Ημερίδα ΠΟΕ – ΟΤΑ: Ένταση, πανό και συνθήματα για τα σκουπίδια

Ένταση σημειώθηκε το πρωί στην ημερίδα  της ΠΟΕ-ΟΤΑ «Για μία βιώσιμη, οικονομική και φιλική στο περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής», καθώς όταν ανέβηκε στο βήμα ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλίας Λιακόπουλος, κάτοικοι της Κερατέας κι εργαζόμενοι στους δήμους, ανήρτησαν πανό μπροστά στο βήμα του ομιλητή κι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, με το «Έξω τα ΜΑΤ από την Κερατέα» να κυριαρχεί.

Αποτέλεσμα ήταν, να διακοπεί για λίγα λεπτά η ομιλία του κ. Λιακόπουλου, να επικρατήσει χάος και να υπάρξει παράλληλα, απειλή πρόκλησης επεισοδίων μικρής έκτασης. Με την παρέμβαση, όμως των ψυχραιμότερων, η ημερίδα συνεχίστηκε κανονικά με τον κ. Λιακόπουλο να ανεβαίνει και πάλι στο βήμα.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπεύθυνος τομέα περιβάλλοντος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνης Γεωργιάδης που έδωσαν το παρών στην ημερίδα, προτίμησαν να αποχωρήσουν άμεσα, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς, φοβούμενοι προφανώς την εκδήλωση της συσσωρευμένης οργής εναντίον τους.

Οι ομιλίες

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Λιακόπουλου τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ο διάλογος που διεξάγεται είναι χρήσιμος αλλά θα πρέπει όλοι να σεβόμαστε τις αποφάσεις που παίρνονται. Παράλληλα σημείωσε ότι δε θα υπάρχει εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων που θα καταλήγει στα εργοστάσια και υπογράμμισε πως γίνεται προσπάθεια επέκτασης της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Παράλληλα μίλησε για τη διόγκωση των τοξικών αποβλήτων και τα μπάζα που, όπως είπε,  παραμένουν ορατός κίνδυνος για την Αττική και γι’ αυτό πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισής τους.

Από την πλευρά ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, αφού μίλησε για τη σημασία διαλόγου που διεξάγεται, χαρακτηρίζοντας τον ως ουσία της δημοκρατίας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, σημειώνοντας πως ελλοχεύει σημαντικά ο κίνδυνος, να οδηγηθούμε σε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Φρόντισε πάντως να καταστήσει σαφές ότι η περιφέρεια δεν έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων «και αυτό θα ισχύει μέχρι να μεταφερθούν στην περιφέρεια οι σχετικές αρμοδιότητες».

Για άστοχη λύση που θα διατηρήσει σταθερά, σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα το ρεύμα των σύμμεικτων απορριμμάτων για 25 χρόνια, έτσι ώστε να τροφοδοτεί τα εργοστάσια, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμης Μπαλασσόπουλος. Παράλληλα ο κ. Μπαλασόπουλος τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τόνισε ότι με τη λύση που προέαγεται εγκαταλείπεται στην ουσία η ανακύκλωσης και η διαλογή στην πηγή, που είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί ο όγκος τους. Με τη λύση αυτή, πρόσθεσε, το μόνο που κατοχυρώνεται είναι οι τιμές για τους εργολάβους κι ως εκ τούτου εξέφρασε το φόβο του για εκτόξευση του κόστους στον τόνο απορριμμάτων από 42 σε 155 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, με παρέμβαση των κατοίκων της Κερατέας, το λόγο πήρε πριν έρεθει η σειρά του και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής, που υπενθύμισε πως η ημερίδα που διεξάγεται γίνεται και για τον αγώνα που δίνουν οι πολίτες της Κερατέας για να μην επιτραπεί ένα αρχαιολογικό, όπως είπε, έγκλημα.

Για να διαβάσετε προηγούμενο ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ:

http://www.aftodioikisi.gr/dhmoi/poe-ota/10403

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