επιδρομή-αγριόχοιρων-στο-πήλιο-231822
ΔΗΜΟΙ | 07.02.2014 | 09:17

Επιδρομή αγριόχοιρων στο Πήλιο

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί τους τελευταίους μήνες σε χωράφια και μπαξέδες του Πηλίου από νυχτερινές επιδρομές αγριογούρουνων. Γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με κυνηγούς της Μαγνησίας, στην αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ταχυδρόμος», κοπάδια αγριογούρουνων «οργώνουν» κάθε βράδυ πολλά χωράφια στο Πήλιο, καταστρέφουν περιφράξεις, προκαλούν διάφορες ζημιές ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι του Πηλίου έχουν αντικρύσει «με κομμένη την ανάσα» τα μεγαλόσωμα ζώα να περιφέρονται σε δρόμους χωριών και κυρίως σε σημεία που υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων, προκειμένου να βρουν τροφή.

Επίσης οι αγριόχοιροι συνηθίζουν εκτός από τις ζημιές που κάνουν στις καλλιέργειες να σκάβουν λάκκους γύρω από τα φυτά και τρώνε τα τρυφερά μέρη της ρίζας. Το ίδιο κάνουν και στις ελιές, στις οποίες στεγνώνουν τις ρίζες και τα δέντρα καταστρέφονται.

Ο συνταξιούχος κάτοικος του Προμυρίου Μιλτιάδης Βλάχος, όπως κατήγγειλε, από πέρσι οι κάτοικοι του Νοτίου Πηλίου, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των επιδρομών των αγριογούρουνων μέσα στα κτήματα τους. «Ξυπνάμε και βλέπουμε τα κτήματα μας οργωμένα. Δεν μπορούμε να φυτέψουμε τίποτα, ούτε οπωροφόρα αλλά ούτε και δέντρα. Αυτή η κατάσταση υπάρχει από πέρυσι και παρόλο που απευθυνθήκαμε τόσο στο Δασαρχείο Βόλου όσο και σε κυνηγετικούς συλλόγους δεν μπόρεσε να μας βοηθήσει κανένας», τόνισε ο κ. Βλάχος προσθέτοντας ότι οι αγριόχοιροι έχουν κατέβει ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές αναζητώντας σκουπίδια για να τραφούν.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Βλάχος αναφέρει ότι πολλές φορές ορισμένοι επιτήδειοι κυνηγοί στην αναζήτηση αγριόχοιρων δεν διστάζουν να ρίχνουν τουφεκιές ακόμη και μέσα σε ελαιοπερίβολα, με κίνδυνο να προκληθεί κάποιο ατύχημα.

Όπως τονίζει ο γραμματέας του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου Φίλιππος Γκριναφίδης, πράγματι τα δύο τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί αρκετά ο πληθυσμός των αγριόχοιρων και γι’ αυτό παρατηρούνται οι επιδρομές τους σε χωράφια αλλά και σε κατοικημένες περιοχές.

Μάλιστα στην αύξησή τους, σύμφωνα με τον κ. Γκριναφίδη, έχει συμβάλει ο περιορισμός της λαθροθηρίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα αγριογούρουνα γεννούν 2-3 φορές το χρόνο μέχρι και 10 μικρά, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι μητέρες να κατεβαίνουν χαμηλά αναζητώντας τροφή καταστρέφοντας καλλιέργειες και περιφράξεις.

Πηγή: thessalianews.gr