γιώργος-καμίνης-θα-παραμείνω-εκεί-που-219624
ΔΗΜΟΙ | 04.05.2014 | 10:51

Γιώργος Καμίνης: Θα παραμείνω εκεί που θα με τοποθετήσει η λαϊκή εντολή

Για όλους και για όλα μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Ναυτεμπορική. Χωρίς να μασήσει τα λόγια του έδωσε απαντήσεις  στα περισσότερα μείζονα θέματα της επικαιρότητας και προεκλογικής περιόδου όπως τον Εθνικό Κήπο, τον  ΠΑΟ, τα  Οικονομικά του δήμου, την καθαριότητα της Αθήνας, το Τζαμί και το Debate μεταξύ των  υποψηφίων.

Διαβάστε την συνέντευξη:

ΔΗΜ: Κύριε Καμίνη, οι πολιτικοί ανταγωνιστές  σας ασκούν κριτική ότι προωθείτε παρεμβάσεις, εδώ στον Εθνικό Κήπο, με στόχο την διοργάνωση  πολιτιστικών εκδηλώσεων από ιδιώτη. Προσωπικά θέλω να διατυπώσω ένα ερώτημα ,από την εντελώς αντίθετη οπτική. Γιατί ως σήμερα ο δήμος δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες οι οποίες θα φέρουν τους Αθηναίους στον Εθνικό Κήπο, την ώρα που όλοι εκφράζουν παράπονα για την έλλειψη ζωντανών ελεύθερων χώρων, κατά τα πρότυπα άλλων μεγάλων πόλεων του εξωτερικού;

Γ.Κ: Ακριβώς , αυτός είναι και ο σκοπός όλης αυτής της πρωτοβουλίας. Πρόκειται για έναν μεγάλο πολιτιστικό οργανισμό, τον “ΝΕΟΝ”, δεν είναι ένας απλός ιδιώτης. Όλο αυτό γίνεται με την καλλιτεχνική επιμέλεια μιας από τις μεγαλύτερες γκαλερί του κόσμου, της “Whitechapel Gallery” και μπορώ να βεβαιώσω τους πάντες ότι δεν πρόκειται να πειραχθεί ούτε ένα κλαράκι από τον Εθνικό Κήπο. Ζωή θέλουμε να φέρουμε στον Εθνικό Κήπο.

Δημ: Το διαβεβαιώνετε κατηγορηματικά αυτό;

Γ.Κ: Κατηγορηματικά, ζωή και  την τέχνη κοντά στον κόσμο.

Δημ: Εξαγγέλετε γενναία μείωση των δημοτικών τελών και την ίδια ώρα διαμηνύετε ότι παλεύετε για την Αθήνα, με 60% λιγότερα χρήματα. Πηγαίνουν μαζί αυτά τα δύο;

Γ.Κ: Ασφαλώς και πηγαίνουν αν έχεις κάνει μεγάλες οικονομίες. Εμείς εξυγιάναμε οικονομικά το δήμο, οπότε είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε πια τους δημότες μας, ότι και με πολύ μικρότερη κρατική επιδότηση, μπορούμε να χαμηλώσουμε πια και τα δημοτικά τέλη. Να σημειώσω ότι δεν αυξήσαμε ποτέ τα δημοτικά τέλη, τα κρατήσαμε σταθερά και σε κάποιες περιπτώσεις τα μειώσαμε.

Δημ: Που βρίσκονται σήμερα τα οικονομικά του δήμου;

Γ.Κ: Τα οικονομικά του δήμου χωρίς να είναι ο απολύτως εύρωστος δήμος , έχουν εξυγιανθεί. Ο δήμος αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να συντηρηθεί, είναι σε θέση να κρατήσει την πόλη όρθια και προπάντων ο δήμος έχει φέρει και ευρωπαϊκούς πόρους για έργα τα οποία γίνονται στην πόλη.

Δημ: Τι χρωστάει;

Γ.Κ:Ο δήμος χρωστάει 190 εκ από δάνεια, όταν τα παραλάβαμε ήταν 220. Χρωστάει 17 εκ στους προμηθευτές του, όταν χρωστούσε 47, όταν παραλάβαμε.

Δημ: Πόσο σας λείπει πραγματικά η δημοτική αστυνομία;

Γ.Κ: Πάρα πολύ, απελπιστικά. Πολλοί λένε ότι είναι τα έσοδα από την ελεγχόμενη στάθμευση, αυτό ασφαλώς είναι ένα μεγάλο πλήγμα για το δήμο, αλλά δεν είναι το κύριο. Το κρίσιμο είναι ότι η πόλη περιήλθε σε μια μεγάλη αταξία και θα πρέπει οπωσδήποτε να ξανασυστήσουμε τη δημοτική αστυνομία σε μία διαφορετική βάση πια.

