΠΔ που επέκτειναν τη Ζώνη Α” απόλυτης προστασίας του βουνού, δεν άρεσαν σε κάποιους ιδιοκτήτες ή φερόμενους ως ιδιοκτήτες, διακατέχοντες ή διεκδικητές εκτάσεων δασικών ή γεωργικών, που οι φερόμενες ως ιδιοκτησίες τους είχαν ενταχθεί στις ζώνες προστασίας του βουνού, χάνοντας έτσι κάθε εμπορική και ανταλλακτική αξία. Έτσι, ξεκίνησαν έναν πόλεμο, καταθέτοντας στο ΣτΕ αιτήσεις ακύρωσης, επικαλούμενοι προσχηματικά την προστασία του περιβάλλοντος», σημειώνουν οι φορείς στο υπόμνημά τους.

Αιτήσεις ακύρωσης συνολικά κατά του ΠΔ 187/2011 είχαν καταθέσει οι Δήμοι Παιανίας – Γλυκών Νερών, Κορωπίου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, ενώ οι Δήμοι Αργυρούπολης – Ελληνικού και Παπάγου – Χολαργού κατέθεσαν προσφυγές για επιμέρους ζητήματα.

Το ΣτΕ κατά την εκδίκαση της προσφυγής του δήμου Κρωπίας Αττικής αποφάσισε να αποστείλει προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωδικαστήριο, προτού αποφανθεί για το θέμα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι πριν από την έκδοση του ΠΔ προστασίας του Υμηττού, έπρεπε να προηγηθεί εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σε αναμονή της τελικής απόφασης του ΣτΕ και με πιθανό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διαδικασία εκπόνησης στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης, οι 27 φορείς της περιοχής ζητούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την κυβέρνηση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το ισχύον καθεστώς προστασίας του Υμηττού.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν το υπόμνημα είναι: Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού, Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας, Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece, Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας, Green It Up Again, Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού, ΚιΠΗ – Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης, Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό, Πρωτοβουλία πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού, Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα, Δίκτυο Αλληλεγγύης Καισαριανής, Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ιλισός», Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης, Διαδημοτική Πρωτοβουλία κατοίκων Π. Φαλήρου, Αλίμου, Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, Εξωραϊστικός Σύλλογος «Νηρέας» Ραφήνας, Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων – ΠΡΩΣΥΝΑΤ, Νίκη των πολιτών Αγίας Παρασκευής, Δίκτυο πολιτών Χολαργού – Παπάγου, Κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου, «Ηλιου-πόλις» Ανθρώπινη πόλη, Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ανατροπή στη Γλυφάδα Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία, Δημοτική Κίνηση Αλίμου «Άνω – Κάτω στο Καλαμάκι», Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου, Ανατροπή – Κίνηση Δημοτών Κερατσινίου Δραπετσώνας

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΥΜΗΤΤΟΣ, ΔΑΣΟΣ, ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ


Αφήστε μια απάντηση