eθνικό-πάρκο-θέλουν-τον-γράμμο-οι-οικολ-236334
ΔΗΜΟΙ | 31.12.2013 | 11:26

Eθνικό πάρκο θέλουν τον Γράμμο οι Οικολόγοι

Ο υψηλός αριθμός νεκρών καφέ αρκούδων το 2013 επαναφέρει, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, το αίτημα για θέσπιση ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης ευαίσθητων οικολογικά περιοχών.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν επιτακτικά την ανακήρυξη του Γράμμου σε εθνικό πάρκο, προκειμένου να μην κινδυνέψει με ολικό αφανισμό ο εναπομείνας πληθυσμός του μεγαλύτερου χερσαίου θηλαστικού της Ευρώπης.

“Η πρόσφατη βάρβαρη δολοφονία αρκούδας με το μικρό της στον Γράμμο από θρασύδειλους, με τη χρήση πυροβόλου όπλου, επαναφέρει με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα τις σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση και φύλαξη περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών της χώρας. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες αντίστοιχων περιστατικών, αφού η θανάτωση της αρκούδας με το μικρό της στην περιοχή του Πολυάνεμου Καστοριάς προστίθεται σε μια ήδη μακρά λίστα 34 εξακριβωμένων περιστατικών λαθροθηρίας αρκούδας, εκ των οποίων καμία μέχρι σήμερα δεν έχει τελεσιδικήσει”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση “Καλλιστώ” και ζητά την ανακήρυξη του Γράμμου σε εθνικό πάρκο.

Ο Γράμμος διαθέτει μεγάλο φυσικό πλούτο και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές περιοχές για την άγρια πανίδα και χλωρίδα της χώρας. Μεταξύ άλλων, η περιοχή έχει μεγάλη βιογεωγραφική σημασία για τον πληθυσμό της αρκούδας, αφού λειτουργεί ως διάδρομος επικοινωνίας του πληθυσμού της στη χώρα μας με αυτόν στα υπόλοιπα δυτικά Βαλκάνια. Αυτό εξάλλου είναι και ένα από τα κριτήρια βάσει των οποίων οι κορυφές του όρους Γράμμου έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας.

Οι ακτιβιστές υπενθυμίζουν ότι την τελευταία εικοσαετία εκπονήθηκαν δύο ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες με κοινοτικά κονδύλια που τεκμηριώνουν τη σημασία της περιοχής και καταλήγουν σε προτάσεις ζώνωσης και ειδικής διαχείρισής της. Όπως τονίζουν, η έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος είναι, από πλευράς μελετών, ώριμη εδώ και τέσσερα χρόνια.

Επιπλέον, η σύσταση του αντίστοιχου φορέα διαχείρισης, ο οποίος θα αναλάβει τη διατήρηση, βιώσιμη διαχείριση και ανάδειξη της περιοχής, θα συντελέσει σημαντικά στην αντιμετώπιση κάθε είδους ανεξέλεγκτης δραστηριότητας στον Γράμμο (π.χ. λαθροθηρία ή λαθροϋλοτομία) και θα προσφέρει καλύτερη θεσμική οχύρωση και περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης, ανάδειξης, διαχείρισης και φύλαξής του.

πηγή: seleo.gr