Δημ: Θεωρείτε ότι οι τουρίστες που θα επισκεφθούν αυτό το καλοκαίρι την Αθήνα ,θα αποκομίσουν την εικόνα μιας καθαρής πόλης;

Γ.Κ: Σαφώς καθαρότερης από ότι ήταν. Πάντοτε στην καθαριότητα μπορούμε να κάνουμε προσπάθειες, αλλά η Αθήνα δεν είναι μια βρώμικη πόλη, εφόσον βέβαια βοηθούν και οι δημότες. Δεν είναι πλέον ανεκτό να καθαρίζουμε το πρωί όλη την πόλη, να καθαρίζουμε και το μεσημέρι και  σε κάποια σημεία σε δύο ώρες, να είναι πάλι βρώμικη.

Δημ: Ο δήμος έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για τον περιορισμό των αστέγων στους δρόμους  της Αθήνας; Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπαινίσσομαι την εξαφάνισή τους, αλλά αντιθέτως την περίθαλψη και την προστασία τους.

 

Γ.Κ: Δεν έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ποτέ δεν εξαντλούνται όσο θα υπάρχουν άστεγοι. Μιλάμε όμως για ένα πάρα πολύ σύνθετο ζήτημα και μιλάμε για ένα σύστημα που πρέπει να πείσεις τον άστεγο, τουλάχιστον όπως είναι σήμερα η νομοθεσία, να έρθει να στεγαστεί. Ο δήμος όμως έχει κάνει τεράστια βήματα και είναι έτοιμος να συνεχίσει σε μια πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

Δημ: Έχει κάνει κάποιες εξαγγελίες και ο Πρωθυπουργός για αυτό το ζήτημα.

Γ.Κ: Έχει κάνει κάποιες εξαγγελίες ο Πρωθυπουργός, μένει να τις δούμε να υλοποιούνται. Γιατί ξέρετε από εξαγγελίες ακούμε πολλά, εκεί που πάσχουμε είναι στην εφαρμογή τους.

Δημ: Κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, είχατε τονίσει τις προθέσεις σας  για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Είστε ικανοποιημένος με τις επιδόσεις σας;

Γ.Κ: Όχι, δεν είμαι ικανοποιημένος, αλλά μπορώ να σας πω, ότι το νομοθετικό πλαίσιο,  που τόσα χρόνια δεν υπήρχε, ενώ προβλέπονταν από το νόμο ότι πρέπει να βγει Προεδρικό Διάταγμα, ο δήμος Αθηναίων, πλέον το έχει βάλει μπρος. Το εγκαταλελειμμένο κτίριο θα το παίρνει ο δήμος, θα το φτιάχνει ,θα παραμένει στην κατοχή του για πάρα πολλά χρόνια και έτσι θα κάνουμε αυτό που γίνεται σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις.

Δημ: Τι άλλο μπορεί να προσφέρει ο Γ. Καμίνης στην Αθήνα; Τι παραπάνω θα δώσει που δεν το έδωσε τώρα;

Γ.Κ: Τώρα πια έχουμε μια μεγάλη εμπειρία και μπορούμε να αγωνιστούμε σε όλα τα επίπεδα. Αυτό που θα φροντίσουμε πια, εφόσον υπάρξει και μια στοιχειώδης οικονομική ανάκαμψη, έτσι όπως νοικοκυρέψαμε το δήμο, να νοικοκυρέψουμε και την πόλη.

Δημ: Εφόσον επανεκλεγείτε, ποιο θα είναι το αίτημά σας προς την κεντρική εξουσία , ενόψει της νέας θητείας.

Γ.Κ: Να γίνει ο δήμος μητροπολιτικός δήμος. Να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας, το οποίο σημαίνει να μας δώσουν όλες τις αρμοδιότητες οι οποίες αφορούν την πόλη.

Δημ: Ο “Καλλικράτης”, δεν έδωσε αρκετές;

Γ.Κ: Όχι, ο Καλλικράτης δεν έκανε το δήμο μητροπολιτικό δήμο, δεν νοείται πια στη σημερινή Αθήνα και τη δημοτική αστυνομία που είχαμε με τις “κολοβές”της αρμοδιότητες , να μας την παίρνουν , να μην ελέγχει ο δήμος τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, να μην ελέγχει τις συγκοινωνίες , να μην ελέγχει τα θέματα ασφάλειας.

