γ-καμίνης-τα-ανοιχτά-σχολεία-ζωντα-111056
ΔΗΜΟΙ | 24.05.2016 | 20:00

Γ. Καμίνης: «Τα «Ανοιχτά Σχολεία» ζωντανεύουν και ενώνουν τη γειτονιά

«Το όραμά μας να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία και μετά την λήξη του ωραρίου δικαιώθηκε με το πρόγραμμα “Ανοιχτά Σχολεία” και κύρια επιδίωξή μας είναι να εξελιχθεί σε θεσμό» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης σε εκδήλωση για τον πρώτο χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας του προγράμματος του δήμου Αθηναίων, “Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά και την Κοινωνία”.

«46 σχολεία της Αθήνας μετατράπηκαν το απόγευμα από άδεια κτίρια σε ζωντανές εστίες μάθησης και ψυχαγωγίας» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν 21 δράσεις, με την συμμετοχή 1500 μαθητών, καθώς γονέων, εκπαιδευτικών και πολιτών.

Ο κ. Καμίνης ανακοίνωσε ότι με την πολύτιμη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) θα αναβαθμιστούν 25 σχολεία στην Αθήνα ώστε να γίνουν πρότυπα τόσο για τους μαθητές του κανονικού ωραρίου, όσο και στους συμμετέχοντες στο “Ανοιχτό Σχολείο”, ενώ έθεσε ως υψηλή προτεραιότητα την παρέμβαση του δήμου στα σχολικά κτίρια με την λογική της ανάπτυξης και όχι μόνο της συντήρησής τους.

Επιπλέον, ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι τα “Ανοιχτά Σχολεία” αποτελούν σημείο συνάντησης για όλους χωρίς αποκλεισμούς, ενώ συμβάλλουν στην ένταξη στην τοπική κοινωνία και των ευάλωτων ομάδων. Ακόμα, ανέφερε ότι 40 παιδιά από τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα ήδη κάνουν απογευματινά μαθήματα στο 1ο Πειραματικό Σχολείο στην Πλάκα, ενώ το καλοκαίρι σχεδιάζονται και άλλες δράσεις για τα παιδιά των προσφύγων.

Η αντιδήμαρχος Για το Παιδί, κυρία Μαρία Ηλιοπούλου, τόνισε ότι στόχος του προγράμματος είναι να υπάρχει ένα σχολείο ανοιχτό, ζωντανό κύτταρο στο κέντρο της γειτονιάς, υπογραμμίζοντας ότι ο σχεδιασμός προβλέπει εμπλουτισμό των δράσεων από τον Ιούνιο, οι οποίες θα υλοποιηθούν με την αποκλειστική του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκαν σε πρώτη φάση 25 σχολεία στα οποία θα γίνουν παρεμβάσεις και σε κτιριακό επίπεδο, ενώ το πρόγραμμα «Έτσι μαθαίνω καλύτερα», επίσης δωρεά του ΙΣΝ, που θα υλοποιηθεί σε 12 σχολικά συγκροτήματα, θα συμβάλει στην ουσιαστική παρέμβαση στις γειτονιές της πόλης.

Ο αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή κ. Γιώργος Αποστολόπουλος είπε ότι στόχος του προγράμματος είναι η επένδυση στο ίδιο το Παιδί, ενώ η αντιδήμαρχος για την Κοινωνία των Πολιτών κυρία Αμαλία Ζέπου επεσήμανε ότι πρέπει να αγκαλιαστεί πρωτίστως από την τοπική κοινωνία, τομέας όπου θα δραστηριοποιηθεί η πλατφόρμα ΣυνΑθηνά του δήμου Αθηναίων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία κ. Αντώνης Λιάκος, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση, υπογράμμισε τη σημασία της παιδαγωγικής αυτονομίας του σχολείου, ενώ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Χαράλαμπος Λόντος ανέφερε ότι από το επόμενο σχολικό έτος τα δημοτικά σχολεία θα λειτουργούν έως τις τέσσερις (4) το απόγευμα. Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Κώστας Ουγγρίνης, μίλησε για τη συνεργασία του ιδρύματος με τον δήμο Αθηναίων στο πρόγραμμα “Έτσι μαθαίνω καλύτερα”, λέγοντας ότι στόχος του είναι να δημιουργηθεί ένας πρότυπος πυρήνας μάθησης και δραστηριοτήτων. Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου κ. Κωστής Κοντογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στα πεδία που θα αναπτυχθούν στο πρόγραμμα, όπως η πληροφορική, το θέατρο, ο κινηματογράφος, το περιβάλλον κ.ά.