εγκύκλιος-ταμειακά-διαθέσιμα-παράτα-8450
ΔΗΜΟΙ | 21.09.2017 | 21:24

Εγκύκλιος -Ταμειακά διαθέσιμα: Παράταξη ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ κατά Χουλιαράκη

Για “άστοχη και με πολλά λάθη εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους” κάνει λόγο ΟοΔήμαρχος Αιγάλεω, μέλος της ΚΕΔΕ και επικεφαλής της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ) Δημήτρης Μπίρμπας, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και όσα ειπώθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Όπως τονίζει σχετικά με την εγκύκλιο του ΓΛΚ στον οποίο προΐσταται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ πραγματοποίησε συνεδρίαση, την Τετάρτη 20-9-2017, μετά από μια άστοχη και με πολλά λάθη εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με αρ.Πρωτ.: οικ.2/66965/ΔΛΔ 13-9-2017, για τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (που συμπεριλαμβάνεται και η Αυτοδιοίκηση, δεν στοχοποιείται η Αυτοδιοίκηση).

Άστοχη γιατί:

-δεν αναφέρει τον νόμο 4386/2016 – άρθρο 24, παρ.10, τροποποίηση- τον νόμο 4240/2014 (άρθρο 69Α) που δίνει τη δυνατότητα, ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών  να υποχρεώνει και τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, να καταθέσουν τα διαθέσιμα πλεονάσματά τους στον ενιαίο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

-δεν λαμβάνει υπόψη της ότι οι Δήμοι οφείλουν από τον νόμο, να έχουν άμεσα διαθέσιμα όχι 15 ημερών αλλά τους μισθούς 2 μηνών και τα τρέχοντα λειτουργικά

-δεν εξετάζει το ενδεχόμενο καταθέσεων Δήμων με υψηλότερο επιτόκιο

-δεν λαμβάνει υπόψη τις καταθέσεις περιφερειακών Δήμων σε Συνεταιριστικές Τράπεζες, που τυχόν άμεση απόσυρση, θα τους δημιουργούσε προβλήματα επάρκειας ρευστότητας και κινδύνους “χρεωκοπίας”.

Από την άλλη η απόφαση της ΚΕΔΕ κινείται εκτός τόπου και  χρόνου, αναφέρεται σε Π.Ν.Π που όμως έγινε Νόμος 4323/2015, δεν λαμβάνει υπόψη τον νόμο 4386/2016, και ισχυρίζεται λαθεμένα ότι η κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ενδεχομένως  να δημιουργήσει στους Δήμους, πρόβλημα άμεσης ρευστότητας.

Βέβαια στη συζήτηση στο Δ.Σ. όπως και στην απόφαση, υπονοείται ότι τα χρήματα θα δεσμευθούν και θα “χαθούν” στη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων.

Τώρα πως οι καταθέσεις σε μια εμπορική Τράπεζα, που σε διασφαλίζουν με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία έως 100.000 € ανά λογαριασμό, είναι πιο ασφαλείς από κατάθεση, με συνήθως υψηλότερο επιτόκιο, και διασφάλιση με νόμο (4320/2015 άρθρο 36), ότι όσο υπάρχει Τράπεζα της Ελλάδος, του 100% των καταθέσεων, χωρίς τόκους, μόνο η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ το γνωρίζει.

Γι’ αυτό δεν το ψηφίσαμε σαν Ρ.Α.Π.

Μπορούμε να κατανοήσουμε την δικαιολογημένη επιφύλαξη και δυσπιστία, διαχρονικά, της Αυτοδιοίκησης απέναντι στην Πολιτεία αλλά η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να στέλνει λάθος απαντήσεις ακόμα και όταν η Κεντρική Διοίκηση εκπέμπει λάθος μηνύματα.