Δημ: Τι απαντάτε στην άποψη που λέει, ναι στην ανέγερση τεμένους, αλλά όχι κεντρικά, πιο έξω;

Γ.Κ: Αυτό που έχω να πω εγώ, είναι ότι είναι μια ιστορία η οποία χρονίζει δεκαετίες , ότι δεν νομιμοποιούνται να μας το λένε αυτοί οι οποίοι πρωταγωνίστησαν ακριβώς στην ‘δρυση του τεμένους στην Αθήνα, από υπεύθυνες θέσεις και έχουν υπογράψει σε αυτό και έστω εάν  και την τελευταία στιγμή αυτή κάνουν τη δραματική αλλαγή, στην στάση τους, έχουν την υποχρέωση τουλάχιστον να μας πουν, που προτείνουν να γίνει το τέμενος. Αυτή είναι μια στοιχειώδης ηθική υποχρέωση.

Δημ: Με δυο λόγια τη θέση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Γ.Κ: Ο Παναθηναϊκός δικαιούται ένα σύγχρονο γήπεδο. Ο δήμος βοήθησε έμπρακτα να επιστρέψει στη Λεωφόρο, για ένα χρονικό διάστημα πέντε ετών. Ο δήμος θα συνεργαστεί προσπαθώντας να συνδυάσει στον υψηλότερο δυνατό βαθμό τα συμφέροντα της ομάδας ,με τα συμφέροντα της πόλης.

Δημ: Έξι χιλιάδες διακόσιες  εξήντα έξι διαδηλώσεις στην Αττική, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Γ.Κ: Αυτό είναι ζήτημα που φαίνεται ότι μερικοί όψιμα το ανακάλυψαν. Εμείς το ξ ξέρει πια ο κόσμος, καθίσαμε και κάναμε τη δουλειά που έπρεπε να έχουν κάνει οι  βουλευτές . Εκπονήσαμε ολόκληρο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, με έμφαση φυσικά, στο 90% των διαδηλώσεων που έχουν καταταλαιπωρήσει την πόλη, οι διαδηλώσεις των πενήντα ατόμων που κλείνουν το κέντρο, τρεις  φορές την ημέρα.

Δημ: Κύριε Καμίνη, πως σκέφτεστε να “μας κάνατε τη ζωή ποδήλατο”;

Γ.Κ: Ο δήμος ολοκληρώνει αυτή τη στιγμή το σχεδιασμό  και την εκτέλεση σε μεγάλο βαθμό για τον ποδηλατοδρόμο που θα ενώνει την Πειραιώς με την Ακαδημία Πλάτωνος και κατά δεύτερο λόγο ο δήμος προχωράει πάρα πολύ δυνατά στο σύστημα  των κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Δημ: Ποια είναι η εκτίμηση σας, ευρύτερα για την πορεία της χώρας;Υιοθετείτε την άποψη με την οποία έχουμε εισέλθει στην “μετά -μνημόνιο”εποχή;

Γ.Κ: Αυτό είναι βέβαιο. Γιατί το μνημόνιο είχε και εξαρχής ημερομηνία λήξης. Το ζήτημα είναι τα μυαλά μας να εισέλθουν στην “μετά -μνημόνιο” εποχή, τα πολιτικά μας ήθη. Αυτό είναι το κρίσιμο.

Δημ: Αν δεν κερδίσετε το δήμο, θα παραμείνετε ενεργό μέλος στο δημοτικό συμβούλιο;

 

Γ.Κ: Εγώ έχω την υποχρέωση να παραμείνω εκεί που θα με τοποθετήσει η λαϊκή εντολή.

Δημ: Τι μήνυμα θα στέλνατε στους έτερους υποψήφιους για το δήμο της Αθήνας;

Γ.Κ: Θα έστελνα ένα μήνυμα σοβαρότητας, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να ζητήσουν και κάτι ακόμα τουλάχιστον, που είναι προϋπόθεση σοβαρότητας. Ειλικρίνεια, γιατί βλέπω μεγάλη διαστρέβλωση της αλήθειας. Μπορώ να καταλάβω ότι ένας πολιτικός μπορεί κάπως επιλεκτικά να “φωτίσει” την πραγματικότητα, αλλά δεν δικαιούται να λέει ψέμματα. Αυτό δεν το δέχομαι.

Δημ: Κύριε Καμίνη ευχαριστούμε πολύ.

Παρακολουθείστε το βίντεο από την συνέντευξη εδώ: http://www.naftemporiki.gr/story/801885/gkaminis-den-tha-peiraxtei-oute-ena-klaraki-ston-ethniko-kipo