επιστρέφουν-σε-δήμους-30-εκατ-από-τα-κλε-442246
ΔΗΜΟΙ | 17.03.2018 | 12:04

Επιστρέφουν σε Δήμους 30 εκατ. από τα κλεμμένα της Energa

Εισαγγελική διάταξη που προωθείται από την κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» ώστε να γυρίσουν περίπου 10 εκατ. ευρώ στα ταμεία 72 δήμων, χαράσσοντας μονοπάτι για άλλους 188 δήμους της χώρας, και την επιστροφή ποσού που αγγίζει συνολικά τα 30 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια λογική, το Δημόσιο έχει λαμβάνειν 80 εκατ. ευρώ.

Η άκρη του νήματος βρίσκεται στη σχετικά νωπή απόφαση για το σκάνδαλο των Energa – Hellas Power, με την οποία κρίθηκαν ένοχοι οι βασικοί κατηγορούμενοι Αριστείδης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης, και συνολικά 11 εκ των 19 κατηγορουμένων.

Με παρεμπίπτουσα απόφαση, το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέταξε την επιστροφή των υπεξαιρεθέντων σε δήμους και Δημόσιο, από τους λογαριασμούς των εταιρειών με μετρητά, ύψους 121 εκατ. ευρώ, που είχαν ήδη δεσμευθεί από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, από το 2012.

Η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόζεται πρώτη φορά για ΟΤΑ, βάσει σχετικά πρόσφατου νόμου, του 2014.

Το ζήτημα των 72 δήμων, πληρεξούσιος δικηγόρος των οποίων είναι ο Ανδρέας Παπαρρηγόπουλος, έφθασε με δική τους πρωτοβουλία προς εξέταση προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εκτελέσεων του Εφετείου, ο οποίος τελικώς ενέκρινε την αίτησή τους, καθιστώντας και στην πράξη εισπρακτέα τα ποσά.

Το μόνο που απομένει πλέον είναι η παρακατάθεση των χρημάτων από τις τράπεζες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και ασφαλώς η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης από τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, προκειμένου να επιστραφούν τα λεφτά στα ταμεία των δήμων.

Απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να αποδοθούν τα ποσά σε όσους έχουν υποστεί ζημιά, είναι η διατύπωση σχετικού αιτήματος προς τον εισαγγελέα Εκτελέσεων, όπως έγινε με τους 72 δήμους.

Εντύπωση, σε κάθε περίπτωση, προκαλούν πληροφορίες που φέρουν το Δημόσιο να μην έχει μπει ακόμη σε τροχιά διεκδίκησης.

Τι λένε δήμαρχοι

Αιρετοί εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι θα μπει στα δημοτικά ταμεία «ζεστό» χρήμα και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους ΟΤΑ. Δεν παρέλειψαν, ωστόσο, να σχολιάσουν αρνητικά το γεγονός, ότι δόθηκε σε αυτές τις εταιρείες το δικαίωμα είσπραξης δημοσίου χρήματος, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις που θα διασφάλιζαν τους τελικούς αποδέκτες.

Υπενθυμίζεται ότι οι Energa – Hellas Power δεν απέδιδαν στους δήμους και στο Δημόσιο τα δημοτικά τέλη και το τέλος ακινήτων (το λεγόμενο «χαράτσι») που εισέπρατταν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των πελατών τους, την περίοδο 2011-2012.

Άρα, τα αποδιδόμενα ποσά είναι σε γενικές γραμμές ανάλογα με τον πληθυσμό των δήμων και το εύρος της διείσδυσης που είχαν οι εταιρείες στην αγορά κάθε περιοχής. Όταν στις αρχές του 2012 διαγράφηκαν από το σχετικό μητρώο εταιρειών, κατείχαν το 8% της αγοράς ρεύματος στη χώρα, με περίπου 200.000 πελάτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αποδιδόμενα ποσά σε μεγάλους δήμους της Αττικής να είναι της τάξης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι ο δήμος Περιστερίου έχει λαμβάνειν περίπου 637.000 ευρώ, ο δήμος Χαλανδρίου περί τα 500.000 ευρώ και ο δήμος Ιλίου 113.200 ευρώ.

Οι δήμαρχοι Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος και Ιλίου, Νίκος Ζενέτος και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Περιστερίου, Αλέξης Σταυρούλιας, χαρακτηρίζουν θετική την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά επέκριναν την τότε κυβέρνηση που δεν μερίμνησε να λάβει εγγυήσεις ώστε να διασφαλιστούν τα χρήματα.