Δολιανά Κυνουρίας: Έντονες οι αντιδράσεις των γονέων για συγχώνευση

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να συγχωνεύσει το σχολείο των Δολιανών με αυτό της Μελιγούς ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους-γονείς, καθώς το Δημοτικό τής περιοχής τους -όπως υποστηρίζουν σε ψήφισμά τους- και υποδομές έχει αλλά και όλα τα παιδαγωγικά κριτήρια για να παραμείνει ως έχει. Μάλιστα, είναι σχολείο υποδοχής, αφού σε αυτό υπάρχουν μαθητές από γειτονικά χωριά.

Μετά τη χθεσινή τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το περιφερειακό γραφείο του διευθυντή εκπαίδευσης κ. Μισθό (βλ. σχετικό βίντεο της aftodioikisi.gr) και τη συνάντηση μαζί του αντιπροσωπείας γονέων, με επικεφαλής την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Πέτρη Δικαίου, πλέον, οι κάτοικοι των Δολιανών θα επιχειρήσουν να συναντηθεί με την ίδια την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου προκειμένου να της εκθέσουν με υπόμνημα τις θέσεις τους για το όλο θέμα.

Για «επιλεκτική συγχώνευση» έκανε λόγο η κυρία Δικαίου μετά τη συνάντηση με τον κ. Μισθό και εκφράζοντας όλους τους γονείς δήλωσε ότι «νιώθουμε οι ίδιοι αδικημένοι και ίσως και η κυρία Διαμαντοπούλου να έχει παραπλανηθεί», καθώς δε γνωρίζει τις πραγματικές συνθήκες. «Ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας και το τελευταίο κομμάτι που μας έχει απομείνει είναι αυτή η συνάντηση με την Άννα Διαμαντοπούλου», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως στη συνάντηση με την υπουργό θα ζητηθεί να δημιουργηθούν ζώνες ώστε να κατανεμηθούν σωστά οι μαθητές στην περιοχή.

«Στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας μόνον ένα σχολείο καλείται να θυσιαστεί στο βωμό της συγχώνευσης. Πρέπει να δημιουργηθούν εκπαιδευτικές ζώνες, να εξεταστούν, και τότε να αποφασιστεί πού θα πάνε οι μαθητές των Δολιανών. Πρέπει να ισχύσουν τα ίδια μέτρα και σταθμά για όλους», δήλωσε στην aftodioikisi.gr η κυρία Δικαίου.

Έπειτα από τη συνάντηση με τον κ. Μισθό, οι γονείς πραγματοποίησαν πορεία φωνάζοντας συνθήματα και κατευθύνθηκαν στα γραφεία της πρωτοβάθμια εκπαίδευσης, όπου συναντήθηκαν με τον κ. Κοντογιάννη εκθέτοντας του τις ίδιες αντιρρήσεις και τα ίδια αιτήματα.

Τι υποστηρίζουν οι γονείς

Οι γονείς των μαθητών των Δολιανών, πέραν της λειτουργικότητας του σχολείου και του χαρακτήρα της υποδοχής, υποστηρίζουν πως το υπουργείο δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του, επίσης, τόσο το θέμα της διπλοκατοικίας του χωριού όσο και αυτό των χιλιομετρικών αποστάσεων, καθώς τα παιδιά θα αναγκάζονται να διανύουν αποστάσεις ακόμα και 60 χλμ. Επιπλέον, ενώ σήμερα το κόστος για το Δήμο Άνω Κυνουρίας για το συγκεκριμένο σχολείο αγγίζει τις 6.000 ευρώ, με τη συγχώνευση και μεταφορά των μαθητών θα φτάσει στις 50.000 ευρώ.

Μάλιστα, σε ψήφισμά τους δηλώνουν πως θα «δράσουμε ομαδικά και οργανωμένα ώστε να παραμείνει σε λειτουργία το σχολείο του χωριού μας. Ισχυρό κίνητρο αποτελεί το κληροδότημα του Π. Τσιρόπουλου, χάρη στο οποίο μπορούμε να εξασφαλίσουμε παροχές καλύτερης εκπαίδευσης, όπως είναι η αγορά διαδραστικών πινάκων, αλλά και έξτρα δραστηριότητες δωρεάν προς τους μαθητές μετά το πέρας των μαθημάτων τους» (βλ. το σχετικό ψήφισμα, πατώντας εδώ).

Για να διαβάσετε τη συνέντευξη στην aftodioikisi.gr με τις θέσεις του δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας για τα Δολιανά και το θέμα της παιδείας στο δήμο του, πατήστε εδώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